Πώς μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι κάποιον

Έχει τύχει σε όλους μας να γνωρίσουμε ένα νέο ελκυστικό άτομο που δεν μπορούμε να το βγάλουμε από το μυαλό μας. Ακόμα κι αν δεν υποκύψουμε εκείνη τη στιγμή, ο πειρασμός κάνει την εμφάνισή του και οι σκέψεις μας μπορεί να οδηγηθούν ξανά μέσα στην ημέρα σε αυτό το άτομο και στη γνωριμία μας μαζί του και να πάει ακόμα πιο μακριά, στη δυνατότητα μιας σχέσης ή μιας αγάπης. Αν κανείς είναι αδέσμευτος, αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι η αρχή ενός νέου έρωτα. Η –κάποιου βαθμού εμμονική– προσκόλληση είναι μια σαγηνευτική συναισθηματική εμπειρία όταν συμβαίνει για ένα ορισμένο διάστημα. Αν κάποιος όμως είναι ήδη σε μια ευτυχισμένη σχέση, μάλλον δεν θα θέλει να αποσπάται από τέτοιου είδους σκέψεις.

 
Το να πείτε απλά στον εαυτό σας να σταματήσει να το σκέφτεται δεν βοηθά. Ο ερευνητής Daniel Wegner και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι οι προσπάθειες καταπίεσης μιας σκέψης έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, όπου καταλήγει κανείς να κάνει περισσότερες σκέψεις αυτού που προσπαθεί να αποφύγει –γνωστό ως «φαινόµενο αντίρροπου αποτελέσµατος» (rebound effect).
 
Το φαινόμενο αυτό και η προσπάθεια καταστολής εμφανίζονται για κάθε τύπο σκέψης, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών με τους ανθρώπους που βρίσκει κανείς ελκυστικούς. Και το να προσπαθεί κανείς να καταστείλει σκέψεις σεξουαλικού περιεχομένου, επίσης, δεν είναι πολύ αποτελεσματικό, καθώς αυτές βρίσκουν τελικά διέξοδο στο συνειδητό (π.χ. μέσω των ονείρων) και έχουν και φυσιολογικές προεκτάσεις -για παράδειγμα οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται (Wegner, Shortt, Blake, & Page, 1990). Όταν λοιπόν κάποιος έχει ήδη έναν σύντροφο τον οποίο αγαπά και νοιάζεται, προσπαθεί να καταστείλει τις σκέψεις του για ένα ελκυστικό άτομο που γνώρισε, αλλά όπως θα διαπιστώσει αυτή η τακτική δεν έχει αποτέλεσμα.
 
Τι μπορεί κανείς να κάνει για να παραμείνει εστιασμένος και δεσμευμένος στη σχέση του;
 
Αντί να προσπαθείτε να καταστείλετε τις σκέψεις σας, προσπαθήστε να αλλάξετε την εστίασή τους. Η καλύτερη συμβουλή είναι να επικεντρώσετε ενεργά τις σκέψεις σας σε μια διαφορετική κατεύθυνση, όμως η φύση των εν λόγω εναλλακτικών σκέψεων είναι ζωτικής σημασίας. Ο Gonzaga και οι συνεργάτες του διερεύνησαν διάφορους τρόπους ώστε να σταματήσει κανείς να σκέφτεται ένα ελκυστικό νέο πρόσωπο (Gonzaga, Haselton, Smurda, Davies, & Poore, 2008). Καταρχάς, έδωσαν στους συμμετέχοντες μιας έρευνας (οι οποίοι ήταν δεσμευμένοι) τις φωτογραφίες έξι ελκυστικών ατόμων και τους ζήτησαν να επιλέξουν το πιο ελκυστικό για εκείνους. Οι συμμετέχοντες, ενώ κοιτούσαν τη φωτογραφία, έγραψαν τους λόγους που θεωρούσαν το εν λόγο άτομο ελκυστικό και πώς θα ήταν η τέλεια πρώτη τους συνάντηση με το άτομο αυτό. Έτσι οι ερευνητές εξασφάλιζαν ότι οι συμμετέχοντες σκέφτονται το άτομο που διάλεξαν και φαντάζονται πώς θα αλληλεπιδρούσαν μαζί του. Όλοι δεν κάνουμε κατά καιρούς παρόμοιες ονειροπολήσεις; Πού θα πηγαίναμε, τι θα κάναμε μαζί, πώς θα νιώθαμε κ.λπ. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το να πει κανείς στον εαυτό του απλά να σταματήσει δεν λειτουργεί. Δε λειτούργησε ούτε στο συγκεκριμένο πείραμα.
 
Όταν όμως προσπάθησαν αντ’ αυτού να αλλάξουν την εστίαση των σκέψεών τους –και, κυρίως, να σκεφτούν τον δικό τους σύντροφο– τα αποτελέσματα ήταν πολύ διαφορετικά. Από κάποιους συμμετέχοντες ζητήθηκε να σκεφτούν τη στιγμή που ένιωσαν τα πιο δυνατά συναισθήματα αγάπης ή την πιο έντονη σεξουαλική επιθυμία για τον σύντροφό τους. Αυτό που φάνηκε μάλιστα είναι ότι οι σκέψεις που βοηθούν περισσότερο στο να σταματήσει κανείς τις σκέψεις του για ένα άλλο ελκυστικό άτομο είναι οι σκέψεις αγάπης όχι οι σεξουαλικές σκέψεις. Με άλλα λόγια, η αγάπη φάνηκε πιο δυνατή από τη σεξουαλική έλξη. Όταν οι συμμετέχοντες σκέφτονταν τον σύντροφό τους με όρους αγάπης, μειώνονταν σημαντικά οι σκέψεις τους για κάποιον άλλο. Οι σκέψεις σχετικά με τη σεξουαλική έλξη για τον σύντροφό τους δεν φάνηκαν τόσο αποτελεσματικές.
 
Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι αυτό είναι το νόημα του συναισθήματος της αγάπης. Όντας κανείς σε μια ισχυρή σχέση δέσμευσης και αφοσίωσης έχει πολλά οφέλη. Η αγάπη είναι το συναίσθημα που σε κάνει να πηγαίνεις σπίτι στο ίδιο άτομο κάθε βράδυ για χρόνια. Φυσικά, το να σκέφτεται κανείς την αγάπη για τον σύντροφό του κάνει περισσότερα πράγματα από το να διώχνει τις σκέψεις ενός ελκυστικού ατόμου από το μυαλό. Η σκέψη της αγάπης, στην πραγματικότητα, μειώνει τη μνήμη του άλλου προσώπου. Οι συμμετέχοντες της έρευνας που έκαναν σκέψεις αγάπης για τον σύντροφό τους θυμούνταν λιγότερα από τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του τρίτου προσώπου.
 
Αν θέλει κανείς να σταματήσει να σκέφτεται κάποιο νέο πρόσωπο, αν θέλει να παραμείνει δεσμευμένος και προσηλωμένος στον σύντροφό του, αν θέλει να ελαττώσει τις μνήμες του από μια ελκυστική νέα γνωριμία κι αν θέλει να απομακρύνει τον πειρασμό, η προσέγγιση είναι απλή: ας σκεφτεί τον σύντροφό του. Αλλά το κλειδί είναι να σκεφτεί στιγμές που τον έκαναν να νιώσει αγάπη για εκείνον/εκείνη, διότι η αγάπη είναι η δύναμη που μπορεί να «καθαρίσει» το μυαλό και να κρατήσει τους ανθρώπους ενωμένους.
 
 
Θεοδώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *