Γιατί δεν θέλει να πάει στον παιδικό σταθμό;


Μέρος Α’

Η μετάβαση ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας από το οικογενειακό περιβάλλον στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού αποτελεί μεγάλη αλλαγή στη ζωή του. Φεύγει από το σπίτι του (όπου είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής) και πηγαίνει σε ένα διαφορετικό χώρο, που λειτουργεί με ένα καθορισμένο ρυθμό τελείως διαφορετικό από αυτό του σπιτιού. Επιπλέον, παύει πια να έχει την απόλυτη προσοχή, αφού στα μάτια της νηπιαγωγού έχει την ίδια θέση με τους συμμαθητές του.


Στην αρχή η οικογένεια φροντίζει να διευκολύνει και να στηρίξει τη μετάβαση του παιδιού στο νέο του περιβάλλον, ενώ και το προσωπικό του σταθμού είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για να το υποδεχθεί.


Συμβαίνει, όμως, πολλές φορές ένα παιδί να μη θέλει να πάει στον παιδικό σταθμό. Δημιουργεί συχνά προβλήματα, κλαίει, παραπονιέται ότι δε νιώθει καλά, ότι είναι άρρωστο ή παρουσιάζει ενούρηση (ενώ είχε ήδη πετύχει τον έλεγχο των σφιγκτήρων). Η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι παροδική και να μη χρειάζεται να δώσετε περισσότερη σημασία, μπορεί όμως να πρέπει να τη λάβετε υπόψη και να ελέγξετε την αιτία της. Γιατί, όμως, δεν θέλει να πάει στον παιδικό σταθμό;


Ίσως να του έχουν παρουσιασθεί κάποια προβλήματα στο σταθμό που, αν και τα έχει αναφέρει, δεν τους δώσατε τη δέουσα προσοχή. Θα πρέπει να ακούτε τα παράπονά του για τη νηπιαγωγό ή τα άλλα παιδιά με κατανόηση. Να το ενθαρρύνετε και σε ήρεμη ατμόσφαιρα να του εξηγείτε τις απορίες του.


Κάποιες φορές μπορεί το πρόγραμμα του παιδικού σταθμού να είναι ανιαρό και ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν ξαναπάει στον ίδιο σταθμό, με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν νέα ενδιαφέροντα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα ήταν καλό να συζητήσετε το πρόβλημα με τη νηπιαγωγό ή με άλλους γονείς, ώστε να βρεθούν από κοινού τρόποι που θα κάνουν τη διαβίωσή του εκεί και πάλι ενδιαφέρουσα.


Αν το παιδί στην έναρξη του παιδικού σταθμού δεν επιθυμεί να συνεχίσει, ίσως να υπάρχουν δυσκολίες προσαρμογής. Πολύ συχνά, τα παιδιά που έχουν στο σπίτι συνεχή παρακολούθηση και ξεχωριστή φροντίδα, δεν επιθυμούν να παραμείνουν σε ένα χώρο όπου η φροντίδα δεν είναι όπως αυτή του οικείου περιβάλλοντός τους.


Σ’ αυτή την περίπτωση το παιδί σας μπορεί να νιώθει αποξενωμένο και να αισθάνεται ξαφνικά ότι δεν το θέλετε στο σπίτι, ότι έχετε τις δικές σας ασχολίες και ότι δεν το αγαπάτε όπως πρώτα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να συζητήσετε με τη νηπιαγωγό για τρόπους σταδιακής ενσωμάτωσης στο παιδικό σταθμό με ιδιαίτερη φροντίδα από μέρους της για τις επόμενες εβδομάδες.


Αν με αυτές τις συζητήσεις δε λυθεί το πρόβλημα και το παιδί επιμένει να μη θέλει να πάει στο σταθμό, τότε ίσως θα πρέπει να οργανώσετε κάποια συνάντηση και με άλλους γονείς. Με τη συζήτηση μαζί τους ενδέχεται να ανακαλύψετε κάποια νέα δεδομένα για συγκεκριμένα προβλήματα που μπορεί να έχουν εντοπισθεί στον παιδικό σταθμό. Με τη συνεργασία μπορείτε να αλλάξετε μερικές δυσάρεστες καταστάσεις και να βρείτε λύσεις.


Τέλος, να έχετε υπόψη σας, ότι η άρνηση του παιδιού να πάει στο σταθμό μπορεί να αποτελεί μια μορφή προβληματικής συμπεριφοράς. Ενδεχομένως να αποτελεί εκδήλωση της ιδιαιτερότητάς του στην προσαρμογή με το νέο περιβάλλον. Σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσετε το πρόβλημα με τον παιδίατρο και αυτός μπορεί να σας κατευθύνει σε πιο εξειδικευμένο κέντρο για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

(συνεχίζεται)

Από τη Μαρία Φωκά
http://www.yeskid.gr/kosmospaidioy/ekpaideysipsyxagogia/paidikosstathmosnipiagogeio/giatidentheleinapaeistonpai?page=2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *