fbpx

Γιώργος Πίττας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σχεδιαστής επίπλων και interior designer με παράλληλες σπουδές πολιτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris 8 (Vincennes). Ιδρυτικό μέλος από το 1980 της ομάδας “Νέο Κατοικείν”, που πρωτοστάτησε για μιά 20ετία στον σχεδιασμό, παραγωγή και διάθεση επίπλων design. Από το 1995 διατηρεί στην Πάρο την πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα Lefkes Village.

Την περίοδο 2010-2018 ως μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ ανέπτυξε  το “Ελληνικό πρωινό”, ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στη σύνδεση των ξενοδοχείων με τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου. Το 2007 εξέδωσε το βιβλίο Σημάδια του Αιγαίου, το 2009 την Αθηναϊκή ταβέρνα, το 2011 τα Πανηγύρια στο Αιγαίο, το 2013 Τα καφενεία της Ελλάδας, το 2015 Οι θησαυροί της Ελληνικής Γαστρονομίας και το 2020 το βιβλίο Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας. Το 2016 δημιούργησε το Greekgastronomyguide.gr, μια ιστοσελίδα που προσεγγίζει την ελληνική γαστρονομία με μια ολιστική ματιά, ενώ από το 2018 υλοποιεί το πρόγραμμα “Γαστρονομικές Κοινότητες” που στοχεύει στην ανάδειξη της γαστρονομίας κάθε περιοχής ως καθοριστικό συντελεστή τουριστικής ταυτότητας και οικονομικής ανάπτυξης κάθε τόπου.    

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Δημιουργία, ταξίδια και συναντήσεις με αξιόλογους ανθρώπους. Ονείρατα, επιτυχίες, αποτυχίες, απογοητεύσεις, πεισμώματα, αγαπημένοι άνθρωποι, έρωτας για τη ζωή και τη φύση.  Όλα όσα είναι μια κανονική ζωή.

Τι σας κινητοποιεί δημιουργικά όλα αυτά τα χρόνια;

Αγάπη και περιέργεια για τη ζωή.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Την αυθεντικότητα, την ακεραιότητα, την καθαρότητα στις σκέψεις και στις συναναστροφές, το χιούμορ, το να μην παίρνουν και πολύ σοβαρά τον εαυτόν τους, την ικανότητα να συνεργάζονται και κυρίως να είναι γενναιόδωροι και όχι τσιφούτηδες στα συναισθήματα και στον καλό τον λόγο.

Τι θεωρείτε ότι φέρνει ισορροπία στον άνθρωπο;

Μα φυσικά τον “Γνώθι σ’ αυτόν”. Να αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματά σου, τα οποία μαρτυρούν την αλήθεια σου. Τι σε φοβίζει και τι σε τρομάζει, τι σε γαληνεύει και τι σε χαροποιεί. Τα μηνύματα στέλνονται συνεχώς, απλώς είμαστε απασχολημένοι με άλλα πιο σοβαρά πράγματα και δεν τα ακούμε. Επίσης, η αποδοχή του εαυτού σου όπως είναι με τα καλά του και τα κακά του, είναι πολύ ισορροποιητική. Τέλος, η μικρή απόσταση μεταξύ των φιλοδοξιών, των φαντασιώσεων και της πραγματικότητας κάνει πολύ καλό στην υγεία!

Πώς μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα με τον εαυτό μας;

Εκτός του “γνωθι σαυτόν” σε επίπεδο εσωτερικής επικοινωνίας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουμε τον εαυτόν μας στη σχέση του με τους άλλους. Ο πραγματικός μας εαυτός μας δοκιμάζεται καθημερινά στις συναναστροφές του με τους άλλους… Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την αγάπη, τη σύγκρουση, την κριτική και την αδικία δείχνει τον βαθμό της ωριμότητάς μας.  Γιατί τελικά, όπως λέει και ο Επίκουρος, δεν είναι τα πράγματα, οι άνθρωποι, οι καταστάσεις που μας στεναχωρούν, αλλά ο τρόπος με τον οποίον διαχειριζόμαστε τα πράγματα, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Την ανημπόρια, τις αρρώστιες, τον χαμό οικείων ανθρώπων.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν

…κάνεις όλα αυτά που σου γεμίζουν πράγματι τη ζωή. Και φυσικά είναι τόσο ξεχωριστά στον καθένα μας.

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Τα υλικά αγαθά που έχουν συμβολική και ουσιαστική σχέση με τη ζωή μας έχουν μεγάλη σημασία. Οι γλάστρες στον κήπο, τα βιβλία στη βιβλιοθήκη σου, τα εργαλεία της δουλειάς σου, τα τρόφιμα και τα εδέσματα που παρασκευάζεις, ομορφαίνουν και δίνουν νόημα στην καθημερινότητά σου…μιλάμε δηλαδή για αγαθά που έχουν αξία χρήσης και όχι ανταλλαγής… Χιλιόμετρα δηλαδή μακριά από τα καταναλωτικά αγαθά, όπου ο καθείς μας αποκτά αξία επειδή τα έχει και όχι γιατί τα ζει!

Καλοσύνη για εσάς είναι

…να τα έχεις καλά με τον εαυτόν σου, κάτι που θα σε βοηθήσει να τα έχεις καλά και με τους άλλους. Καλοσύνη είναι να μπορείς υπερβείς την ατομικότητά σου και με την ενσυναίσθηση να κατανοήσεις, να αισθανθείς και να δράσεις για θέματα που αφορούν τον πλησίον και την ανθρωπότητα.   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *