Συν + χωρώ

Πολλές φορές, όταν μας πληγώσουν, αισθανόμαστε έντονα την ανάγκη να «εκδικηθούμε». Μάλιστα, κάποιοι έχουν την πεποίθηση ότι αυτό είναι το δίκαιο και ότι είναι ο μόνος τρόπος για να δώσουμε ένα μάθημα στον άλλο.

Στην πραγματικότητα, πίσω από την ανάγκη για εκδίκηση κρύβονται πολλά πράγματα που δεν έχουμε αναγνωρίσει στον εαυτό μας: Αγωνία και φόβος ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, ξεχνώντας ότι το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι τον εαυτό μας και ότι κανείς δεν είναι κτήμα μας.

Η άρνηση να αποδεχθούμε ότι κάτι έχει τελειώσει ή δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, μια τέτοια στάση ζωής, οδηγεί σε ψυχικό πόνο. Δεν αναλαμβάνουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί και, χωρίς λόγο, βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του θύματος. Έχουμε την ανάγκη να δείξουμε υπεροχή και γινόμαστε οι δικαστές που τον κρίνουμε ένοχο και πρέπει να τον τιμωρήσουμε.

Η έλλειψη αγάπης και η χαμηλή μας αυτοεκτίμηση μάς οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές. Η συγχώρεση –και όχι η εκδίκηση– βοηθά την προσωπική μας εξέλιξη.

Συγχωρώ (συν + χωρώ) σημαίνει δίνω χώρο στην καρδιά μου, αναγνωρίζοντας ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Αναλαμβάνω το δικό μου μερίδιο ευθύνης και χαράζω πορεία αλλαγής.

Αριστέα Δερβένη

Σύμβουλος επικοινωνίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *