Γιατί αντιστεκόμαστε στην αλλαγή ενώ μπορούμε να τα καταφέρουμε;

Μέρος Β’

Οι αλλαγές, συνειδητές ή μη, αποτελούν κομμάτι της ζωής μας και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Παρ’ όλα αυτά, πολλές είναι εκείνες οι φορές κατά τις οποίες προβάλλουμε έντονη αντίσταση στην αλλαγή. Στο Α’ μέρος του άρθρου, εξετάσαμε παράγοντες οι οποίοι μας εμποδίζουν να πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε. Είδαμε επίσης και εκείνους τους τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους παράγοντες.

Συνεχίζοντας τώρα στο Β’ Μέρος του άρθρου, θα αναφερθούμε σε 5 ακόμα παράγοντες, που, παρά το γεγονός ότι δημιουργούν προσκόμματα στην απόφασή μας για αλλαγή, μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε προς όφελός μας. Στο τέλος, υπάρχει μια πολύ χρήσιμη άσκηση, η οποία θα μας οδηγήσει να αναγνωρίσουμε κάποια πράγματα για εμάς και θα μας βοηθήσει να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα προς την αλλαγή που ποθεί η ψυχή μας.

Οι ενδυναμωτικές μας πεποιθήσεις μας οδηγούν στην αλλαγή

Οι πεποιθήσεις μας έχουν τη δυνατότητα να σταθούν εμπόδιο σε οποιαδήποτε αλλαγή θέλουμε να κάνουμε. Συνδέονται με τα συναισθήματά μας και μας οδηγούν σε μια συμπεριφορά που την ελέγχουν στο 90% των περιπτώσεων. Είναι τα «πιστεύω» και οι υποκειμενικές αντιλήψεις που έχουμε για τον εαυτό μας, για τον κόσμο και για τη ζωή. Είναι ο τρόπος που βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε το καθετί. Αποτελούν τη δική μας ερμηνεία που δίνουμε στα πράγματα και την οποία πιστεύουμε ως αλάνθαστη.

Οι πεποιθήσεις μας μπορεί να είναι λογικές και ως ενδυναμωτικές να μας βοηθούν να προχωρήσουμε ή μπορεί να είναι παράλογες και ως δυσλειτουργικά «πιστεύω» να μας μπλοκάρουν και να μας εμποδίζουν να βρούμε την ευτυχία.

Χρειάζεται να ερευνήσουμε την πεποίθησή μας εκείνη που αφορά την «αλλαγή» και να διαλευκάνουμε αν είναι δυσλειτουργική ή όχι. Στην περίπτωση που είναι δυσλειτουργική, είναι ανάγκη να την αλλάξουμε. Για να αλλάξουμε μια πεποίθησή μας χρειάζεται να ανακαλύψουμε το πότε και από πού προήλθε. Ποια συναισθήματά μας συνδέονται μαζί της και ποια είναι η ιστορία μας γύρω από αυτά τα συναισθήματα. Να αναγνωρίσουμε με ποιον τρόπο εκδηλώνεται η πεποίθηση αυτή στη συμπεριφορά μας και να βρούμε τρόπους να αμφισβητήσουμε την ψευδή μας πεποίθηση. Στη συνέχεια την ανταλλάσσουμε με μια ενδυναμωτική πεποίθηση και δημιουργούμε καινούργια συναισθήματα, συνήθειες και εμπειρίες γύρω από την καινούργια μας πεποίθηση. Φωνάζουμε δυνατά την καινούργια μας πεποίθηση, να αντηχήσει σε όλο μας το σώμα.

Οι αξίες μας αποτελούν τον στυλοβάτη της αλλαγής μας, τη στηρίζουν

Πολλές φορές θέλουμε να κάνουμε μια αλλαγή στη ζωή μας, η οποία όμως δεν υποστηρίζεται από τις αξίες μας ή ακόμα μπορεί να έρχεται σε αντιπαράθεση με αυτές. Οι αξίες μας είναι οι απαραβίαστοι ηθικοί κανόνες μας, που οδηγούν συνειδητά ή ασυνείδητα τη ζωή μας. Συνδέονται με τα συναισθήματά μας, αλλά και τη θέλησή μας να κάνουμε κάτι. Αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων, καθώς οι άνθρωποι ωριμάζουν. Η παραβίαση των αξιών μας έχει συνέπειες για τον εσωτερικό μας κόσμο και εκδηλώνεται με τη μορφή ντροπής, αυπνίας, αυτοτιμωρίας, τύψεων ή άγχους. Κάποιες αξίες, ενδεικτικά, είναι η ευτυχία, η αγάπη, η ελευθερία, η ειρήνη, η θρησκεία, η οικογένεια, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η ευγνωμοσύνη κ.ά.

Είναι πολύ σημαντικό κάθε φορά που θέλουμε να επιτύχουμε μια αλλαγή να ελέγχουμε κατά πόσο αυτή η αλλαγή στηρίζεται και υποστηρίζεται από τις αξίες που έχουμε και πορευόμαστε στη ζωή.

Η απόφασή μας να αλλάξουμε κάτι χρειάζεται να υποστηρίζεται από ένα ή περισσότερα ισχυρά κίνητρα

Όταν το κίνητρό μας για να προβούμε σε μια αλλαγή δεν είναι ισχυρό, τότε δεν παίρνουμε την απόφαση να προχωρήσουμε σε αυτή. Το κίνητρο είναι ο οδηγός και ο εμψυχωτής της συμπεριφοράς μας. Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι είναι η αιτία ή ο λόγος που κάνουμε κάτι. Το κίνητρο παίρνει τη μορφή της επιθυμίας, του συναισθήματος, του στόχου, της ανάγκης, του πάθους, ακόμα και του συμφέροντος. Είναι η κινητήριος δύναμή μας, που μας ωθεί να πάρουμε την απόφαση να δράσουμε, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας.

Η απόφασή μας είναι και η δέσμευσή μας ως προς τον τρόπο και τις ενέργειες που θα ακολουθήσουμε. Μέσα από έναν εσωτερικό διάλογο, με κριτική σκέψη, αναγνωρίζοντας τους λόγους για τους οποίους θέλουμε να φέρουμε την αλλαγή στη ζωή μας, μπορούμε να βοηθηθούμε ώστε να πάρουμε την απόφαση που επιθυμούμε.

Η δύναμη της θέλησης μας οδηγεί στην αλλαγή

Για πετύχουμε κάτι καινούργιο ή μια αλλαγή στη ζωή μας χρειάζεται να έχουμε δυνατή θέληση. Η δύναμη της θέλησης αναβλύζει ως μια εσωτερική ανάγκη για να κατακτήσουμε ό,τι επιθυμούμε και καθοδηγείται από ένα ισχυρό και αδιαμφισβήτητο κίνητρο. Τα συναισθήματά μας βρίσκονται σε πλήρη έλεγχο και σε ισορροπία με τις συμπεριφορές μας, προκειμένου να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλα είναι προσανατολισμένα και στοχοπροσηλωμένα ως προς το αποτέλεσμα. Βιώνουμε έναν αυτοέλεγχο και μια αυτοπειθαρχία που αποτρέπει οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον στόχο μας.

Η δύναμη της θέλησης, όταν είναι ισχυρή, λειτουργεί για εμάς και ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς η πραγματικότητα που ζούμε ή η αλλαγή που πετύχαμε έχει προέλθει από την ίδια μας την επιθυμία που την προκάλεσε.

Χρησιμοποιούμε τις λέξεις που μας ωφελούν

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ενέργεια και δύναμη, δημιουργούν συναισθήματα και σκέψεις για την πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Αποτελούν μια ισχυρή επιβεβαίωση ως προς τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Πιθανόν, η λέξη «αλλαγή» να μας ακούγεται σκληρή ή να μας τρομάζει, όμως μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της χρησιμοποιώντας στη θέση της μια πολύ σημαντική λέξη, τη λέξη «εξέλιξη».

Όταν, λοιπόν, βρεθούμε σε εσωτερικό διάλογο, ο οποίος αφορά την αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε, ας πούμε στον εαυτό μας: «Χρειάζεται να εξελιχτώ εκεί…», «χρειάζεται να εξελίξω εκείνο…» ή «ήρθε η ώρα για την εξέλιξή μου». Μπορούμε επομένως να αντικαταστήσουμε τη λέξη «αλλαγή» με τη λέξη «εξέλιξη». Άλλωστε αυτό που κάνουμε, στην πραγματικότητα, είναι βήματα προς την εξέλιξή μας.

Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όνειρα και επιθυμίες. Η δύναμη βρίσκεται μέσα μας και υπάρχει τρόπος να τη βρούμε.

Άσκηση

Η άσκηση αυτή θα σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά με την αλλαγή που θέλεις να κάνεις. Σημείωσε, κατά προτίμηση σε χαρτί, τις απαντήσεις από τις πιο κάτω ερωτήσεις. Προσπάθησε να απαντήσεις με ειλικρίνεια.

  1. Ποια είναι η αλλαγή που θέλεις να κάνεις;
  2. Από το 1 έως το 10 (10 ο καλύτερος βαθμός) πόσο θέλεις να κάνεις αυτήν την αλλαγή;
  3. Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από την αλλαγή που επιθυμείς να κάνεις;
  4. Από το 1 έως το 10 (10 ο καλύτερος βαθμός) πόσο ισχυρό είναι το κίνητρό σου;
  5. Ποιες αξίες σου υποστηρίζουν την αλλαγή που θέλεις να κάνεις; (Γράψε 5 αξίες)
  6. Ποιες αξίες σου δεν υποστηρίζουν την αλλαγή που θέλεις να κάνεις;
  7. Ποιες αξίες σου υποστηρίζουν το κίνητρό σου (γράψε 5 αξίες);
  8. Ποιες αξίες σου δεν υποστηρίζουν το κίνητρό σου;
  9. Ποιες είναι οι πεποιθήσεις σου για την αλλαγή (ως έννοια);
  10. Ποιες πεποιθήσεις από αυτές είναι ενδυναμωτικές;
  11. Ποιες είναι οι καινούργιες σου πεποιθήσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις δυσλειτουργικές;

Όταν ολοκληρώσεις τις ερωτήσεις, παρατήρησε τα αποτελέσματα και αναρωτήσου: «Τι καινούργιο ανακάλυψα για εμένα και για την αλλαγή που θέλω να κάνω»; Κράτησε εκείνες τις αξίες και τις πεποιθήσεις που ενισχύουν τον στόχο σου και σύνδεσέ τες με καινούργια συναισθήματα και δράσεις.

Καλή επιτυχία!

Jenny Zorgiou
Life & Relationship Coach
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
https://www.facebook.com/LifeCoach.Jenny.Zorgiou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nine − three =