fbpx

Ηγέτης ή μάνατζερ;

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό, αυτό που πρέπει να διαθέτουν όλοι οι σύγχρονοι ηγέτες.
 
Ο αρχηγός μιας ομάδας πρέπει, κατ’ αρχάς, να μπορεί να αντιλαμβάνεται, να διαχειρίζεται και να αξιοποιεί τα δικά του συναισθήματα. Κατά δεύτερο, πρέπει να αντιλαμβάνεται πώς αισθάνονται οι άνθρωποι γύρω του.

Ηγέτης είναι εκείνο το άτομο που κερδίζει την εμπιστοσύνη, επηρεάζει τους γύρω του ανθρώπους και τους κάνει να τον ακολουθούν εθελοντικά και πρόθυμα. Αυτή είναι η διαφορά του από τον μάνατζερ.
 
Η συμπόνια και η ανθρωπιά φέρνουν την αφοσίωση. Στις ομάδες στις οποίες ο μάνατζερ έχει εκπαιδευθεί με αυτές τις αρχές δημιουργείται ένα περιβάλλον καλύτερης συνεργασίας. Οι σχέσεις αυτές έχουν στον πυρήνα τους ένα κυκλικό σύστημα, που ξεκινάει από την αυτογνωσία και τη διαχείριση των προσωπικών συναισθημάτων και καταλήγει στην αντίληψη των άλλων και στο χτίσιμο σχέσεων μαζί τους με βάση τα συναισθήματα που ανταλλάσσονται.
 
Βασικό εργαλείο πάντα είναι ο διάλογος, που βοηθάει στην αποτελεσματική επικοινωνία. Σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα Antony Robins: «Ένα αφεντικό προκαλεί φόβο, ένας ηγέτης εμπιστοσύνη. Ένα αφεντικό κατηγορεί, ένας ηγέτης καλύπτει τα λάθη, ένα αφεντικό τα γνωρίζει όλα, ένας ηγέτης κάνει ερωτήσεις για να μαθαίνει. Ένα αφεντικό νοιάζεται για τον εαυτό του, ένας ηγέτης για την ομάδα».
 
Ένα εργασιακό περιβάλλον πρέπει να προάγει την ευτυχία των εργαζομένων. Αυτή είναι η νέα τάση που εξαπλώνεται στις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Πηγή: Δελτίο διοικήσεως επιχειρήσεων
 
Αριστέα Δερβένη
Σύμβουλος επικοινωνίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − fourteen =