5 τρόποι να έρθεις σε επαφή με το εσωτερικό σου «κάλεσμα»

Χρησιμοποίησε τα δυνατά σου σημεία για να βρεις βαθύτερο νόημα και σκοπό στη ζωή σου
Το να βρει κανείς νόημα στη ζωή του είναι για τον Martin Seligman, ιδρυτή της «Θετικής Ψυχολογίας», ένα βασικό στοιχείο της ευτυχίας. Ενώ η φευγαλέα ευτυχία που παίρνουμε από κάτι, όπως π.χ. όταν παρακολουθούμε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα είναι μέρος αυτού που κάνει τη ζωή μας πιο ευχάριστη, αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να αγωνιστούμε για μια ζωή με νόημα, στην οποία βρίσκουμε μια βαθιά αίσθηση εκπλήρωσης και αυτοπραγμάτωσης, χρησιμοποιώντας τις μοναδικές μας δυνατότητες για έναν σκοπό πέρα από τον εαυτό μας. Ακούγεται υπέροχο αλλά πώς μπορούμε να το βρούμε;

 1. Προσφέρω
Το να προσφέρει κανείς σε παιδιά, ηλικιωμένους, εφήβους που διατρέχουν κίνδυνο, οποιονδήποτε χρειάζεται βοήθεια, παρέχει ικανοποίηση βαθύτερη από αυτήν που εισπράττουμε όταν ικανοποιούμε αποκλειστικά τις δικές μας ανάγκες και η «ανταμοιβή» είναι άμεση και πλούσια. 
«Όταν επιδιώκουμε ένα ουσιαστικό, με νόημα μέλλον, ρίχνουμε ένα ειδικό φως πάνω από την καθημερινή ζωή μας, χρωματίζοντας τις πιο κοσμικές και πεζές δραστηριότητές μας με φωτεινότερα χρώματα», Ran Zilca. 
2. Έρχομαι σε επαφή με το «θείο»
Υπάρχουν μυριάδες τρόποι να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως είμαστε μικρά κομμάτια ενός τεράστιου διασυνδεδεμένου κόσμου. Είτε πιστεύουμε στο Θεό, είτε σε μία ανώτερη δύναμη, είτε στη δύναμη της ανθρωπότητας, η προσευχή, ο διαλογισμός και η επανασύνδεση με τη φύση, μέσω π.χ. ενός περιπάτου, είναι τρόποι για να έρθουμε σε επαφή με το «ιερό». Η εύρεση νοήματος είναι μια εμπειρία που μπορούμε να καλλιεργήσουμε και, κατά κάποιον τρόπο, να δημιουργήσουμε. Ο καλύτερος τρόπος για να βιώσουμε αυτήν την εμπειρία είναι αρχικά να εντοπίσουμε και στη συνέχεια να ζήσουμε με βάση τον σκοπό της ζωής μας. 
3. «Μοιράζω» θετικά συναισθήματα
Ας δώσουμε στον κόσμο αυτό που θα θέλαμε εμείς να λάβουμε. Ας δούμε πώς θα μπορούσαμε να προσθέσουμε θετικά συναισθήματα στη ζωή μας ενδυναμώνοντας τις σχέσεις μας, όντας ευγενικοί και συμπονετικοί, τόσο προς τους φίλους μας όσο και προς αγνώστους. Μπορούμε να ξεκινήσουμε εκτελώντας μικρές ευτυχισμένες πράξεις ως έναν τρόπο να μοιράσουμε θετικά συναισθήματα γύρω μας. 
«Μπορούμε να αντέξουμε τις πιο δύσκολες στιγμές, ακόμη και να ευδοκιμήσουμε στη μέση του χάους γύρω μας, όταν δίνουμε νόημα στη ζωή μας», Barb Schmidt. 
4. Εξασκούμαι στην ευγνωμοσύνη
Ας επικεντρωθούμε σε πράγματα που ήδη δίνουν νόημα στη ζωή μας, με μια βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης, αντί να τα θεωρούμε δεδομένα. Σύντομα μπορεί να νιώσουμε κινητοποιημένοι και γεμάτοι ενέργεια να βοηθήσουμε και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν. 
5. Δημιουργώ
Κάτι από την πράξη της δημιουργίας μάς κάνει να νιώθουμε ζωντανοί και μέρος της δυναμικής του σύμπαντος. Μπορούμε να φτιάξουμε κάτι από το τίποτα και αυτό είναι συναρπαστικό! Ένα χόμπι έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί όχι μόνο σε μια μεγάλη πηγή σκοπού και αίσθησης ταυτότητας αλλά και σημαντικών και ουσιαστικών σχέσεων. Και από τη στιγμή που έχετε αποκτήσει πραγματικά μεγάλη ικανότητα σε κάτι, μπορείτε να διδάξετε άλλους να κάνουν το ίδιο. Θα πάρετε πίσω πολύ περισσότερα από όσα δώσατε.
 
Θεοδώρα Αναστασίου
Ψυχολόγος
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *