Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) δεν ωφελεί μόνο την ψυχική και την σωματική μας υγεία.
Μπορεί να ωφελήσει και τις σχέσεις μας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personal Relationships, η ενσυνειδητότητα μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ επηρεάζει τη σχέση και τη σεξουαλική ικανοποίηση σε παντρεμένα ζευγάρια.
Η έρευνα βασίστηκε στη θεωρία του αυτοπροσδιορισμού, η οποία υποστηρίζει ότι τα άτομα έχουν τρεις θεμελιώδεις ψυχολογικές ανάγκες: αυτονομία, επάρκεια και σχετικότητα. Η αυτονομία αναφέρεται στην ανάγκη να αισθάνεται κανείς ότι έχει τον έλεγχο των ενεργειών και των αποφάσεών του. Η επάρκεια είναι η ανάγκη να αισθάνεται κανείς αποτελεσματικός και ικανός στις δραστηριότητές του. Η σχετικότητα περιλαμβάνει το αίσθημα ότι συνδέεται με τους άλλους και ότι έχει ουσιαστικές σχέσεις.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν 640 παντρεμένα ζευγάρια από τον Καναδά ηλικίας 40–59 ετών, τα οποία συμπλήρωσαν διάφορα ερωτηματολόγια που μετρούσαν την ενσυνειδητότητα, την αυτοσυμπόνια, την αλληλοσυμπόνια, την ικανοποίηση των αναγκών, την ικανοποίηση από τη σχέση και τη σεξουαλική ικανοποίηση.
Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ικανοποίηση των βασικών ψυχολογικών αναγκών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της σχέσης και της σεξουαλικής ικανοποίησης. Οι ανάγκες αυτές, όταν εκπληρώνονταν μέσα σε μια σχέση, σχημάτιζαν ένα ισχυρό δίκτυο θετικών συσχετίσεων που συνέβαλε σημαντικά στη συνολική “ευημερία” της σχέσης.
Μεταξύ των τριών αναγκών, η σχετικότητα, η αίσθηση ότι κάποιος εκτιμάται και φροντίζεται από τον σύντροφό του, αναδείχθηκε ως ο πιο κεντρικός και επιδραστικός παράγοντας. Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που αισθάνονταν ισχυρή αίσθηση σχετικότητας με τους συντρόφους τους βίωναν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση τους.
Οι σχέσεις είναι τόσο πολύπλοκες και συχνά επηρεάζονται από πολλές προσωπικές μεταβλητές. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν θετικά οφέλη για τη σχέση από την πρακτική της ενσυνειδητότητας και την αυτοσυμπόνια. Αλλά αυτά τα θετικά οφέλη φαίνεται να συμβαίνουν έμμεσα, μέσω συσχετίσεων με πιο κοντινές μεταβλητές, όπως η εκπλήρωση των αναγκών στη σχέση.
Μαρία Βόλλη
Editor in Chief