Η ζωή περνά και χάνεται…

Η ζωή περνά και χάνεται κι εσύ ψάχνεις απεγνωσμένα τον τρόπο να νιώσεις την ευτυχία. Δεν ξέρεις ακόμη τι είναι αυτό που θες ή ξέρεις και απλά το αναβάλλεις, γιατί σκέφτεσαι ότι έχεις χρόνο… Αυτό είναι ή φοβάσαι να κάνεις την αλλαγή;

Δεν είναι ποτέ αργά για να επικοινωνήσεις με τον εαυτό σου, να αφουγκραστείς τα «θέλω» σου, τις ανάγκες σου και να αλλάξεις τη ζωή σου.

Θυμάσαι πόσο ξέγνοιαστοι νιώθαμε όταν ήμασταν παιδιά; Βλέπαμε τη ζωή τόσο όμορφη και εύκολη και χαιρόμασταν με τα πιο μικρά και απλά πράγματα.

Κι ενώ χαιρόσουν την κάθε μέρα, μετά βιαζόσουν κι εσύ να μεγαλώσεις και να κάνεις αυτά που έκαναν οι μεγάλοι! Και τώρα που μεγάλωσες, και έχεις ενηλικιωθεί και έχεις αποκομίσει απίστευτες εμπειρίες, έχεις καταλάβει τι σημαίνει να χαίρεσαι με τα πιο απλά, έχεις αισθανθεί τη λύπη και την απογοήτευση, σίγουρα έχεις ζήσει την επιτυχία και έχεις κάνει πολλά από όσα σκεφτόσουν ή σχεδίαζες.

Κάπου όμως, στην πορεία, έχασες εσένα και ξέχασες πώς είναι να αισθάνεσαι καλά, όχι να περνάς καλά, αλλά να αισθάνεσαι καλά. Και, τώρα, ψάχνεις τον δρόμο προς την ευτυχία…

Άκου, λοιπόν, τι χρειάζεται να κάνεις:

 • Μην περιμένεις να σε κάνει κανείς ευτυχισμένο/η παρά μόνο ο εαυτός σου. Σκέψου τι είναι αυτό που θέλεις και κάνε το πράξη. Άκου εσένα, άκου την καρδιά σου. Μόνο εσύ γνωρίζεις τι είναι αυτό που θα σε κάνει χαρούμενο/η και ευτυχισμένο/η.
 • Δώσε χρόνο σε εσένα και κάνε κάθε μέρα κάτι για εσένα που θα σε χαροποιεί. Δεν μπορείς να βάζεις όλους τους άλλους πάνω από εσένα και να αφήνεις τον εαυτό σου πίσω. Δεν είναι εγωιστικό να προσέχουμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας.
 • Συμφιλιώσου με το παρελθόν και προσπάθησε να ζεις το παρόν, για να μη χάνεις τις στιγμές, αλλά ταυτόχρονα μη βάζεις στην άκρη τα όνειρά σου.
 • Σταματά να αγχώνεσαι με το παραμικρό. Κάνε σωστό προγραμματισμό και βάλε προτεραιότητες. Αυτό που είναι να γίνει θα γίνει. Δεν μπορείς να έχεις πάντα τον έλεγχο για όλα.
 • Μην αγνοείς τις προσωπικές σου επιθυμίες και τους στόχους σου. Φτιάξε μια λίστα με αυτά που θες να κάνεις και κάθε φορά που υλοποιείς έναν από τους στόχους σου, κάνε check. Μην ξεχνάς να σε επιβραβεύεις κάθε φορά που πιάνεις έναν στόχο.
 • Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Εσύ είσαι εσύ και πρέπει να επικεντρωθείς στη δική σου ζωή και όχι στων άλλων. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και σχεδιάζει διαφορετικά τη ζωή του.
 • Ξεκαθάρισε τι πραγματικά θέλεις να κρατήσεις στη ζωή σου και απόβαλε όλα τα υπόλοιπα.
 • Κράτα αποστάσεις από εκείνους που σε πλήγωσαν ή που σε πληγώνουν με τη συμπεριφορά τους. Πίστεψέ με, δεν τους χρειάζεσαι!
 • Μη θεωρείς τίποτα δεδομένο. Τα πάντα μπορεί να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή. Για αυτό, μάθε να ζεις, να εκτιμάς και να είσαι ευγνώμων για τη ζωή σου και για τους ανθρώπους που έχεις κοντά σου.
 • Μην ψάχνεις την τελειότητα, γιατί δεν θα τη βρεις ποτέ. Αντιθέτως, χάνεις πολύ χρόνο, ενέργεια και ουσία. Διοχέτευσε αυτήν την ενέργεια σε κάτι άλλο, που θα σε κάνει χαρούμενο.
 • Αν είσαι σε μια σχέση στην οποία δεν αισθάνεσαι καλά και σε κάνει δυστυχισμένο, τότε είναι πολύ καλύτερα να μείνεις μόνος. Φτιάξτα με τον εαυτό σου και αγαπηθείτε ξανά. Αν δεν θυμάσαι πώς είναι να σε αγαπάς, τότε πώς μπορείς να λες ότι αγαπάς κάποιον άλλον;
 • Μη φοβάσαι. Ο φόβος μάς περιορίζει, δεν μας επιτρέπει να βιώνουμε όμορφες καταστάσεις. Μας αιχμαλωτίζει και μας στερεί τη ζωή. Προσπάθησε να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να τους ξεπεράσεις. Δεν είναι κρίμα να μη ζεις μόνο και μόνο επειδή φοβάσαι; Τι φοβάσαι;
 • Σταματά να σκέφτεσαι διαρκώς με το μυαλό. Μην απομακρύνεσαι από την καρδιά σου.
 • Φέρε την ισορροπία μεταξύ της λογικής και του συναισθήματος. Όλα στη ζωή θέλουν ισορροπία.

Να θυμάσαι ότι η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας και ξεκινά από εμάς. Η ζωή δεν είναι ούτε οι μήνες ούτε τα χρόνια. Η ζωή δεν είναι μόνο καλοκαίρια και Χριστούγεννα. Η ζωή είναι στιγμές, η ευτυχία είναι στιγμές.

Εσύ τι θα κάνεις για αυτό; Θα κάτσεις να περιμένεις ή θα τολμήσεις να κάνεις την αλλαγή; Η επιλογή είναι δική σου, όπως και η ζωή σου.

Καλλιόπη Ευσταθίου

My Mindful Journey

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *