Η διαχείριση του πένθους & της απώλειας

Κάποιοι με ρωτούν: “Αυτό το σεμινάριο αφορά το θάνατο;”

και εγώ απαντώ με ένα απόσπασμα του J.Bukai.

“Λέω, λοιπόν, ότι, καμιά φορά, το να μην εγκαταλείπεις κάτι είναι θάνατος. Κάποιες φορές, ζωή είναι να παρατάς αυτό που κάποτε σ’ έσωσε. Να αφήνεις πίσω τα πράγματα που μαζί τους είσαι δεμένος σφιχτά, επειδή νομίζεις ότι αν τα κρατήσεις θα σε σώσουν από την κατάρρευση.

Όλοι έχουμε αυτήν την τάση να δενόμαστε σφιχτά με ιδέες, πρόσωπα και καταστάσεις. Δενόμαστε με ανθρώπους, με χώρους, με τόπους γνωστούς, γιατί είμαστε βέβαιοι πως αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να μας σώσει. Πιστεύουμε στο «γνώριμο κακό», όπως λέει ένα γνωστό γνωμικό.

Και παρόλο που από διαίσθηση καταλαβαίνουμε ότι το δέσιμο σημαίνει θάνατο, συνεχίζουμε να μένουμε αγκιστρωμένοι σ’ αυτό που πια δεν μας χρειάζεται, σ’ αυτό που δεν υπάρχει πια, τρέμοντας τις φανταστικές συνέπειες αν αποδεσμευτούμε.”

 Ο Δρόμος των Δακρύων

Το πένθος είναι μια φυσική διαδικασία η οποία προκαλείται από τις απώλειες που βιώνουμε στη ζωή μας. Καθώς επιτρέπουμε στον εαυτό μας και αλλά και τους άλλους να μιλήσουν για το θάνατο αλλά και για όλες τις απώλειες που δοκιμάζουμε εμείς οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ζωής μας, ξεκινά και συμβαίνει κάτι περίεργο. Έπειτα από τον πόνο και τα δάκρυα, έπειτα από την αγωνία και τον φόβο σε κάποια στιγμή συμβαίνει μια σημαντική μεταστροφή και ξεκινάμε να μιλάμε για τη ζωή. Τα χαμόγελα διαδέχονται τα δάκρυα και τα σχέδια και οι επιθυμίες μας ξεδιπλώνονται μέσα από το πέπλο του φόβου. Η γνώση των απωλειών μας φέρνει αναπόφευκτα μπροστά στο ερώτημα: “Πώς θέλω να ζήσω όσο ζωή μου απομένει;”

O στόχος του σεμιναρίου είναι να θυμίσουμε ότι όταν δεν πενθούμε (είτε από φόβο, είτε από άγνοια) καταδικάζουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας σε μια ζωή χωρίς χαρά. Η κοινωνία πληρώνει το τίμημα του «μη πένθους» με διάφορες μορφές: Αυξημένη χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ή συνταγογραφούμενων χαπιών, επικίνδυνες συμπεριφορές και βία, bulling και αυτοκτονίες.

Σκοπός τους σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να φύγουν παίρνοντας μαζί τους βασικά εργαλεία κατανόησης της απώλειας και να σταματήσουν να φοβούνται αυτήν την τόσο σημαντική διαδικασία.

Σάββατο 14/5 και ώρα 18.00 – 21.00
Κόστος συμμετοχής 40 ευρώ
Συμμετοχές 6974.873.004
Ορφέως 21 Ηλιούπολη

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Poly & Kink Knowledgeable Counselor
Συγγραφέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *