Φωτεινή Τιρπιντήρη

Επιχειρηματίας-Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος»

Γόνος επιχειρηματικής οικογένειας ακολούθησε επαγγελματική καριέρα με διαφορετικούς κύκλους εμπορικών δραστηριοτήτων. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Τουριστικές Επιχειρήσεις, μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην εισαγωγή και εμπορία παιδικών ενδυμάτων στην Αθήνα (15 έτη), στις κατασκευές πολυτελών κατοικιών στα νότια προάστια (10 έτη), στον Τουρισμό από το 2008 και στα τρόφιμα από το 2012 στην Εισαγωγική-Εξαγωγική Εταιρεία τροφίμων Falcon (www.falcon-sa.gr, www.ol-eve.com).

Το 2020 με όραμα την ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου αλλά και της χώρας με πρέσβη την ελιά, ίδρυσε τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ελαίας Νήσος Λέσβος” στον οποίο προεδρεύει. Στο ξεκίνημά του ο Σύλλογος προχώρησε στην έκδοση του πολυτελούς λευκώματος “Η ελιά στη Λέσβο” στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα από τις εκδόσεις “ΤΟΠΙΟ”, όπου λόγος, ζωγραφικό έργο και φωτογραφία συνυπάρχουν αρμονικά και συνδέουν το ιερό δέντρο της ελιάς με τον γενέθλιο τόπο του. Ακολούθησαν εκπαιδευτικά διαδικτυακά σεμινάρια για την καλλιέργεια της ελιάς και εκδηλώσεις για την προϊοντική και θεραπευτική αξία του ελαιολάδου με μεγάλη επιτυχία. Με εξωστρεφή τάση πάντα και συνδέοντας την εντοπιότητα με την παγκοσμιότητα, πραγματοποίησε με τους συνεργάτες της το 1ο “Εlia Lesvos Confest” στη Λέσβο, τον Σεπτέμβρη του 2022, ενώ στις 23 έως και 26 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί το 2ο “Εlia Lesvos Confest”, πάντα στη Λέσβο, στο ιστορικό Μουσείο Βρανά, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του Οδυσσέα Ελύτη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, στις 18.30, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί η προσυνεδριακή εκδήλωση του «Elia Lesvos Confest 2024» με ελεύθερη είσοδο και θέμα “Ο Πολιτισμός της Ελιάς’’.

Στη Λέσβο θα φιλοξενηθεί στις 23 έως 26 Μαΐου 2024,στο ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά, το 2ο Διεθνές Συνέδριο: Ελαιόλαδο & Υγεία, με τη συμμετοχή επιστημόνων & επαγγελματιών του κλάδου από όλο τον κόσμο. Ποιος είναι ο στόχος του φετινού Συνεδρίου;

Ο Σύλλογος “Ελαίας Νήσος Λέσβος” διοργανώνει φέτος το 2ο Διεθνές Συνέδριο-Φεστιβάλ για την ελιά με τίτλο “Ελαιόλαδο και Υγεία” στο ιστορικό Μουσείο Βρανά στη Γέρα της Λέσβου, με την υποστήριξη και παρουσία των κορυφαίων Πανεπιστημίων YALE και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και την συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και επιχειρηματιών. Στη θεματολογία του συμπεριλαμβάνονται σημαντικές ενότητες μεταξύ των οποίων η επιστήμη, η τεχνολογία, το περιβάλλον, η οικονομία, η επικοινωνία αλλά και ο καθοριστικός ρόλος του πολιτισμού, της γαστρονομίας και του τουρισμού. 

Η επιτυχία του 1ου Elia lesvos Confest ενέταξε επάξια το νησί μας στον διεθνή χάρτη των μεγάλων συνεδρίων, που διοργανώνονται κάθε χρόνο ανά τον κόσμο με αντικείμενο το ελαιόλαδο, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την ελιά όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά και στην Ελλάδα και στο ευρύτερο μεσογειακό περιβάλλον. Στόχος μας λοιπόν είναι να τοποθετήσουμε σταθερά το νησί και τη χώρα μας στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη για το ελαιόλαδο. 

Πώς αποφασίσατε να οργανώσετε αυτό το Συνέδριο; Τι σας κινητοποίησε δημιουργικά;

Σήμερα η ελιά θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την διάσωση του πλανήτη. Τι πιο όμορφο και δημιουργικό να μαθαίνεις και να μελετάς το ιερό δέντρο της ελιάς, το οποίο πέρα από τις βαθιές του ρίζες στο DNA μας και την πολιτισμική μας κληρονομιά, δίνει προοπτικές στο μέλλον για ζωή, απογειώνει τις γευστικές μας αισθήσεις και τις αισθητηριακές μας εμπειρίες, συμβάλει στην υγεία, την ευζωία, την ομορφιά και την μακροζωία μας και το σπουδαιότερο ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ!!!!

Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες του 2ου ELIA Lesvos Confest;

Το συνέδριό μας είναι θεματικό και διαδραστικό. Τα coffe break και τα branch-lunch τις τρεις ημέρες του συνεδρίου μας είναι εμπνεύσεις και δημιουργίες της κ. Σπανού Κανάκη με τοπικά προϊόντα με την υποστήριξη και συνεργασία του Συνεταιρισμού Γυναικών Παρακοίλων. Τα απογεύματα έχουμε διοργανώσει εκπαιδευτικές εκδρομές – επισκέψεις σε τόπους και επιχειρήσεις που εξελίσσουν την οικονομία του νησιού με ελαϊκές δραστηριότητες αλλά και επισκέψεις σε μουσεία και τόπους που αναδεικνύουν την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομία και την ομορφιά του τόπου, την τοπική κουζίνα, τα ήθη και έθιμα του. Θα θέλαμε οι σύνεδροι και όσοι παρακολουθούν το συνέδριό μας να συνδέσουν την  γνώση με την πραγματικότητα και πιο στοχευμένα να δοθούν νέες ιδέες για εξέλιξη, να υπάρξει δίκτυο που θα δημιουργήσει φιλίες και συνεργασίες και θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα και την επισκεψιμότητα του νησιού μας. 

Το ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά θα φιλοξενήσει το Συνέδριο. Πρόκειται για έναν ιστορικό χώρο. Θα μας μιλήσετε γι’ αυτό;

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, το οποίο ανήκε στην οικογένεια του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Ανήκει στην πολιτιστική αστική μη κερδοσκοπική “Εταιρεία Αρχιπέλαγος” η οποία με πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, το δημιούργησε και το διαχειρίζεται. 

Εξ αρχής το ερειπωμένο κτηριακό συγκρότημα του Ελαιοτριβείου Βρανά αντιμετωπίστηκε ως ένα μνημειακό σύνολο της βιομηχανικής και της τοπικής ιστορίας, που άξιζε να διασωθεί, να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί. Υπό αυτό το πρίσμα μετατράπηκε σε ένα ελκυστικό μουσείο που αφηγείται, με άμεσο και ζωντανό τρόπο, τη δική του ιστορία και την ιστορία του τόπου και της εποχής του. Το γεγονός ότι τα κυριότερα μηχανήματα – πετρελαιομηχανή, ελαιόμυλος , πιεστήριο, ο άξονας με τους ιμάντες μεταφοράς της κίνησης,  – έχουν τη δυνατότητα να τεθούν σε πλήρη λειτουργία και να «ζωντανέψουν» πραγματικά το εργοστάσιο, αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το συγκεκριμένο μουσείο-μνημείο μοναδικό.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον;

Κατ΄ αρχήν είναι η φυσική συμπεριφορά της ελιάς να δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, να το απορροφά και στη συνέχεια να το αποθηκεύει πρώτα στη βιομάζα και τέλος στο έδαφος με μόνιμο τρόπο. Είναι εντυπωσιακά αυτά που μαθαίνουμε από τις επιστημονικές ανακοινώσεις σε παγκόσμια συνέδρια για τον ρόλο του ελαιολάδου στην υγεία και την διατροφή, όπως αυτό που φιλοξένησε πρόσφατα η Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών (PAS) στο Βατικανό στη Ρώμη. Στο συνέδριο αυτό που είχε σαν τίτλο «Η τέχνη και η επιστήμη του ελαιολάδου: διατροφή, ιατρική και πλανητική υγεία» συμμετείχαν περίπου 30 επιστήμονες και ειδικοί από τα πιο σημαντικά Πανεπιστήμια του κόσμου, μεταξύ των οποίων αρκετοί και από την Ελλάδα. Στις δυο ημέρες του συνεδρίου, έγιναν σημαντικές παρουσιάσεις και συζητήσεις και διατυπώθηκαν σημαντικές επιστημονικές απόψεις για τον κρίσιμο ρόλο του ελαιολάδου και για την «πραγματική αξία» που αντιπροσωπεύει το ελαιόλαδο «για την υγεία και τον πολιτισμό του πλανήτη». Αναδείχτηκε η συμβολή του ελαιολάδου στη γνωστική λειτουργία, στην ελαχιστοποίηση του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών που επιδεινώνουν τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την σκλήρυνση κατά πλάκας και τον καρκίνο και παράλληλα αναιρέθηκε η άποψη ότι «το ελαιόλαδο παχαίνει» καθώς συστηματικές μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου δεν συμβάλλει στην αύξηση βάρους.

Μπορούμε να μιλάμε για Ελαιοτουρισμό στη χώρα μας;

Οφείλουμε να μιλήσουμε. Ο ελαιοτουρισμός έχει ενταχθεί με έναν γοητευτικό τρόπο στην ατζέντα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και πρόκειται για μία ολόκληρη φιλοσοφία, αισθητική και ιδέα που αξίζει να ανακαλύψει και να εντάξει ο καθένας στη ζωή του. Οι διαδρομές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου πληρούν τις παραμέτρους της βιωσιμότητας και αποτελούν έναν ακόμη τρόπο διαφήμισης του ελαιολάδου ως τουριστικού προϊόντος με διαδρομές μέσω των οποίων οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία παραγωγής, την ποιότητα και την πολιτιστική του σημασία σε όλη τη χώρα. Μια διαδραστική σχέση μεταξύ της βιωσιμότητας, της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς και της τουριστικής της διάστασης. Ο ελαιοτουρισμός αποτελεί μια μοναδική, αισθητηριακή βιωματική εμπειρία όπου ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει ένα ολόκληρο οlive planet, να αποκομίσει μία τεράστια παλέτα εμπειριών και δράσεων και φυσικά να συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την κουλτούρα του ελαιόλαδου και τη σημασία του πράσινου χρυσού σε όλους τους τομείς της ζωής, από την διατροφή και την γαστρονομία μέχρι τον τουρισμό, την ανάπτυξη και την υγεία του ανθρώπου.

Ελαιόλαδο και υψηλή γαστρονομία. Το Συνέδριο θα περιλαμβάνει workshops και masterclasses από διεθνώς καταξιωμένους σεφ;

Το 2ο Elia Lesvos Confest αποτελεί μια καινοτόμα εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας επιστήμονες και επαγγελματίες από ολόκληρη την αλυσίδα αξιοποίησης της ελιάς θα διαδώσουν τη γνώση και την τεχνογνωσία τους σχετικά με τη συμβολή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στη υγεία και την ευημερία. Ο φετινός στόχος μας επικεντρώνεται στη γαστρονομία με τη συμμετοχή διακεκριμένων επαγγελματιών σεφ από όλη τη χώρα οι οποίοι έχουν εντάξει στην κουζίνα τους με αγάπη, επίγνωση και αφοσίωση μόνο το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κι έχουν στο ενεργητικό τους σημαντικές συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ γαστρονομίας όπως της Καλιφόρνιας και της Πορτογαλίας. Ως σύνεδροι θα τεκμηριώσουν τους λόγους και θα επιμεληθούν το μενού του συνεδρίου ενώ επιπροσθέτως η τελευταία ημέρα είναι αφιερωμένη σε μια διαδραστική και αισθητηριακή γαστρονομική εμπειρία. Έχοντας βασικό άξονα τη βιωσιμότητα, επικοινωνώντας με τον τόπο, τα αγαθά και τους ανθρώπους του, μέσα από εμπνευσμένα workshops και masterclasses παραδοσιακών συνταγών, προϊόντων και υλικών του νησιού μας συνοδευόμενα από το ελαιόλαδο της Λέσβου. Οι καταξιωμένοι σεφ μας και άλλοι Έλληνες και διεθνείς παράγοντες της γαστρονομίας θα δώσουν συνεντεύξεις για τη σύνδεση της μεσογειακής διατροφής με τα εστιατόρια των Πανεπιστημίων, το χτίσιμο του sustainable food destination, την επικοινωνία με όλο το φάσμα του φαγητού στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, τη λειτουργία ελαιοτριβείων ως σταθμών προβολής της γαστρονομίας και της κουλτούρας του ελαιόλαδου, το χτίσιμο μια γαστρονομικής εμπειρίας ελαιοτουρισμού και πολλά άλλα. 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; 

Σίγουρα η επιτυχία του 2ου Elia Lesvos Confest θα βάλει τα θεμέλια για το 3ο Διεθνές Συνέδριο κι ελπίζουμε ως τότε να έχουν γίνει πράξη μέρος όσων έχουμε θέσει στο επίκεντρο των συζητήσεών μας. Για παράδειγμα η χώρα μας είναι η ομορφότερη πολυνησία στον κόσμο. Το yachting αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού μας και προσφέρει το πλεονέκτημα της ευελιξίας όπου τα γκρουπ μπορούν εύκολα να επισκεφθούν και να ζήσουν αισθητηριακές εμπειρίες στα ελαιοπαραγωγά νησιά μας, να βιώσουν την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων όπου με μοναδική απλότητα ανοίγουν τις καρδιές τους, τα σπίτια τους, τα περιβόλια τους, τις φάμπρικες τους. Το ελαιόλαδό μας μπορεί να γίνει welcoming και goodbye basket, δώρο αγάπης και εκτίμησης για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία στους πελάτες μας. Να ενταχθεί και να διδάσκετε η αξία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην κουζίνα του γιωτ που φιλοξενεί εκατομμύρια πελάτες επισκέπτες με σεβασμό στην αισθητηριακή επίγευση αλλά και στο περιβάλλον, στην ευζωία, στην ανθρώπινη και πλανητική υγεία. 

Ποιο είναι το motto σας;

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ, ΠΑΝΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΤΗΤΑ. Προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το πολιτιστικό απόθεμα του κάθε τόπου και της χώρας μας εν γένει στο διεθνή χάρτη ενδιαφέροντος. 

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Την ευθύτητα, την ειλικρίνεια, την έμπνευση και την επικοινωνία. 

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

με πάθος και αγάπη παλεύεις για τους στόχους σου. Όταν μοιράζεσαι με τους φίλους και τους αγαπημένους σου τις αγωνίες και τις επιτυχίες σου και εισπράττεις σεβασμό και εκτίμηση. 

Καλοσύνη για εσάς είναι…

να προσφέρεις πάντα την σύμπλευση και συμπόρευση σου προς κάθε κατεύθυνση με αγάπη και θετική ενέργεια. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *