fbpx

Γιατί δεν μας καταλαβαίνουν;

Δέκα τρόποι που θα μας βοηθήσουν να επικοινωνούμε καλύτερα

Γεννιόμαστε μέσα σε μια σχέση και συνεχίζουμε καθ’ όλη την πορεία της ζωής μας, να σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας μέσω της επικοινωνίας

Η επικοινωνία, θα λέγαμε ότι είναι μια διαδικασία μεταξύ δύο ή περισσότερων μελών που έχουν ως στόχο να μεταδώσουν ένα μήνυμα. Το μήνυμα αυτό μπορεί να είναι μια πληροφορία, μια αναπαράσταση που έχουμε στο μυαλό μας, γνώσεις, ιδέες, αλλά και συναισθήματα. Επικοινωνούμε για να ικανοποιήσουμε τις προσωπικές και κοινωνικές μας ανάγκες, να σχετιστούμε με τους ανθρώπους για λόγους πρακτικούς, οικονομικούς, αλλά και συναισθηματικούς.

Δυστυχώς, κάποιες φορές, ανάμεσα σε εμάς και στους άλλους υπάρχουν «παράσιτα» και το μήνυμά μας παρερμηνεύεται

Οι παρεμβολές από εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες, οι διακοπές στη ροή της επικοινωνίας, η απόσπαση της προσοχής μας από κινητά, οι αυτόματες σκέψεις, η λανθασμένη επιλογή ώρας και μέσου επικοινωνίας είναι κάποιοι από τους λόγους που δημιουργούν δυσκολίες στην επικοινωνία. Φανταστείτε να θέλετε να μοιραστείτε με τον σύντροφό σας κάτι πολύ σημαντικό και να έχετε επιλέξει να το κάνετε τη στιγμή που εκείνος παρακολουθεί ένα ντέρμπι στην τηλεόραση. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί;

Δεν επικοινωνούμε μόνο με τις λέξεις, αλλά και με όλο μας το σώμα

Προκειμένου η επικοινωνία μας να είναι σαφής και αποτελεσματική, χρειάζεται ό,τι λέμε με το στόμα να το υποστηρίζουμε και με το σώμα. Η λεκτική και η μη λεκτική μας επικοινωνία είναι ανάγκη να συγχρονιστούν και να αλληλοεπιδράσουν ώστε το μήνυμά μας όχι απλά να περάσει στους άλλους, αλλά και να τους αγγίξει.

Η λεκτική επικοινωνία αφορά τον προφορικό και τον γραπτό λόγο. Μπορεί μόνο το 7% της επικοινωνίας μας να δίνει βαρύτητα στις λέξεις, όμως η χρήση θετικών λέξεων συνεισφέρει στις σχέσεις μας, αλλά και στην ευημερία τους. Η μη λεκτική επικοινωνία ως «σιωπηρή γλώσσα» αφορά τη γλώσσα του σώματος, όπως τις εκφράσεις του προσώπου, τις κινήσεις των ματιών ή των χεριών μας, τη στάση του σώματός μας και τη θέση που έχουμε πάρει μέσα στον χώρο. Ακόμα περιλαμβάνει, τον τόνο της φωνής μας, την οπτική επαφή, τη σιωπή.

Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος ενώ σας μιλούσε κοιτούσε τον διπλανό σας; Ή ενώ μιλούσατε εσείς σε κάποιον εκείνος είχε στραμμένο το σώμα του προς την πόρτα; Επομένως, δεν παίζει μόνο ρόλο τι λέμε, αλλά και πώς το λέμε.

Είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας μέσω της επικοινωνίας

Η επικοινωνία δημιουργεί μια αόρατη σύνδεση ανάμεσα στους ανθρώπους. Αισθανόμαστε σαν να είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας με νήματα, όπου η παραμικρή κίνηση της μιας πλευράς επηρεάζει την άλλη. Όμως, αν αυτή η «ανταλλαγή» μηνυμάτων δεν γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τότε θα υπάρξουν ασάφειες, βιαστικά συμπεράσματα, παρερμηνείες, παρεξηγήσεις, αδιαφορία για το μήνυμα, συγκρούσεις, και οι σχέσεις στο τέλος κλονίζονται.

Υπάρχει σωστός τρόπος επικοινωνίας;

Ακολουθούν δέκα τρόποι που θα μας βοηθήσουν να επικοινωνούμε καλύτερα:

  1. Διακόπτουμε όποια άλλη δραστηριότητά μας, προκειμένου να δώσουμε την προσοχή μας στην/στον συνομιλητή μας.
  2. Επικεντρωνόμαστε σε εκείνον, ενώ καθαρίζουμε το μυαλό μας από τυχόν αυτόματες σκέψεις.
  3. Διατηρούμε την οπτική μας επαφήκοιτάζοντάς τον στα μάτια. Οι εκφράσεις του προσώπου μας, καθώς και οι κινήσεις των χεριών μας, υποστηρίζουν τα λόγια μας.
  4. Τον ακούμε χωρίς να τον διακόπτουμε, δίνοντάς του τον χρόνο να σκεφτεί και να εκφραστεί.
  5. Δεν ακούμε παθητικά τις λέξεις που εκφέρει, αλλά προσπαθούμε να καταλάβουμε εκτός από τα γεγονότα και τα συναισθήματα που βιώνει ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας.
  6. Επαναλαμβάνουμε ή παραφράζουμε τα λόγια του, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε αντιληφθεί το μήνυμα που θέλει να μας περάσει.
  7. Έχουμε υπομονή και αποφεύγουμε την κριτική.
  8. Αναγνωρίζουμε τα θετικά στοιχεία της άλλης πλευράς πριν εκφράσουμε μια αντίθετη άποψη.
  9. Αποφεύγουμε να δώσουμε ερμηνείες σε γεγονότα ή συμπεριφορές, γιατί εγκυμονεί ο κίνδυνος να είναι λανθασμένες. Προτιμότερο είναι να θέτουμε σχετικές ερωτήσεις.
  10. Ο στόχος μας είναι να καταλάβουμε πως νιώθει η/ο συνομιλητής μας, τι σκέφτεται και τι θέλει.

Η τέχνη της επικοινωνίας μαθαίνεται

Όλη μας τη ζωή, εκπαιδευόμαστε στην πολυσύνθετη διαδικασία της επικοινωνίας και ωθούμαστε στο να μπαίνουμε σε μονοπάτια άγνωστα, ώστε να γνωρίζουμε τους άλλους ανθρώπους, αλλά και τον εαυτό μας.

Έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε τον τρόπο να επικοινωνούμε και να μας καταλαβαίνουν, αλλά κυρίως να μπορούμε να αγγίξουμε τις καρδιές των ανθρώπων.

Τζένη Ζωργιού
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης-Life & Relationship Coach
https://www.facebook.com/LifeCoach.Jenny.Zorgiou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *