Άγχος: 5 τρόποι να το αντιμετωπίσετε!

Στις μέρες μας, 4 στους 5 ανθρώπους βιώνουν άγχος στην καθημερινότητά τους σε μικρότερη ή μεγαλύτερη διάσταση.
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να το αντιμετωπίσουμε; 

1. Σωματική άσκηση: Όταν το άγχος μάς διακατέχει, πρέπει να βρούμε τρόπους να το νικήσουμε. Η σωματική άσκηση είναι ένας άριστος τρόπος να αποσπάσουμε την προσοχή μας από τις αρνητικές σκέψεις, μετατρέποντάς το σε ενέργεια.  

2. Εστιάστε την προσοχή σας στους γύρω σας: Παρατηρήστε τον χώρο, τους ανθρώπους, τις μεταξύ τους σχέσεις. Είναι πάντα ενδιαφέρον, και βοηθάει να δούμε τον εαυτό μας ως μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου, γεγονός που κάνει και το άγχος να φαντάζει μικρότερης σημασίας.
 
3. Απασχολήστε το μυαλό σας: Δεν είναι μόνο η σωματική άσκηση απαραίτητη, αλλά και η πνευματική. Διαβάστε για κάτι που δεν γνωρίζετε, λύστε ένα Sudoku ή κάντε υπολογισμούς.
 
4. Οργανώστε μια συγκεκριμένη ώρα για να σκεφτείτε τα προβλήματα που σας απασχολούν: Επιλέξτε μια ώρα της ημέρας, ίσως μισή ώρα κάθε βράδυ, και επιτρέψτε στον εαυτό σας να σκεφτεί τα προβλήματα που σας απασχολούν. Αν συνεχίσετε να τα σκέφτεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να τα γράψετε σε ένα χαρτί. Προσπαθήστε να τα βγάλετε από το μυαλό σας μέχρι την ώρα της «περισυλλογής».
 
5. Εστιάστε στην αναπνοή σας: Συχνά, οι άνθρωποι που βιώνουν καταστάσεις στρες και άγχους, τείνουν να αναπνέουν γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονες και στο αίμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, τρέμουλο, ταχυκαρδία και ζαλάδα. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερο άγχος και πανικό. Εστιάστε στην αναπνοή σας, η οποία θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Πάρτε βαθιές, τακτικές ανάσες. Πολλοί άνθρωποι βοηθιούνται με το να μετράνε μέχρι το 4 στην εισπνοή και μέχρι το 5 στην εκπνοή.
 
Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μας έχουν κάνει να ξεχνάμε ότι η ψυχική μας υγεία είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Γι’ αυτό λοιπόν προσπαθήστε να διώξετε το τοξικό άγχος και να εστιάσετε στον εαυτό σας.
 
Τιμόκλεια Παναγοπούλου
Ψυχολόγος/MSC Addiction Studies
Kings College London

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *