Γείωση

Περπάτα ξυπόλητη. Κάθησε κάτω στη face yoga. Η γη δεν… δαγκώνει! Το έπιασες το… υπονοούμενο; Αν όχι, άφησέ με να εξηγηθώ! Προς όλες όσες παραξενεύεστε, όταν σας ζητάω στη face yoga να καθήσετε στο πάτωμα, αλλά και όχι μόνο σε αυτές. Υπάρχει λόγος!

Έχετε ακούσει ποτέ για τη γείωση; Όχι των καλωδίων. Του ανθρώπου. Μήπως έχετε ακούσει να μιλάνε για grounding ή earthing; Πρόκειται για μια ισχυρή προληπτική αλλά και θεραπευτική τεχνική που επανασυνδέει τον άνθρωπο των δυτικών κοινωνιών με τη γη και, κατ΄ επέκταση, με τη φύση που προϋποθέτει αυτός να αγγίζει τη γη με γυμνά πόδια! Τα οφέλη της αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια να γίνουμε πιο φυσικοί, όπως είναι και το να τρώμε φυσικές τροφές.

Δείτε τώρα τι γίνεται με τη γείωση:

Προκειμένου το αίμα να ρέει επαρκώς, τα κύτταρα πρέπει να μην κολλούν μεταξύ τους. Για την υποβοήθηση της διαδικασίας αυτής, στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων υπάρχει αρνητικό φορτίο, γνωστό ως δυναμικό ζήτα, το οποίο τα κάνει να απωθούνται. Όσο μεγαλύτερο είναι το αρνητικό φορτίο στα κύτταρα του αίματος, τόσο μεγαλύτερο είναι το δυναμικό ζήτα και τα κύτταρα του αίματος απομακρύνονται, συνεχίζοντας να ρέουν κανονικά. Τα ηλεκτρόνια που απορροφούνται από την επιφάνεια της γης είναι αρνητικά φορτισμένα, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μεγαλύτερου ζήτα δυναμικού. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι ότι η επαφή με τη γη βοηθά τη φυσική ροή του αίματος. Και μαζί με τη φυσική ροή του αίματος, διευκολύνεται και η ροή της ενέργειας και των συναισθημάτων (συναισθηματική γείωση, σεξουαλική γείωση κ.λπ.)

Για θυμηθείτε πως παλιά-παλιά οι άνθρωποι κοιμόντουσαν και κάτω, σε επαφή με τη γη, με το χώμα… Τα παιδιά έπαιζαν ξυπόλητα… Σήμερα, συντελείται το παράδοξο να θεωρούμε το χώμα βρώμικο και να φοράμε παπούτσια από ανθυγιεινό πλαστικό, για να… προστατευτούμε! Κι έχουμε παντελώς αποσυνδεθεί!!!

Τι άλλο κάνει η γείωση;

Ομαλοποιεί άμεσα την έκκριση κορτιζόλης, σήμα κατατεθέν του στρες στον οργανισμό (όταν βγάλετε τα παπούτσια σας στην άμμο και περπατήσετε δεν βιώνετε μια κατάσταση στιγμιαίας ηρεμίας, ακριβώς αυτό). Αλλά και την έκκριση μελατονίνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για έναν καλό ύπνο.

Ακόμα η γείωση προμηθεύει τους υγιείς ιστούς του σώματος με αρνητικά ηλεκτρόνια δημιουργώντας ένα φράγμα από το οποίο οι ελεύθερες ρίζες δεν μπορούν να περάσουν ώστε να προστατεύεται ο οργανισμός από τις βλάβες που προκαλούν.

Να, λοιπόν, ποιος είναι ο λόγος ή μάλλον οι λόγοι που στη face yoga καθόμαστε οκλαδόν. Πρόκειται για μια άσκηση ώστε να προάγουμε τη γείωση –άλλες ασκήσεις είναι το περπάτημα με γυμνά πόδια και η στήριξη στα δάχτυλα των ποδιών.

Έτσι ώστε να επανασυνδεθούμε με τη γη, να κινητοποιήσουμε το φυσικό μας σώμα, μαζί με το πρόσωπο, όπως επίσης και τα συναισθηματικά, διανοητικά και πνευματικά μας στοιχεία.

Για να γίνουμε πιο ανθρώπινοι, πιο παρόντες και εν τέλει για να επανασυνδεθούμε ο ένας με τον άλλο!

Αλεξάνδρα Βεκιάρη
Face yoga expert

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *