Φώτης Παπαναστασίου

Ο Δρ Φώτης Παπαναστασίου είναι ειδικός παιδαγωγός, αριστούχος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολική Ψυχολογία και είναι πιστοποιημένος θεραπευτής από το Harvard University.

Στο πλαίσιο της συνεχούς κατάρτισης και της ενημέρωσης για τις εξελίξεις στον επιστημονικό χώρο της Ειδικής Αγωγής, έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα συνέδρια, ημερίδες, workshops και σεμινάρια από κορυφαία πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Είναι ο συγγραφέας των best sellers «Μαθησιακές Ευκολίες», «ΔΕΠΥράζει», «Dyslexia Box», «365-Γίνε πιο θετικός γονέας σε 365 ημέρες», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πεδίο, και «Μάθε Με (Βιβλίο 1 & 2)», που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Από το 2006, εργάζεται ως ειδικός παιδαγωγός σε τμήματα ένταξης και ειδικά δημοτικά σχολεία. Έχει δουλέψει με τα παιδιά σε διαγνωστικό και θεραπευτικό πλαίσιο σε ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών, όπως στον Αυτισμό, στις Μαθησιακές Δυσκολίες, τη ΔΕΠΥ κ.λπ. Πλέον, διατηρεί το δικό του γραφείο θεραπειών στον Άλιμο και είναι επιστημονικός διευθυντής και επόπτης σε έναν μεγάλο αριθμό Κέντρων Ειδικής Αγωγής.

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες ως ομιλητής με θέματα που αφορούν την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, καθώς και τη σχολική ψυχολογία. Άρθρα και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί σε πλήθος εφημερίδων, διεθνών επιστημονικών περιοδικών, ιστότοπων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία χρόνια, είναι συνεργάτης της ιατρικής εκπομπής «Υγεία πάνω απ’ όλα» στον ΑΝΤ1.

Αρχικά, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για το κοινωνικό έργο που επιτελείτε και, κατά συνέπεια, να σας ρωτήσουμε πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την Ειδική Αγωγή.

Η ενασχόλησή μου με τον χώρο της Ειδικής Αγωγής ήταν μια ξεκάθαρη και συνειδητή επιλογή, πριν καν ακόμη ενηλικιωθώ. Ήταν το μόνο το οποίο ένιωσα ότι με αφορά στην εκπαίδευση και ότι ήθελα να του αφοσιωθώ. Και για τον λόγο αυτό δεν ήρθε στην καριέρα μου ως συνέχεια στις σπουδές μου στην εκπαίδευση, αλλά από εκεί ξεκίνησα. Σπούδασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θεωρώ ότι ήταν από τις πιο σωστές επιλογές που έχω κάνει στη ζωή μου. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποιώ πως την Ειδική Αγωγή δεν την επιλέγεις, σε επιλέγει.

Ο κύριος λόγος όμως που με έκανε να βρεθώ στην Ειδική Αγωγή είναι γραμμένος στην πρώτη σελίδα όλων των βιβλίων μου. Για μένα η Ειδική Αγωγή δεν είναι απλώς μια ανάγκη για προσφορά, είναι μια υπόσχεση που προσπαθώ καθημερινά να τηρώ.

Από την εμπειρία σας, ποιες ανάγκες εντοπίζετε ότι θα πρέπει να καλυφθούν ακόμη στην Ειδική Αγωγή; Υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη από το κράτος;

Αν και έχουμε κάνει αρκετά βήματα, τα τελευταία χρόνια, απέχουμε πολύ ακόμα στην Ελλάδα από την ουσιαστική και πλήρη υποστήριξη των παιδιών που έχουν κάποια αναπτυξιακή διαταραχή, εκπαιδευτική ανάγκη, αισθητηριακή δυσκολία ή οποιαδήποτε άλλη αναπηρία. Το κράτος θα πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζει την Ειδική Αγωγή ως παρακλάδι της εκπαίδευσης, αλλά να την αντιμετωπίζει ως τον κορμό της. Τα παιδιά που ανήκουν στην Ειδική Αγωγή χρειάζονται σταθερότητα και να μην αλλάζει ο εκπαιδευτικός κάθε σχολική χρονιά. Οφείλει το κράτος να παρέχει σε κάθε παιδί την κατάλληλη κτηριακή και υλικοτεχνική υποστήριξη για μια ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τέλος, οι οικογένειες, εκτός από την οικονομική υποστήριξη, χρειάζονται ηθική και ψυχολογική υποστήριξη, σε πολλούς τομείς. Ελπίζω, τα επόμενα χρόνια, να γίνουμε ένα κράτος που δεν θα κατηγοριοποιεί τα παιδιά απλώς με βάση μια διάγνωση, αλλά να προσφέρει όλα όσα απαιτούνται ώστε το κάθε παιδί να μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Εκτός από την ιδιότητά σας ως ειδικός παιδαγωγός σε τμήματα ένταξης και ειδικά δημοτικά σχολεία, έχετε και πλούσιο συγγραφικό έργο στο βιογραφικό σας. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή βιβλίων;

Ως ειδικός παιδαγωγός, συνειδητοποίησα, αρκετά σύντομα, την απουσία πρακτικών βιβλίων παρέμβασης από τον χώρο της Ειδικής Αγωγής. Υπήρχαν αρκετά θεωρητικά βιβλία, αλλά κανένα με ασκήσεις παρέμβασης. Αποφάσισα, λοιπόν, να μετατρέψω όλη τη θεωρία σε πράξη. Έτσι, άρχισα να ασχολούμαι με τη συγγραφή βιβλίων. Είμαι πολύ χαρούμενος που, από το πρώτο μου βιβλίο, ο κόσμος αγκάλιασε την όλη προσπάθεια και μου έδωσε τη δύναμη αυτή τη στιγμή να κυκλοφορούν το 5ο και 6ο βιβλίο μου από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Μιλήστε μας για τα νέα σας βιβλία «Μάθε με» (Βιβλίο 1 & 2), που αποτελούν τους πρώτους οδηγούς για τον αυτισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο…

Παρά το γεγονός ότι η λέξη «αυτισμός» ακούγεται ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί συχνά νιώθουν αβεβαιότητα και άγχος μετά την πρώτη διάγνωση.

Η έλλειψη σαφών πληροφοριών σχετικά με το τι πραγματικά είναι ο αυτισμός, ποιες είναι οι απαιτούμενες θεραπείες και ποιες οι απαραίτητες προσαρμογές στην καθημερινότητα μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση και απόγνωση. Αναγνωρίζοντας αυτήν την ανάγκη για καθοδήγηση, δημιούργησα την πρωτοποριακή σειρά βιβλίων «Μάθε με», κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε να αποτελέσει ένα πρακτικό εργαλείο για γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς θεραπευτές.

Πρόκειται για δύο πρακτικά βιβλία, με δομημένες ασκήσεις παρέμβασης και οπτικοποιημένο υλικό, που αφορούν πολύ βασικούς τομείς για την υποστήριξη των αυτιστικών παιδιών, όπως η αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων, οι αισθητηριακές δυσκολίες, τα ελλείμματα στον γνωστικό τομέα, η ανάπτυξη ομιλίας και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, ο σχολικός εκφοβισμός, η ανάπτυξη δεξιοτήτων καθημερινότητας και αυτόνομης διαβίωσης και πολλά ακόμη.

Τα βιβλία «Μάθε με» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Δεν είναι απλώς βιβλία για τον αυτισμό, αλλά πολύτιμα εργαλεία στο ταξίδι προς τη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τα αυτιστικά παιδιά, τα οποία χρειάζονται ό,τι και όλα τα παιδιά: αγάπη, αποδοχή, προστασία και ελευθερία να μεγαλώσουν και να μάθουν…

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Ήδη γράφω το επόμενο βιβλίο μου και ελπίζω, σύντομα, να βρεθεί στα χέρια γονέων, εκπαιδευτικών και ειδικών θεραπευτών και να βοηθήσει όσο μπορεί το έργο τους. Γίνεται, επίσης, μια μεγάλη προσπάθεια, από εμένα και την ομάδα μου από το eidikospaidagogos.gr, να δημιουργήσουμε σύγχρονα και καινοτόμα προγράμματα παρέμβασης στο νέο μου γραφείο, στον Άλιμο. Τέλος, μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Υγεία πάνω απ’ όλα», με τη δημοσιογράφο Φωτεινή Γεωργίου, θα συνεχίσουμε να δίνουμε πολύτιμες συμβουλές για θέματα Ειδικής Αγωγής και γονεϊκότητας.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Τη ματαίωση. Βρίσκομαι σε έναν χώρο που προσπαθώ καθημερινά να βλέπω την εξέλιξη στα παιδιά ακόμα κι όταν είναι δύσκολο να την εντοπίσουν οι υπόλοιποι. Αυτό είναι και το κίνητρο για τη δουλειά μου, η εξέλιξη των παιδιών μου. Αυτήν αναζητώ για να βρίσκω δύναμη καθημερινά και να μη ματαιωθώ.

Τι θαυμάζετε στους ανθρώπους;

Την πίστη των ανθρώπων. Το να πιστεύεις σε μια ιδέα, σε ένα όνειρο και να προσπαθείς καθημερινά να το εκπληρώσεις. Κάτι που συνεπάγεται συνέπεια και σκληρή δουλειά.

Καλοσύνη είναι…

Τα παιδιά. Κυρίως εκεί μπορούμε να βρούμε καθαρή και αγνή καλοσύνη. Θεωρώ ότι τα παιδιά είναι εκ φύσεως καλοί άνθρωποι. Δεν ξέρω τι συμβαίνει στην πορεία και χάνουμε ή φθίνει αυτή η αρετή. Αλλά θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να την κρατήσουμε και στην ενήλικη ζωή.

Τι σημαίνει χαρούμενη ζωή για εσάς;

Η ήσυχη ζωή. Κυρίως η επαφή με αγαπημένους ανθρώπους και η ήσυχη συνείδηση. Να ξέρεις πως στο τέλος της ημέρας δεν έχεις βλάψει κανέναν άνθρωπο. Και, φυσικά, το να μπορώ να προσφέρω όσο μπορώ μέσα από τη δουλειά μου σε όσους το έχουν ανάγκη.

Official website: eidikospaidagogos.gr

Instagram: fotis_papanastasiou_official & eidikos_paidagogos

YouTube: Ειδικός Παιδαγωγός

Facebook Page: Eidikos Paidagogos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *