Η προσαρμοστικότητα στην ψυχική ενδυνάμωση

Η προσαρμοστικότητα είναι μια βασική δεξιότητα που πρέπει να αναπτύξουν τα παιδιά για να

αντιμετωπίσουν τις αλλαγές, τις προκλήσεις και τις νέες καταστάσεις στη ζωή. Είναι η ικανότητα να προσαρμόζονται σε διαφορετικές συνθήκες και περιβάλλοντα, να μαθαίνουν από τις εμπειρίες και να εφαρμόζουν αυτή τη μάθηση σε μελλοντικές καταστάσεις.

Στην εποχή μας που ο κόσμος αλλάζει κάθε δευτερόλεπτο, δημιουργώντας εμπόδια, αλλά και νέες ευκαιρίες, η αφοσίωσή μας στο βολικό μας σταματά από το να εξελιχθούμε με τους δικούς μας όρους.

Ως γονείς, συχνά εστιάζουμε στους βαθμούς των παιδιών μας, τις γνώσεις που αφομοιώνουν και κάνουμε πλάνα για το μέλλον τους με όρους του σήμερα.

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τους προσφέρουμε μια ασφαλή και προβλέψιμη ζωή. Όμως μερικές φορές η ζωή παρουσιάζει αναπάντεχες δραματικές αλλαγές, οι οποίες δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά τους. Αλλαγές που επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε, δεν μπορούμε και να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας γι’ αυτές.

Νομίζουμε ότι απομακρύνοντας συνεχώς τα εμπόδια από τη ζωή τους, εξασφαλίζουμε μια καλύτερη ζωή για εκείνα. Όμως αυτό που καταφέρνουμε είναι να υπονομεύουμε την ψυχική τους ανθεκτικότητα με αποτέλεσμα να χάνουν την ικανότητα χειρισμού δύσκολων καταστάσεων και τελικά την αυτοπεποίθησή τους.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

  1. Μην απομακρύνεται ως «γονείς εκχιονιστικά» συνεχώς τα εμπόδια από την ζωή του παιδιού σας. Υπονομεύετε την ανεξαρτησία και την αυτοεκτίμησή του.
  2. Εξασκηθείτε στην ευελιξία: Γίνετε πρότυπο δείχνοντας ευελιξία στη δική σας συμπεριφορά και ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι ευέλικτο. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να επιλέξει τι θέλει να κάνει και πώς θέλει να το κάνει. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε διαφορετικές καταστάσεις.
  3. Ενθαρρύνετε τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκέφτεται δημιουργικά για την επίλυση προβλημάτων. Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου που ενθαρρύνουν το παιδί σας να σκεφτεί διαφορετικές λύσεις σε ένα πρόβλημα.
  4. Διδάξτε ανθεκτικότητα: Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει ανθεκτικότητα αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά του και ενθαρρύνοντάς το να συνεχίσει να προσπαθεί, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει αναποδιές. Και αν δεν τα κατάφερε, δεν τα κατάφερε… ακόμη!
  5. Δώστε έμφαση στη σημασία της μάθησης: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βλέπει τις προκλήσεις και τις αλλαγές ως ευκαιρίες για να μάθει νέα πράγματα. Διδάξτε του ότι κάθε εμπειρία, ακόμη και η αρνητική, μπορεί να του διδάξει κάτι πολύτιμο.
  6. Ενθαρρύνετε την αγάπη για τις προκλήσεις: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίρνει υπολογισμένα ρίσκα και να δοκιμάζει νέα πράγματα. Διδάξτε του ότι δεν πειράζει να κάνει λάθη και ότι η αποτυχία είναι μια ευκαιρία να μάθει και να αναπτυχθεί.
  7. Εκθέστε τα σε διαφορετικές εμπειρίες: Εκθέστε το παιδί σας σε νέες εμπειρίες, πολιτισμούς και τρόπους σκέψης. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει μια ευρύτερη προοπτική και να αυξήσει την προσαρμοστικότητά του.
  8. Να είστε υπομονετικοί: Να θυμάστε ότι η διδασκαλία της προσαρμοστικότητας είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Να είστε υπομονετικοί με το παιδί σας και να το ενθαρρύνετε να συνεχίσει να προσπαθεί, ακόμη ή κυρίως όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχατε σχεδιάσει.

Από το νέο παιδικό βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη, Το νησί του Ποτέ-Ποτέ, Εκδόσεις διόπτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *