Η δημιουργική αξία της βαρεμάρας

Τα σχολεία έκλεισαν για το καλοκαίρι και πανικόβλητοι γονείς ψάχνουν να δουν πώς θα απασχολήσουν τα παιδιά τους.

Σε ένα άρθρο στους The New York Times είχα διαβάσει ότι στην εποχή μας εάν αφήσεις ένα παιδί να περάσει χρόνο σε απραξία θεωρείται παραμέληση του γονικού καθήκοντος. Στο ενήλικο μυαλό κάποιων, οι τρίμηνες καλοκαιρινές διακοπές φαντάζουν χαμένος χρόνος. Ενοχή ή φόβος ότι τα παιδιά θα προσκολληθούν σε μια οθόνη κάνει τους περισσότερους να ψάχνουν εναλλακτικές σε camp, φροντιστήρια και ατελείωτες επαναλήψεις μαθημάτων για να κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα. Κάθε δευτερόλεπτο ελεύθερου χρόνου πρέπει να αξιοποιείται, να μεγιστοποιείται, να αφιερώνεται σε κάποιο στόχο.

Όμως, οι διακοπές έχουν και εκπαιδευτικό σκοπό, αν και όχι αυτόν που πολλοί γονείς νομίζουν. Η παύση, ή απλώς η βαρεμάρα, αποδεδειγμένα πλέον είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου των παιδιών. Άλλωστε, συχνά οι πιο δημιουργικές στιγμές μας προκύπτουν όταν το μυαλό μας είναι σε ηρεμία. Εκ πείρας μπορώ να σας πω ότι, όταν επιτρέψεις στο μυαλό σου να μην είναι διαρκώς απασχολημένο, σε επισκέπτεται η φαντασία. Γι’ αυτό και οι πιο καλές ιδέες σε βρίσκουν λίγο πριν κοιμηθείς ή στο ντους.

Μεγαλώνοντας μας τόνιζαν πόσο κακό είναι να βαριέσαι –η βαρεμάρα είναι για τους βαρετούς–, όμως πια ξέρουμε ότι η βαρεμάρα μπορεί να είναι χρήσιμη. Η διαρκής απασχόληση μας κάνει να μη σκεφτόμαστε πραγματικά, αλλά απλώς να αντιδρούμε στα ερεθίσματα που δέχεται ο ήδη υπερφορτωμένος εγκέφαλός μας. Όταν έχεις επιτρέψει στο μυαλό σου να ηρεμήσει και έχεις πραγματικά συμφιλιωθεί με την έννοια της βαρεμάρας, είσαι έτοιμος για τις μεγάλες ανακαλύψεις. Αυτά τα ξένοιαστα καλοκαίρια «καλοκαιρινής ραστώνης» είναι που θυμόμαστε με νοσταλγία ως ενήλικες. Η ιδέα δεν είναι να υποφέρεις από βαρεμάρα, αλλά, όταν φτάσεις στα όριά σου, να μάθεις πώς να τη νικάς με νέους, πιο δημιουργικούς τρόπους.

Ως γονείς μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας ερεθίσματα και να τα εμπιστευτούμε ώστε να βρουν τον δικό τους τρόπο να διασκεδάζουν. Δώστε τους τα υλικά, απομακρύνετε τους ηλεκτρονικούς περισπασμούς και αφήστε τα να ανακαλύψουν τον δικό τους μαγικό κόσμο. Πιστέψτε με, θα σας εκπλήξει η ταχύτητα με την οποία θα προσαρμοστούν!

Tips:

  • Οι ώρες της δημιουργικής βαρεμάρας πρέπει να είναι χωρίς οθόνες. Ξεκινήστε με δυο ώρες και μεγαλώστε τα διαστήματα. Αγνοήστε την γκρίνια και κρατήστε τα ηλεκτρονικά μακριά για όσο χρόνο έχετε προκαθορίσει.
  • Αν τα δείτε να κοιτάνε το ταβάνι ή να σέρνονται στα πατώματα, μην πτοηθείτε! Δεν θα πάθουν τίποτα. Πρέπει πρώτα να το πάρουν απόφαση, ώστε να αποφασίσουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό.
  • Αν θέλουμε τα παιδιά μας να εξασκηθούν στη γραφή και την ανάγνωση, τους δίνουμε λογοτεχνικά βιβλία, κόμικς ή ό,τι άλλο τους αρέσει να διαβάζουν και χρόνο να τα εξερευνήσουν απερίσπαστα. Πηγαίνετε μαζί μέχρι το βιβλιοπωλείο ή τη βιβλιοθήκη και αφήστε τα να διαλέξουν τα βιβλία τους. Μην τα πιέσετε. Απλώς να υπάρχουν στο δωμάτιο ως επιλογή.
  • Από ένα βιβλίο μπορούν να πάρουν έμπνευση. Αφήστε τα να γίνουν δημιουργικά με το αγαπημένο τους βιβλίο. Μπορούν να ζωγραφίσουν, να ετοιμάσουν ένα θεατρικό ή να φτιάξουν μια δική τους συνέχεια στην ιστορία και να σας το παρουσιάσουν. Έτσι εξασκούν την έκφραση και τη φαντασία τους.
  • Κάποια βιβλία έχουν εκπαιδευτικό υλικό και εκτυπώσιμα από τα οποία μπορούν να πάρουν ιδέες. Κατεβάστε μερικά από εδώ και απλώς δώστε τα ως επιλογή. Μην πιέσετε όμως τα παιδιά.
  • Πάρτε τους ένα ημερολόγιο! Μπορούν να διαλέξουν το δικό τους ή κάποιο που περισσότερο συμπληρώνεις παρά γράφεις κείμενα από την αρχή. Τα οφέλη είναι πολλά. Δείτε μερικά εδώ!
  • Αφήστε τα σε ένα δωμάτιο ή σε μια αυλή με πολλά, εκ πρώτης όψεως, «άχρηστα» αντικείμενα, όπως κουτιά, άδειες συσκευασίες, μπογιές, πινέλα, νεροπίστολα, και επιτρέψτε τους να κάνουν δημιουργικό χαμό χωρίς όρια. Μετά ζητήστε τους να συγυρίσουν, ώστε ο «καμβάς» τους να είναι διαθέσιμος και την επόμενη μέρα.
  • Επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια μνήμης και γρίφοι είναι τα τέλεια συστατικά για να εξασκήσουν το μυαλό τους διασκεδάζοντας. Δοκιμάστε τα επιδαπέδια παιχνίδια στα οποία τα παιδιά χρησιμοποιούν και το σώμα τους ή πάρτε έναν μεγάλο πίνακα και δείξτε τους όλες τις σπαζοκεφαλιές και τα παιχνίδια που παίζαμε και εμείς μικροί.

Παρακάτω προτείνουμε 3 βιβλία που βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση:

Γέτι – Η δύναμη του ακόμη

Ηλικίες 4+

Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη.
Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.

Τα φλαφ της ευτυχίας

Ηλικίες 4+

Η ευγνωμοσύνη είναι μια ικανότητα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ζήσουμε στο παρόν, να νιώσουμε πιο ικανοποιημένοι στο σήμερα και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Κι αυτή είναι μια ιστορία που έρχεται να δείξει στα παιδιά τη δύναμη της ευγνωμοσύνης.

Γέτι – Ημερολόγιο Θετικής Σκέψης

Ηλικίες 7+

92 ημέρες γεμάτες θετική παρότρυνση, παιχνίδια και διασκεδαστικές δραστηριότητες! Ένα ημερολόγιο-εργαλείο αυτοβοήθειας, ψυχικής ενδυνάμωσης και καλλιέργειας της νοοτροπίας ανάπτυξης στο παιδί, όπου μέρα με την ημέρα ενισχύει την αυτογνωσία, την αυτοεκτίμηση, την ενσυναίσθηση, ενώ εξασκεί την ευγνωμοσύνη, τη θετική σκέψη και το θετικό αυτοδιάλογο.

Γράφει η συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη

Υ.Γ.1. Ανακαλύψτε όλα τα βιβλία της Μαρίνας Γιώτη

Υ.Γ.2. Για περισσότερες ιδέες ρίξτε μια ματιά εδώ: Κουίζ, ζωγραφιές και ιστορίες ή αλλιώς… βιβλία δραστηριοτήτων για παιδιά!

www.blog.dioptra.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *