Για ένα mindful καλοκαίρι

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και, αυτό το καλοκαίρι, μετά από τις τόσες δυσκολίες που όλοι μας περάσαμε τους προηγούμενους μήνες, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανάγκη να μπορέσουμε να αποδράσουμε από τα διάφορα προβλήματα, τις έννοιες, το άγχος της καθημερινότητας –και όχι μόνο– που μπορεί να έχει ο καθένας μας και να καταφέρουμε να πάρουμε μικρές ανάσες, να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με ενέργεια, να νιώσουμε χαρά και να φωτίσουμε την ψυχή μας με αισιοδοξία.

Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε αυτά; Με το να είμαστε mindful, να ζούμε με ενσυνειδητότητα και επίγνωση την κάθε μας στιγμή.

Με την τεχνική του mindfulness μένουμε στο παρόν, εστιάζουμε την προσοχή μας στο τώρα, στη στιγμή, ελέγχουμε τις σκέψεις μας και δεν επιτρέπουμε στο μυαλό μας να τροφοδοτείται από αρνητικές σκέψεις, παρατηρούμε το σώμα μας, αντιλαμβανόμαστε όλες μας τις αισθήσεις και αφουγκραζόμαστε όλα μας τα συναισθήματα χωρίς να ασκούμε καμία κριτική.

Μια καλή ευκαιρία για να εξασκηθούμε στην τεχνική του mindfulness είναι στις διακοπές. Γιατί διακοπές σημαίνει «κάνω παύση», «σταματώ κάτι που κάνω». Στις διακοπές επιβάλλεται να σταματήσουμε να λειτουργούμε σαν τον αυτόματο πιλότο και να κάνουμε επιλογές για την ανάταση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας, προσφέροντας στον εαυτό μας περισσότερη χαλάρωση, ευεξία και εσωτερική ισορροπία.

Παρακάτω θα δείτε κάποια tips για να εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα:

Διαλογιστείτε στη φύση, καθίστε οκλαδόν, κλείστε τα μάτια σας, εισπνεύστε βαθιά και εκπνεύστε, όσες φορές χρειαστεί. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Με τον διαλογισμό θα αποφορτιστείτε από το άγχος, θα χαλαρώσει το σώμα σας και θα αποκτήσετε ενέργεια για καθαρό μυαλό και καρδιά.

Κολυμπήστε στη θάλασσα με την ανατολή του ήλιου, ο οποίος έχει έξτρα ενέργεια νωρίς το πρωί. Το αλάτι της θάλασσας θα αναζωογονήσει όλα σας τα κύτταρα και θα σας γεμίσει ευεξία. Η σύνδεσή μας με τη θάλασσα έχει απίστευτα θεραπευτικά οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για τον ψυχισμό μας. Δώστε σημασία στη στιγμή, κλείστε τα μάτια σας, νιώστε τη δροσιά της και μυρίστε το ιώδιο. Απολαύστε όλα τα οφέλη.

Οι ήχοι της φύσης ωφελούν την υγεία. Επισκεφτείτε την παραλίακαι παρατηρήστε τους ήχους που έρχονται… Ακούστε τα κύματα της θάλασσας, το τραγούδι των τζιτζικιών, μυρίστε το θαλασσινό αεράκι και νιώστε την αίσθηση της άμμου στα πόδια σας. Οι χαλαρωτικοί αυτοί ήχοι ηρεμούν τον νου και θεραπεύουν την ψυχή μας. Κλείστε τα μάτια σας και στρέψτε την προσοχή σας στην αναπνοή σας. Εισπνεύστε και εκπνεύστε συνειδητά. Επαναλάβετε για 3 λεπτά. Μείνετε στο παρόν και ζήστε τη στιγμή.

Εστιάστε στα καλά της ζωής και νιώστε ευγνωμοσύνη για όσα έχετε (την υγεία σας, το σπίτι σας, την τροφή σας). Η ευγνωμοσύνη είναι το «κλειδί» που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας. Εξασκηθείτε συνειδητά στο να εκφράζετε καθημερινά ευγνωμοσύνη για το σώμα σας, τις αισθήσεις σας (αναπνοή, ακοή, όσφρηση, χέρια, πόδια, γεύση κ.τ.λ.), για τους ανθρώπους που έχετε στη ζωή σας. Να λέτε συχνά στον εαυτό σας «νιώθω ευγνωμοσύνη».

Στις φετινές σας διακοπές, μη σκεφθείτε τα «πρέπει», αλλά μόνο αυτά που θέλετε να κάνετε για εσάς, με την οικογένεια, τους φίλους ή και μόνοι σας.

Αυτό το καλοκαίρι επενδύστε σε εσάς, αξιοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας και γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας!

Καλλιόπη Ευσταθίου
My Mindful Journey

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *