Τα γεγονότα στη ζωή δεν έρχονται πάντα όπως τα έχουμε οργανώσει, ούτε είναι πάντοτε ευχάριστα. Οι άνθρωποι κάποιες φορές δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής και γι’ αυτόν τον λόγο περνούν περιόδους θλίψης ή ακόμα και κλινικής κατάθλιψης. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της θλίψης και της κατάθλιψης και πότε η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή και χρειαζόμαστε τη βοήθεια ειδικού;
Τα συμπτώματα της θλίψης είναι τα εξής:
•Δυσθυμία: Μια γενικότερη έλλειψη όρεξης για οποιαδήποτε ενασχόληση.
•Ιδέες ανικανότητας και αναξιότητας: Αίσθηση του ατόμου ότι θα αποτύχει με ό,τι καταπιαστεί.
•Κόπωση: Η μυϊκή αδυναμία και η γενικότερη σωματική και πνευματική κόπωση.
•Δυσκολία συγκέντρωσης: Απόσπαση προσοχής και μια γενικότερη εσωτερική ανησυχία.
•Αϋπνία: Οι δυσκολίες ύπνου και οι διαταραχές του.
•Ανορεξία, απώλεια βάρους: Οι ασθενείς με θλίψη έχουν συχνά μειωμένη όρεξη.
Η κατάθλιψη από την άλλη μεριά είναι κλινική κατάσταση η οποία εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα με τη θλίψη, χτυπάει στους ίδιους τομείς αλλά η μορφή της είναι πολύ πιο έντονη και ορισμένες φορές χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπιστεί. Όμως, πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη θλίψη για να μην υποτροπιάσει σε κλινική κατάθλιψη;
•Έκφραση συναισθημάτων: Η έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων των θλιμμένων ανθρώπων είναι πολύ βασικό βήμα λύτρωσης. Μιλήστε στο άτομο που σας προκάλεσε τη θλίψη ή σε δικούς σας ανθρώπους. Το να κρατάτε τα συναισθήματά σας μόνο για εσάς και να μην τα εκφράζετε τα διογκώνει και τα κάνει να μοιάζουν άλυτα.
•Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν: Αρχίστε ασχολίες και χόμπι που σας κάνουν να ξεχνάτε τα προβλήματά σας.
•Κοινωνικοποιηθείτε: Το να μένετε σπίτι σας και να σκέφτεστε τα προβλήματά σας δεν σας βοηθάει να τα λύσετε. Το να είστε με ανθρώπους που νιώθετε άνετα και σας αγαπούν είναι ό,τι καλύτερο.
•Δραστηριοποιηθείτε: Ορίστε ένα πλάνο δράσης για να λύσετε το πρόβλημα που σας απασχολεί. Σκεφτείτε με λογική τα βήματα που πρέπει να κάνετε και τα ακολουθήστε τα κατά γράμμα.
Πηγές: Contractor, A.A., Durham, T.A., Brennan, J.A., Armour, C., Wutrick, H.R., Frueh, B.C., Elhai, J.D. (2014). DSM-5 PTSD’s symptom dimensions and relations with major depression’s symptom dimensions in a primary care, 215,(1), 146-153.
Carragher,N., Mewton, N., Slade, T. & Teesson M. (2011). An item response analysis of the DSM-IV criteria for major depression: Findings from the Australian National Survey of Mental Health and Wellbeing, 130 (1-2), 92-98.
Τιμόκλεια Παναγοπούλου
Ψυχολόγος/Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια MSC Addiction Studies
King’s College London