Η δύναμη της εικόνας

Η επίγνωση της εσωτερικής μας ταυτότητας, επίγνωση κάποιες φορές πλήρης, κάποιες άλλες κατακερματισμένη στη συνείδησή μας, αντανακλάται στη συμπεριφορά μας και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Η δύναμη της εικόνας τη συμπληρώνει και κάποιες φορές την παραμορφώνει.

Η δύναμη της εικόνας μας επιβάλλεται με μια δυναμική που κατακτά με μεγάλη ταχύτητα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την καθημερινότητά μας. Ένα μεγάλο μέρος της εξυπηρετεί την επικοινωνία και ένα άλλο ποικίλους τρόπους έκφρασης, ατομικούς και συλλογικούς.

Σε ατομικό επίπεδο, αυτοί οι τρόποι έκφρασης συμβάλλουν στο να μεταφέρουν στα άτομα που εμείς επιλέγουμε γεγονότα, σκέψεις, στόχους, συναισθήματα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στην προβολή της ιδιοσυγκρασίας μας και γίνονται φορέας έκφρασης και δημιουργικότητας. Κατά βάση προβάλλεται ένα μέρος της ταυτότητάς μας, που συνειδητά η ασυνείδητα προσαρμόζεται στον σκοπό και την ανάγκη που το άτομο θέλει να καλύψει με την επικοινωνία και την προβολή.

Όσο πιο συγκροτημένη, σταθερή και συνειδητοποιημένη είναι η έννοια της προσωπικής μας αξίας και ταυτότητας τόσο περισσότερο η εικόνα θα γίνει το μέσο και όχι ο αυτοσκοπός της ατομικής προβολής.

Συχνά τίθεται το ερώτημα κατά πόσο οι δημοσιεύσεις μας, οι σελίδες των προφίλ μας και οι φωτογραφίες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανταποκρίνονται στον πραγματικό τρόπο ζωής μας και την αυθεντική ιδιοσυγκρασία μας και σε ποιο βαθμό. Ερώτημα που δεν έχει απαραίτητα συγκεκριμένες ούτε σωστές απαντήσεις, έχει όμως άμεση σχέση με την αντίληψη της εσωτερικής μας ταυτότητας και τη διαχείρισή της. Οι πράξεις μας αντανακλούν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Οι εικόνες μας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *