Πέντε βήματα για να μειώσεις το άγχος σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναστατώνονται στην καθημερινότητά τους με πράγματα που μπορεί να είναι μάλλον ασήμαντα. 

Σκεφτείτε τα παρακάτω καθημερινά γεγονότα που μπορεί να σας κάνουν να αναστατωθείτε: το να μείνετε κολλημένοι στην κίνηση, να μην κάνει κάποιος αυτό που θέλετε να κάνει, να λάβετε μια αξιολόγηση χαμηλότερη απ’ ό,τι περιμένατε, να χάσετε χρήματα σε μια επένδυση ή να κολλήσετε γρίπη.

Ας επικεντρωθούμε σε αυτά τα κοινά και καθημερινά προβλήματα και όχι σε κάτι πραγματικά σημαντικό, όπως ένα διαζύγιο, μια πραγματική αναπηρία ή μια σημαντική οπισθοδρόμηση. Είναι συχνά οι καθημερινές κοινές δυσκολίες που μας αναστατώνουν πολύ.


Μήπως κάποιες από τις παρακάτω σκέψεις αντικατοπτρίζουν τις δικές σας;

«Δε μπορώ να πιστέψω ότι μου συμβαίνει αυτό»

«Είναι φοβερό!»

«Δεν μπορώ να το αντέξω!»

«Γιατί σε μένα πάντα συμβαίνουν αυτά;»

Έχουμε δει ανθρώπους να θυμώνουν επειδή καθυστερεί το ασανσέρ, να ουρλιάζουν στο μποτιλιάρισμα, να εξοργίζονται επειδή ο σερβιτόρος έφερε λάθος την παραγγελία τους ή να νιώθουν σαν να τελειώνει ο κόσμος επειδή δεν τα πήγαν καλά σε μια εξέταση.


Υπάρχει όμως τρόπος να δούμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική και προοπτική. Είναι η δύναμη του να είναι κανείς «λογικός». Και η λέξη
rational στα αγγλικά προέρχεται από τη λέξη ratio, που υποδηλώνει ότι το να είναι κανείς λογικός σημαίνει να βλέπει τα πράγματα αναλογικά, δηλαδή σε προοπτική. 

5 βήματα για να δούμε τα πράγματα σε μια προοπτική

Ρωτήστε τον εαυτό σας ποιο είναι το κόστος για εσάς και τους άλλους ανθρώπους γύρω σας όταν αντιδράτε με τέτοια ένταση. Για παράδειγμα, εξαγριώνεστε από μικρές απογοητεύσεις; Αγχώνεστε για την αβεβαιότητα απλών και καθημερινών γεγονότων και από την ταλαιπωρία που πολλές φορές μας προκαλούν;

Μπορεί να προκαλείτε στον εαυτό σας δυσφορία και έντονο θυμό, κάνοντας και τους άλλους να αισθάνονται χειρότερα, εξαιτίας της έντασης των αντιδράσεών σας. Ευτυχώς αυτό μπορεί να αλλάξει. Μπορείτε να μειώσετε το στρες βλέποντας τα πράγματα σε μια προοπτική:

$11. Κάντε ένα βήμα πίσω, παρατηρήστε και περιγράψτε τι συμβαίνει, χωρίς επικριτική διάθεση. Συχνά αναστατώνουμε τους εαυτούς μας εξαιτίας περισσότερο των ερμηνειών που κάνουμε για τα γεγονότα, παρά των ίδιων των πραγματικών γεγονότων. Είναι πολύ βοηθητικό να καταγράψετε τι πραγματικά συνέβη χωρίς διάθεση κριτικής. Για παράδειγμα «ένα αυτοκίνητο με προσπέρασε», «είμαι κολλημένος στην κίνηση εδώ και 10 λεπτά», «ο σερβιτόρος μου έφερε λάθος παραγγελία» ή «ο σύντροφός μου κοιτάζει το κινητό του συνέχεια». Στη συνέχεια, σκεφτείτε πόσο υπερβολική είναι η αντίδρασή σας σε αυτά τα καθημερινά συμβάντα. Αναστέλλοντας την κριτική και απλά παρατηρώντας την κατάσταση, καταφέρνετε να αποδεσμεύεστε από αυτήν συναισθηματικά, με αποτέλεσμα να καταφέρνετε να μειώνετε το στρες.

$12. Τι μπορείτε να κάνετε ακόμη κι αν αυτά είναι αλήθεια; Δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Για παράδειγμα, αν είστε κολλημένοι στην κίνηση ή ο σερβιτόρος φέρνει την παραγγελία λάθος, εξακολουθούν να υπάρχουν πράγματα που μπορεί να σας ανταμείψουν έτσι κι αλλιώς; Μια ιδέα είναι να απαριθμείτε όλα τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ακόμα και σήμερα, αύριο ή αυτή την εβδομάδα, πράγματα που σίγουρα είναι πάρα πολλά. Θα διαπιστώσετε ότι η ζωή σας είναι κάπως σταθερή ακόμα κι αν εμφανίζονται γεγονότα που σας αναστατώνουν.

$13. Πώς θα νιώθετε για αυτό το γεγονός σε μία εβδομάδα, έναν μήνα ή ένα χρόνο από τώρα; Θα εξακολουθεί να σας αναστατώνει; Αν όχι, δεν χρειάζεται να του δίνετε περισσότερη σημασία και στο παρόν. Συχνά κατακλυζόμαστε από ανησυχία την παρούσα στιγμή και την επόμενη μέρα το ξεχνάμε. Αν παρατηρείτε ότι τα έντονα συναισθήματά σας εξαφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου, δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Κάντε υπομονή και θα περάσει και αυτό όπως όλα.

$14. Σκεφτείτε το γεγονός σαν μια ενόχληση. Θα ήταν ωραίο αν όλα πήγαιναν βάσει προγράμματος, αλλά ο κόσμος μας δεν είναι κατασκευασμένος με αυτόν τον τρόπο. Αντί να το κατηγοριοποιήσετε στο μυαλό σας ως κάτι καταστροφικό, που δεν μπορείτε με τίποτα να ανεχθείτε, κατηγοριοποιήστε το σαν μια μικρή ενόχληση.

$15. Να θυμάστε ότι μπορείτε να αλλάζετε τον τρόπο που αντιδράτε σε οτιδήποτε σας συμβαίνει. Ο τρόπος που αντιδράμε είναι επιλογή μας και όχι κάτι που πρέπει να συμβαίνει υποχρεωτικά. Αν νιώθετε στρεσαρισμένοι για καθημερινά γεγονότα, τότε ίσως να έχετε χάσει την προοπτική σας για τα πράγματα, κάτι όμως που μπορείτε να ξαναβρείτε με λίγη προσπάθεια από την πλευρά σας.

Θεοδώρα Αναστασίου

Ψυχολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

five + 4 =