Galeo Saintz

Είναι λάτρης της περιπέτειας, επαγγελματίας ομιλητής και οδηγός στην άγρια ​​φύση των βουνών. Εργάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την ειρήνη και τη διατήρηση των μονοπατιών και της βιοποικιλότητας.

Είναι ιδρυτής και συνιδρυτής πολλών μη κερδοσκοπικών οργανισμών και πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τη διατήρηση παγκόσμιων μονοπατιών. Ως έμπειρος οδηγός πεζοπορικών διαδρομών οργανώνει ετησίως μοναδικά ταξίδια και αποστολές με έμφαση στη περιβαλλοντική διατήρηση και την οικολογική συνείδηση, ενώ συγκαλεί μη κερδοσκοπικά συνέδρια, ομάδες εργασίας και ποικίλες δράσεις με έμφαση πάντα στη διατήρηση των μονοπατιών και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Είναι επίσης Πρόεδρος του World Trails Network (WTN), ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας. Μέσω του WTN υπερασπίζεται την παγκόσμια βιομηχανία μονοπατιών, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τη σύνδεση των τουριστών αλλά και των ντόπιων με τον πολιτισμό, την άθληση και το περιβάλλον.

Έχει πτυχίο MSc από το Schumacher College (Ηνωμένο Βασίλειο). Λατρεύει την άγρια ​​φύση, την αναρρίχηση, την ποίηση και τον ύπνο κάτω από τα αστέρια.

Ποιος είναι ο κύριος στόχος του Παγκόσμιου Δικτύου Μονοπατιών;

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών (World Trails Network, WTN) οργανώνει δράσεις διεθνούς εμβέλειας ώστε να συγκεντρώσει τα μονοπάτια του κόσμου σε ένα φόρουμ και έτσι οι ενδιαφερόμενες κοινότητες  να μπορέσουν να συνεργαστούν, να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές, να προωθήσουν βιώσιμα μονοπάτια, αλλά και να βελτιώσουν τη θέση των μονοπατιών διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη τους θα μοιράζονται δίκαια. Τα μονοπάτια θα συνεχίσουν να βοηθούν την υπάρχουσα κληρονομιά και οικονομία ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια οικογένεια διαφορετικών μονοπατιών που υποστηρίζουν και μαθαίνουν το ένα στο άλλο την ανοιχτή συνεργασία.

Προορισμός Σκιάθος για το φετινό WTC. Πώς σας φαίνεται το νησί;

Η Σκιάθος είναι ένας πραγματικά συναρπαστικός προορισμός για το δίκτυό μας. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε το δίκτυο ως πρωτοβουλία και ο «σπόρος» φυτεύτηκε σε άλλο νησί. Αυτό έγινε στο κλείσιμο του 3ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Διαδρομών, το οποίο έγινε στο νησί Jeju στην Κορέα το 2012.

Ποια μονοπάτια θεωρείτε πιο ελκυστικά για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο;

Όλα τα μονοπάτια είναι ελκυστικά για τους συμμετέχοντες, καθώς όλα είναι μοναδικά και έχουν πράγματα να διδάξουν ως προς τη διάταξη, τον σχεδιασμό, αλλά και το επίπεδο συντήρησής τους. Τα μονοπάτια είναι «ζωντανά» και αν συνδέουν τον πολιτισμό με τη φύση, τον τουρισμό περιπέτειας με την αγροτική οικονομία και τα σπορ ανοιχτού χώρου με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τότε το καθένα είναι συναρπαστικό από μόνο του. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο πιθανότατα θα ενθουσιαστούν περισσότερο με τα μονοπάτια που τους δείχνουν κάτι νέο, ενδιαφέρουσες τεχνικές δόμησης ή που παρέχουν εναλλακτικές ιδέες για το πώς να διαχειριστούν μερικές από τις προκλήσεις που θέτουν τα μονοπάτια με καλύτερους τρόπους.

Ποιες ήταν οι επιπτώσεις του COVID για τον πεζοπορικό και τον τουρισμό περιπέτειας;

Ο COVID προκάλεσε μεγάλη απόγνωση σε πολλούς προορισμούς οικοτουρισμού και ειδικά σε αυτούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό μονοπατιών, όπως για παράδειγμα το Νεπάλ. Εξακολουθούμε να βλέπουμε πολλά μονοπάτια σε αυτές τις περιοχές που χρειάζονται αυξημένες επενδύσεις και υποστήριξη. Υπήρξε όμως και η θετική πλευρά των πραγμάτων: η πανδημία οδήγησε σε ανήκουστες αυξήσεις στον αριθμό των χρηστών μονοπατιών σε μονοπάτια περιοχών όπου οι πεζοπόροι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε τοπικά μονοπάτια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια εντελώς νέα γενιά χρηστών μονοπατιών και ελπίζουμε ότι αυτό θα έχει μακροπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις στον πεζοπορικό τουρισμό στο μέλλον. Αλλά όμως, αυτοί οι αυξημένοι αριθμοί πεζοπόρων σημαίνει επίσης ότι χρησιμοποιήθηκαν και ορισμένα μονοπάτια που δεν έχουν διατηρηθεί όσο καλά θα έπρεπε, επομένως υπάρχει πολλή δουλειά για όλους μας στα μονοπάτια. Οι κυβερνήσεις νομίζω ότι έχουν πλέον μεγαλύτερη επίγνωση του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν τα μονοπάτια στον υγιεινό τρόπο ζωής και ειδικά όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας.

Πότε ξεκινήσατε το …πεζοπορικό σας ταξίδι;

Το ταξίδι μου με τα μονοπάτια ξεκίνησε από παιδί, ήμουν τυχερός γιατί έχω γονείς που μας πήγαν σε πολυήμερα μονοπάτια και έναν παππού που του άρεσε να περπατάει. Έτσι, η αγάπη για τη φύση και την ύπαιθρο ήταν πάντα σημαντική για μένα. Είμαι άνθρωπος του βουνού και λατρεύω την αναρρίχηση, επομένως τα μονοπάτια αποτελούν σταθερό μέρος της υπαίθριας αναψυχής μου. Κατάγομαι από τη Νότια Αφρική και εκεί είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε πρόσβαση σε απίστευτες φυσικές περιοχές και μερικά υπέροχα μονοπάτια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από δάση μέχρι παράκτια μονοπάτια, από ψηλά βουνά έως ημι-έρημες περιοχές.

Τι σημαίνει για εσάς η πεζοπορία;

Πεζοπορία σημαίνει ελευθερία και σύνδεση με αυτά που πραγματικά έχουν σημασία. Το να είσαι αυτάρκης για μέρες στα βουνά, να μπορείς να περιπλανηθείς όπου οδηγεί το μονοπάτι, να μην είσαι στο πρόγραμμα ή κάτω από τις απαιτήσεις κανενός άλλου, χαρίζουν στην πεζοπορία και το περπάτημα μεγάλες ελευθερίες, που νομίζω ότι πολλοί από εμάς χάνουμε στον πολυάσχολο τρόπο ζωής μας.

Η φύση θεραπεύει;

Τα λοκντάουν λόγω κορωνοϊού επισήμαναν το πώς τα μονοπάτια δίνουν στους ανθρώπους πρόσβαση στη φύση, προς όφελος της συναισθηματικής, σωματικής και ψυχικής υγείας. Ναι, σίγουρα η φύση θεραπεύει, ή για να είμαι πιο ακριβής, μάς δίνει χώρο να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι κατά την άποψή μου. Όταν ακούμε τη σιωπή και την ησυχία που υπάρχει σ’ αυτήν, ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας και όταν επανασυνδεόμαστε με τον εαυτό μας και με τους άλλους με ουσιαστικό τρόπο, τότε μπορεί να επέλθει θεραπεία. Η φύση μάς υπενθυμίζει επίσης ότι η ζωή δεν είναι εύκολη, είναι ένας αγώνας μερικές φορές για να συνεχίσουμε, για να ισορροπήσουμε τις δυνάμεις που έρχονται προς το μέρος μας. Η φύση είναι ένα μέρος για να ξεφύγουμε από έναν κόσμο που κυριαρχείται από τον άνθρωπο και να μας υπενθυμίζει ότι είμαστε το μόνο είδος ανάμεσα σε πολλά εκατομμύρια άλλα που μπορούμε να έχουμε μια εμπειρία ζωής αυτή τη στιγμή σ’ αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο πλανήτη – που είναι πολύ πολύτιμος και αξίζει τα πάντα.

Περιγράψτε μας τον ρόλο σας στη διεθνή Ένωση για τη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Ο ρόλος μου στη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) τα τελευταία 5 χρόνια ήταν ως Συμπροεδρεύων του Θέματος CEESP για το Περιβάλλον και την Ειρήνη. Η ειρήνη και η φύση είναι πολύ σημαντική για μένα και η ικανότητα οικοδόμησης της ειρήνης και της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος είναι τεράστια. Η διατήρηση των λειτουργικών οικοσυστημάτων και η δημιουργία χώρων ειρηνευτικών καταφυγίων είναι τα πρωταρχικά στοιχεία που θα μπορούσαν να σώσουν την ανθρωπότητα από τον ίδιο τον εαυτό της τελικά, αν και εφόσον το κάνουμε σωστά. Σήμερα συμμετέχω στη Διευθύνουσα Επιτροπή της CEESP και βοηθώ στον καθορισμό ενός παγκόσμιου προγράμματος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να ξανασκεφτούμε τη μελλοντική διαχείριση και διατήρηση, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν πιο εκτενείς και ειδικές για πολλές διαφορετικές κοινότητες. Η δουλειά μου στα μονοπάτια προέκυψε από τη δουλειά μου στη Διεθνή Ένωση και σήμερα η εμπλοκή μου στην υπεράσπιση των μονοπατιών και των διασυνοριακών διαδρόμων έχει μερικά όμορφα αποτελέσματα.

Ποιο είναι το motto σας;

Θα συμφωνήσω  με τον συγγραφέα Έντουαρντ Άμπι, ο οποίος είπε: «Το συναίσθημα χωρίς δράση είναι η καταστροφή της ψυχής». Ζούμε σε μια εποχή που τα λόγια είναι φτωχά, ενώ οι πραγματικές πράξεις ακεραιότητας, φροντίδας και καλοσύνης λείπουν. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με την καρδιά μας και ενεργούμε με συμπόνια από αυτό το κέντρο της ύπαρξής μας παρακολουθώντας τις προθέσεις έχουμε, όλα θα πάνε καλά στην ψυχή μας. Αυτό σημαίνει να ενεργούμε με τέτοιους τρόπους όχι μόνο προς τους άλλους, αλλά και προς τον εαυτό μας και προς όλα τα όντα που συναντάμε.

Ποια είναι η προσωπική σας συνταγή ευεξίας;

Βγείτε πιο συχνά έξω: περπατήστε, τρέξτε, κάντε ποδήλατο, σκαρφαλώστε, ονειρευτείτε, σκεφτείτε, γράψτε ποίηση και πιέστε τα όριά σας. Αν κάποιος φίλος σας σάς προσκαλέσει για μια βόλτα, μην πείτε ποτέ όχι. Όταν είστε κουρασμένοι, ξεκουραστείτε! Όταν διψάτε, πιείτε φυσικό νερό.

Ευτυχία για εσάς είναι…

Να παρακολουθώ ένα ποτάμι να κυλά καθώς ξαπλώνω στην αιώρα μου απλωμένη ανάμεσα σε δέντρα, να βαδίζω σε ένα αγαπημένο μονοπάτι και να σκέφτομαι τη ζωή. Να περπατώ ελεύθερα και όταν έχω διάθεση να γράφω ένα ποίημα.

worldtrailsconference.org

Σημείωση: Ο Δήμος Σκιάθου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών (WTN) με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου, συμφώνησαν να διοργανώσουν από κοινού το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών στην Ελλάδα από τις 26-30 Σεπτεμβρίου 2022. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα  πεζοπορικών ταξιδιών και εργαστηρίων από τις 18 Σεπτεμβρίου έως την 1 Οκτώβρη 2022. Το Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή συγκέντρωση επαγγελματιών και οπαδών των μονοπατιών στον κόσμο. Συγκεντρώνει αρχηγούς κυβερνητικών οργανώσεων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεων και της πανεπιστημιακής κοινότητας ώστε να συνεργαστούν, να μοιραστούν, να γιορτάσουν και να καθορίσουν τις στρατηγικές βέλτιστης πρακτικής για μερικούς από πιο σημαντικούς παγκόσμιους τομείς όπως τον τουρισμό, το lifestyle και του υπαίθρου.

Η Σκιάθος έχει ένα δίκτυο παλιών μονοπατιών 100χμ απλωμένο στο όλο το νησί περνώντας μέσα από ρεματιές παραμυθένιες, από ρυάκια και καταρράκτες και σειρές  πλατάνων, άλλα και από μοναστήρια, βυζαντινά μνημεία και ξωκλήσια καταλήγοντας σε ρόδινα ακρογιάλια. Η παγκόσμια κοινότητα έχει να μάθει πολλά από τη συνεχή επένδυση του Δήμου Σκιάθου στην προσβασιμότητα, την ασφάλεια, την προστασία και την ποιότητα των μονοπατιών του νησιού.

Το νησί, όπως πολλοί προορισμοί ανά τον κόσμο, έχει αντιληφθεί την αξία των μονοπατιών του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Πέρσι, η Σκιάθος συνεργάστηκε με την Paths of Greece, ένα μέλος του WTC, για να εκσυγχρονίσει τη σήμανση και την υποδομή των μονοπατιών της αλλά και για να δημιουργήσει την πρώτη προσβάσιμη πεζοπορική διαδρομή για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων στην Ελλάδα.

Το Ηappy Life Magazine είναι χορηγός επικοινωνίας.


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *