«Δεν μπορείς πάντα να έχεις αυτό που θέλεις…» λένε οι Rolling Stones σε ένα γνωστό τραγούδι τους
(The Rolling Stones-You can’t always get what you want), που αντανακλά μια πανανθρώπινη αλήθεια.
«Δεν μπορείς να έχεις πάντα αυτό που θέλεις…
Αλλά αν προσπαθήσεις μερικές φορές
ίσως βρεις
ότι έχεις αυτό που χρειάζεσαι…»
Τι ήταν αυτό που θέλατε πολύ αλλά δεν το λάβατε; Έναν άνθρωπο που είναι μαζί με κάποιον άλλον; Εκείνη την ιδανική δουλειά; Την τελευταία τυρόπιτα που μόλις σας «άρπαξε» μέσα από τα χέρια ο μπροστινός πελάτης; Αυτά τα σενάρια κυμαίνονται από ασήμαντα μέχρι σενάρια που αλλάζουν τη ζωή κάποιου, έχουν όμως όλα ένα κοινό σημείο:
Πολλές φορές συμβαίνει σε όλους μας, όταν δεν έχουμε αυτό που θέλουμε, τότε να το θέλουμε ακόμα περισσότερο.
3 λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό:
1. Αυξημένη προσοχή
Όταν κάτι είναι δύσκολο να αποκτήσουμε ή απαγορευμένο, αυτομάτως εστιάζουμε σε αυτό την προσοχή μας. Για παράδειγμα, όταν είμαστε σε αυστηρή δίαιτα, εστιάζουμε τόσο πολύ σε αυτό που δεν μπορούμε να φάμε. Αυτή η επαυξημένη προσοχή, που μπορεί να μετατραπεί και σε εμμονή, κάνει το απαγορευμένο φαγητό να φαίνεται πολύ σημαντικό. Ένα μέρος του εαυτού σας «εκμεταλλεύεται» αυτή την κατάσταση και προσπαθεί να σας πείσει ότι «πρέπει» να φάτε αυτή τη σοκολάτα ή αυτό το κομμάτι πίτσα.
2. Αντιλαμβανόμενη έλλειψη
Όταν κάτι είναι σπάνιο ή λίγο, η αντιλαμβανόμενη αξία του αυξάνεται. Το θέλουμε περισσότερο επειδή πιστεύουμε ότι και άλλοι θα το θέλουν επίσης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα σε site δημοπρασιών, όπως το eBay, όπου όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που επιθυμούν το ίδιο αντικείμενο με εμάς τόσο περισσότερο είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε γι’ αυτό. Το επιθυμούμε με κάθε κόστος.
3. Ψυχολογική αντίσταση
Στους ανθρώπους δεν αρέσει να τους λένε ότι δεν μπορούν να έχουν ή δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Δεν τους αρέσει να «ελέγχονται» από άλλους, ειδικά αν η κατάσταση μοιάζει αθέμιτη ή αυθαίρετη. Η αντίσταση είναι τόσο συναισθηματική όσο και συμπεριφορική. Το συναισθηματικό μέρος του εσωτερικού σας εαυτού είναι αυτό που λέει: «Αλήθεια; Δεν μπορώ να έχω αυτό που θέλω; Προσπάθησε να με σταματήσεις». Το συμπεριφορικό κομμάτι είναι αυτό που συνήθως περιλαμβάνει ένα επαναστατικό κομμάτι. Συναντάται συχνά στους έφηβους και στις υποδείξεις των γονιών τους.
Την επόμενη φορά που δεν θα λάβετε αυτό που επιθυμείτε, ρωτήστε τον εαυτό σας αν κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες επηρέασε την επιθυμία σας. Αν ναι, ας αφήσετε τη συγκεκριμένη επιδίωξη. Μπορεί το «εσωτερικό σας παιδί» να μείνει παραπονεμένο και να μη λάβετε αυτό που θέλετε αλλά, τελικά, και σύμφωνα με τους στίχους του τραγουδιού, μπορεί να λάβετε αυτό που χρειάζεστε περισσότερο.
Θεοδώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος