Για καφέ παρέα με τον σκύλο

«Επέστρεψε» στην καθημερινότητά μας η έξοδος για καφέ, και αρκετοί το ‘χουν παράπονο, που δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους τον σκύλο τους και να νιώσουν άνετα.

Γιατί, όσες φορές το επιχείρησαν, εκείνος δεν κάθισε φρόνιμα ούτε λεπτό. Και έφυγαν άρον – άρον.

Όλοι μας απολαμβάνουμε έναν καφέ με τον καλύτερό μας φίλο. Αν, όμως, μιλάμε για τον σκύλο μας, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι, όντως, το ευχαριστιέται κι εκείνος…

Μιας και πρόκειται για διαφορετικό είδος από εμάς, θα πρέπει να γίνει κατανοητό και αποδεκτό ότι κάτι που ευχαριστεί τον άνθρωπο, έναν σκύλο μπορεί να τον δυσαρεστεί. Ή, απλώς, να μην το χαίρεται όσο εμείς. Ακόμα κι αν η παραμονή στην καφετέρια είναι μικρής διάρκειας.

«Διαβάζοντας» προσεκτικά τον σκύλο σας, και τι σας «λέει» με τη «γλώσσα του σώματός» του, σίγουρα θα δείτε κάποια σημάδια που δείχνουν πώς νιώθει”, αναφέρει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη.

Για να σας συνοδεύει, λοιπόν, στο καφέ ο μικρός σας φίλος, θα πρέπει «να βοηθήσετε τον σκύλο σας να εξοικειωθεί με την ιδέα της καφετέριας. Ακόμα κι αν δεν δείτε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε -καθώς κάθε σκύλος είναι διαφορετικός-, τουλάχιστον θα έχει μάθει κάτι καινούριο. Που είναι ωφέλιμο για την πνευματική του ανάπτυξη, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται», τονίζει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων.

Και η απορία που «γεννιέται», είναι: πώς εξοικειώνεται ο σκύλος με τον χώρο του καφέ;

Η κυρία Αγγελικάκη περιγράφει βήμα – βήμα την κατάσταση, έτσι ώστε να βοηθήσετε τον σκυλάκο σας να αποκτήσει οικειότητα με το περιβάλλον του καφέ:

«Για αρχή, είναι πολύ σημαντικό για τον σκύλο να γνωρίζει κάποιες βασικές ασκήσεις, όπως το «κάτσε» και το «μείνε». Για να χαλαρώνει εύκολα. Επίσης, να ανταποκρίνεται άμεσα σε έναν χαρακτηριστικό και σύντομο ήχο. Για παράδειγμα, εγώ -ούσα μεγαλωμένη με γάτες- στον δικό μου σκύλο χρησιμοποιώ το «ψιτ-ψιτ», γιατί παρατήρησα ότι ακούει και σ’ αυτό!

Αυτόν τον χαρακτηριστικό και σύντομο ήχο, λοιπόν, του τον μαθαίνουμε για να του αποσπάται η προσοχή από κάποιο ερέθισμα που, πιθανόν, τον ενοχλεί. Και το βασικότερο αυτής της εκμάθησης είναι για να μένει εστιασμένη η προσοχή του σ’ εμάς, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αν δεν τα ξέρει, ή δεν είναι έτοιμος να τα εφαρμόσει σε εξωτερικούς χώρους, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε από αυτό το βήμα, προτού προχωρήσετε παρακάτω. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη το ταμπεραμέντο του σκύλου μας, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από ένα μέρος φιλικό και ευχάριστο γι’ αυτόν, στο οποίο νιώθει άνετα.

Έτσι, παίρνοντας μαζί τις αγαπημένες του λιχουδιές, μπορείτε να δοκιμάσετε να πάτε μια βόλτα σε κάποιο πάρκο, ώστε να παρατηρήσετε τις αντιδράσεις του σε διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα. Και, κυρίως, σε απρόβλεπτες καταστάσεις, που μπορεί να συναντήσετε και σε μια καφετέρια.

Για παράδειγμα:

– Πώς αντιδρά στην πολυκοσμία; Τι συμπεριφορά εκδηλώνει όταν περνούν από μπροστά του ανά τακτά χρονικά διαστήματα άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, γάτες, μηχανάκια, ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να τον εξιτάρει; Μπορεί να παραμένει ήρεμος σ’ όλα αυτά;

– Αν δοκιμάσετε να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι άλλο που του αρέσει, ξεχνιέται γρήγορα, ή μένει προσκολλημένος σ’ εκείνο το ερέθισμα; Αν ναι, για πόση ώρα;

Καταλαβαίνετε πως, αν όλα είναι στο κόκκινο, ίσως να μην είναι εφικτό να χαλαρώσετε μαζί σε μια καφετέρια, ή ίσως αυτό να πάρει αρκετό χρόνο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έχουν σημασία οι ασκήσεις με το συνθηματικό για την απόσπαση της προσοχής, κι έπειτα το «κάτσε» και το «μείνε». Ιδανικά, θα πρέπει να του το λέτε πριν ενθουσιαστεί υπερβολικά με το ερέθισμα, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί.

Είναι πολύ βασικό να έχει ήρεμες αντιδράσεις απέναντι σε όλα αυτά, και όχι απλώς να τα ανέχεται. Δηλαδή, δεν αρκεί να υπακούει, απλώς, σε αυτά που του ζητάτε, αλλά θα πρέπει να αξιολογήσετε και το πώς είναι, γενικότερα, η διάθεση του. Αν δείχνει ήρεμος και χαλαρός, τότε είμαστε μια χαρά! Αλλά, αν φαίνεται κάπως αγχωμένος, αναστατωμένος, ή απλά σκυθρωπός, θα πρότεινα να δοκιμάσετε κάτι που τον ευχαριστεί. Ίσως, μια βόλτα γύρω από το πάρκο για να ηρεμήσει.

Αφού επιστρέψετε, παρατηρήστε μέχρι πόση ώρα μπορεί να μείνει ήρεμος, και αν θα αναστατωθεί με κάποιο άλλο ερέθισμα. Να θυμάστε πως σε αυτό το στάδιο βγαίνετε βόλτα για να εξοικειωθεί ο σκύλος σας με τέτοιες καταστάσεις, κι όχι για να χαλαρώσετε με ένα καφεδάκι στο χέρι.

Βέβαια, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι κάτι που πάντα θα πρέπει να έχετε στο νου σας όταν βγαίνετε για καφέ με τον σκύλο σας: ανά πάσα στιγμή μπορεί να αγχωθεί τόσο πολύ με κάτι, ώστε η μόνη λύση για να ηρεμήσει, να είναι να σηκωθείτε και να κάνετε μια μικρή ή μεγάλη βόλτα. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Στην περίπτωση, λοιπόν, που όλα πάνε καλά, δηλαδή αν από την πρώτη σας προσπάθεια έχετε θετικά αποτελέσματα, τότε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε το ίδιο μοτίβο και να πάτε σε κάποιο καφέ. Κατά προτίμηση, όχι πολυσύχναστο. Τουλάχιστον, να μην υπερβαίνει την πολυκοσμία του πάρκου που επισκεφθήκατε.

“Επίσης, το αγαπημένο του παιχνίδι, ένα κόκκαλο ειδικό για σκύλους και ένα κρεβατάκι που θα έχει τη δική του μυρωδιά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν αρκετά”, επισημαίνει η κυρία Αγγελικάκη και συμπληρώνει: “Καταλαβαίνουμε ότι το να μας συνοδεύσει ο σκύλος μας για καφέ, είναι, εν μέρει, κάτι που μπορεί να μάθει μέσω εκπαίδευσης ή/και της συνήθειας, αν πηγαίνουμε συχνά μαζί του. Αλλά, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται και από την ιδιοσυγκρασία του”.

Τέλος, αυτό που θέλει να επισημάνει η κυρία Αγγελικάκη “για άλλη μια φορά, είναι να μην τον πιέσουμε για οτιδήποτε δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει. Όλα όσα αναφέρθηκαν θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη διαδικασία γι’ αυτόν, χωρίς κάποιο σημάδι δυσανασχέτησης ή άγχους από τη μεριά του. Εσείς, ως κηδεμόνες, οφείλετε να του τα μαθαίνετε χωρίς κανέναν εξαναγκασμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή βίας”.

www.ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *