“Γαστρονομικές Κοινότητες”

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Πίττα για την Ελλάδα ως γαστρονομικό προορισμό είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων οδηγός!

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες αποτελούν μια σπουδαία ιδέα του Γιώργου Πίττα, που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και συνεχίζεται με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα: ο παραμελημένος γαστρονομικός πλούτος της Ελλάδας αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανάπτυξης και ευμάρειας των τοπικών κοινωνιών, και αν αυτό γίνει συνείδηση μπορεί να κάνει τη χώρα μας ένα λαμπρό “γαστρονομικό brand name”.

Αυτό που χρειάζεται είναι να συνεργαστούν τοπικοί επαγγελματίες και παραγωγοί, φορείς της εστίασης και του τουρισμού, που πιστεύουν σε έναν κοινό στόχο, με βάση ένα στρατηγικά μελετημένο σχέδιο. Οι τόποι μας διαθέτουν ανεκτίμητο γαστρονομικό πλούτο, παραμελημένο και κατά μεγάλο μέρος στην αφάνεια μέχρι σήμερα, για διάφορες αιτίες. Αλλά, το βασικότερο, υποτιμημένο από τους ντόπιους. Κι αν το σκηνικό έχει αρχίσει ν’ αλλάζει πολύ τα τελευταία χρόνια, είναι η μεγάλη ευκαιρία να διασωθεί και να αναδειχθεί, αποτελώντας το επόμενο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο της χώρας.

Το βιβλίο απευθύνεται σε περισσότερες κατηγορίες αναγνωστών, με πρώτους τους ενδιαφερόμενους να “βάλουν στον χορό” και να αναδείξουν τον τόπο τους, βλέποντας τα χειροπιαστά πλέον παραδείγματα και μαθαίνοντας λεπτομερώς πώς κουρδίζεται αυτό το ρολόι σε κάθε πτυχή του, τη φιλοσοφία, τη στρατηγική και τη μεθοδολογία του προγράμματος “Γαστρονομικές Κοινότητες-Gastronomy & Wine Tourism”.

Από την άλλη, θα φανεί εξαιρετικά ενδιαφέρον σε όλους εκείνους που στα ταξίδια τους αναζητούν την αυθεντικότητα και θέλουν να βουτήξουν στην πεμπτουσία του κάθε τόπου -κάτι που αποτελεί πλέον παγκόσμια τάση. Θεματική υποκατηγορία της προηγούμενης, εκείνοι που πρώτα θα κυνηγήσουν τις αυθεντικές γεύσεις, τα προϊόντα και τα μαγειρέματα ενός τόπου, που πάντα αποτελούν προέκταση της ιστορίας του.

Η “καρδιά” του βιβλίου “Γαστρονομικές Κοινοτήτες” είναι η συγκέντρωση της δουλειάς που έγινε από τον ακούραστο οραματιστή Γιώργο Πίττα σε 11 μέχρι στιγμής περιοχές της χώρας, με αξιοθαύμαστο σχέδιο και οργάνωση, που λειτουργούν για τον αναγνώστη σαν ένας διαφορετικός και εξαιρετικά ενδιαφέρων οδηγός, καθώς συνδυάζει τη γαστρονομία με τη βαθιά γνωριμία ενός τόπου: ιστορικές καταβολές, τι τρώνε και τι πίνουνε, τι παράγει ο τόπος αλλά και πώς διασκεδάζει, με λίγα λόγια για ποια πράγματα ξεχωρίζει και μαζί δώρο ένα “ψυχογράφημά” του από έναν ευαισθητοποιημένο insider, για να πιάσεις την ταυτότητά του σε βάθος. Οι έντυποι αυτοί οδηγοί λειτουργούν παράλληλα με τους αντίστοιχους ψηφιακούς στην ιστοσελίδα greekgastronomyguide.gr. και αφορούν τις εξής Γαστρονομικές Κοινότητες: Κέρκυρα, Αμοργός, Νάουσα, Καλαμάτα, Ρόδος, Ζαγόρι, Σκιάθος, Πήλιο, Άρτα, Κεφαλονιά, Πάρος.

Έχουν προηγηθεί ευανάγνωστα κεφάλαια για τον τουρισμό και τη γαστρονομία, την ιστορική τους διαδρομή και τον ρόλο τους στην εποχή μας, όπως και τη θέση τους στην Ελλάδα, τον ιδιαίτερο ρόλο της τοπικότητας, τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του σχεδίου “Γαστρονομικές Κοινότητες”.

Έκδοση: Γαστρονομικές Κοινότητες Ελλάδος ΑΜΚΕ, [email protected], σελ. 286.

www.athinorama.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *