Φένια Τσανάκα

Δεν είναι φιλόσοφος αλλά αρχιτέκτων. Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και είναι μητέρα δύο παιδιών. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έκτοτε διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο εκπονώντας μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτικών έργων. Σημαντική θεωρεί την εικοσιπενταετή συνεργασία που έχει με το Ίδρυμα Ωνάση, λαμβάνοντας μέρος στη μελέτη εφαρμογής της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση». Σήμερα έχει αναλάβει την επίβλεψη της επέκτασης του «Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Νοσοκομείου».

Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 45 χώρες που την καθόρισαν και τη διαμόρφωσαν ως «πολίτη του κόσμου». Τα τελευταία 7 χρόνια ασχολείται και με την πρακτική φιλοσοφία διερευνώντας ποια είναι η καλή ζωή και πώς χτίζεται, έχοντας δάσκαλο τον Χρ. Γιανναρά.

Το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο «Ανακαινίζω τη ζωή μου – Με αρχιτέκτονα τον Αριστοτέλη» (εκδ. Αρμός) τι καινούργιο μάς φέρνει για τον φιλόσοφο της λογικής;

Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης ανακαλύπτει την αριστοτελική θεωρία «Πώς χτίζεται μια καλή ζωή» (που όπως διαπίστωσα ελάχιστοι άνθρωποι τη γνωρίζουν) μέσα από την εφαρμογή της στη ζωή μου, ζωή ενός κανονικού ανθρώπου του 21ου αι. με λόγια του σήμερα, πολύ κατανοητά. Έτσι ο αναγνώστης μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θεωρία ως πυξίδα για να ανακαινίσει τη ζωή του, εάν το θελήσει.

Ο Αριστοτέλης είναι γνωστός ως φιλόσοφος της λογικής αλλά στη θεωρία του «πώς χτίζεται μια καλή ζωή» υποστηρίζει ότι ο συναισθηματικός κόσμος είναι οδηγός της ζωής μας. Γι’ αυτό το μεγαλύτερο τμήμα της θεωρίας του ασχολείται με το πώς θα σμιλέψουμε σωστά τα συναισθήματά μας, τον φόβο, τον θυμό, την αγάπη, τη δικαιοσύνη, κ.λπ. ώστε να μας οδηγήσουν σε επιθυμίες που θα μας φέρουν χαρά.

Τα φιλοσοφικά ζητήματα ξεκινούν και από τις θετικές επιστήμες;

Για τον Αριστοτέλη το «πώς χτίζεται μια καλή ζωή» είναι επιστήμη και διδάσκεται. Μπορεί να μην είναι επιστήμη που είναι απόλυτα ακριβής, όπως τα μαθηματικά, αλλά δεν παύει να έχει αρχές που δεν αμφισβητούνται γιατί αποδεικνύονται από την πραγματικότητα. Η θετική κατάρτισή μου με βοήθησε να αποσυνθέσω τις αρχές αυτές και να τις ανασυνθέσω με σημερινά λόγια.

Πώς μπορούμε να «ανακαινίσουμε» τη ζωή μας;

Καταρχάς θα απαντήσω στο ερώτημα του γιατί να μπούμε στον κόπο να ανακαινίσουμε τη ζωή μας. Ξεκινάμε να ανακαινίσουμε τη ζωή μας, όταν αισθανόμαστε μία δυσαρέσκεια την οποία δεν μπορούμε να αποβάλλουμε. Ο Αριστοτέλης πιστεύει ότι η υγιής ψυχολογική κατάστασή μας είναι να «νιώθουμε καθημερινά όρεξη για ζωή».

Να «νιώθουμε καθημερινά όρεξη για ζωή»  είναι απόρροια του πώς έχουμε σμιλέψει τα συναισθήματά μας, του το πώς σκεφτόμαστε, επομένως του πώς αξιολογούμε τις καταστάσεις και εντέλει του πώς πράττουμε. Να τονίσω ότι η βασική αρχή της θεωρίας του Αριστοτέλη είναι ότι «Οι πράξεις είναι η ζωή μας» και γι’ αυτό μεγάλο μέρος της θεωρίας του είναι το πώς θα πετύχουμε στην πράξη. Η αριστοτελική θεωρία είναι πρακτική φιλοσοφία. Bahis bürosunun yönetimi bu bilgilerde herhangi bir yanlışlık olduğunu ortaya çıkarırsa, hesabın ek olarak doğrulanması mostbet. com Mostbet kullanıcılarının sosyal ağlar üzerinden giriş yapması daha basit bir seçenek olacaktır

Επομένως, «ανακαινίζω τι ζωή μου» σημαίνει ότι αλλάζω πως νιώθω, πως σκέπτομαι, πως πράττω.

Τι σας ώθησε να ακολουθήσετε μια συγγραφική πορεία;

Εφαρμόζοντας την αριστοτελική θεωρία στη ζωή τη δική μου και των φίλων μου, με τους οποίους συζητούσα τον Αριστοτέλη, διαπιστώσαμε όλοι ότι η ζωή μας βελτιώθηκε εντυπωσιακά.

Είδαμε με άλλα μάτια τον εαυτό μας, πολλές ανθρώπινες σχέσεις είτε προσωπικές είτε εργασιακές είτε κοινωνικές και όλοι κάναμε αλλαγές που ο καθένας έκρινε ότι θα βελτίωναν τη ζωή του. Τα αποτελέσματα ήταν πράγματι θεαματικά! Διαπιστώσαμε ότι λύθηκαν δυσλειτουργικές χρόνιες καταστάσεις σχετικά σύντομα και σχετικά ανώδυνα. Έτσι γεννήθηκε η επιθυμία να καταθέσω αυτή την πολύτιμη εμπειρία.

Έχετε ταξιδέψει σε πάρα πολλές χώρες. Πιστεύετε ότι οι εμπειρίες μας διαμορφώνουν τη σκέψη μας;

Η ζωή χωρίς πραγματικές εμπειρίες, που να συνοδεύονται από συναισθήματα χαράς, λύπης και σκέψη, είναι µια εικονική πραγματικότητα. Η εικονική πραγματικότητα δεν έχει σχέση µε την πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τις εμπειρίες. Κάθε εμπειρία ενέχει ένα ρίσκο. Το ρίσκο της ταλαιπωρίας, της αποτυχίας, της στεναχώριας, της απόρριψης, της χρεωκοπίας.

Σε κάθε ταξίδι μου βίωνα τη διαφορετική νοοτροπία του κάθε λαού στην αντιμετώπιση της καθημερινότητάς του και αυτό διαμόρφωσε τη σκέψη μου ως «πολίτη του κόσμου». Μου άνοιξε, όπως λέμε, τους ορίζοντες. Πιστεύω ότι μόνο οι εμπειρίες μπορεί να κάνουν τον άνθρωπο να σκεφτεί σωστά.

Ποιο είναι το motto σας;

«Ωριμάζουμε, όταν θέλουμε να είμαστε καπετάνιοι της ζωής μας.»

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Χαρούμενη ζωή είναι όταν γευόμαστε τη χαρά της αρμονικής συνύπαρξης, τη χαρά της δημιουργίας και τη χαρά της γνώσης.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Θαυμάζω αυτούς που ξέρουν να εκτιμούν  τα καλά της τύχης τους, τα καλά του κόπου τους (ονομάζεται αυτοεκτίμηση) και τα καλά που τους προσφέρουν οι άλλοι. Η εκτίμηση είναι δύσκολο συναίσθημα να το διαχειριστούμε γιατί τις περισσότερες φορές θεωρούμε δεδομένα τα καλά που μας προσφέρει η τύχη ή οι άλλοι μέχρι να τα χάσουμε. Επιπλέον, εύκολα μπορούμε να φτάσουμε στον ναρκισσισμό και στη ματαιοδοξία για την επιτυχία μας ή τη καλή τύχη μας.

Επίσης, θαυμάζω αυτούς που ξέρουν να αγαπούν ωραία. Η αγάπη είναι το κατεξοχήν συναίσθημα που φέρνει υπέρτατη χαρά και ψυχική γαλήνη. Εάν όμως δεν την σμιλέψουμε σωστά, εάν αγαπάμε λανθασμένα (για τους λάθος λόγους, τους λάθος ανθρώπους με τον λάθος τρόπο) μπορεί να μετατρέψουμε τη ζωή μας σε κόλαση.

Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο;

Μια ζωή με ωραίους στόχους μικρούς και μεγάλους, χωρίς να ξεχνάμε στη διάρκεια της πραγματοποίησής τους την ανθρωπιά μας.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Τις μεγάλες δυσαρέσκειες σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο (απώλεια υγείας, αγαπημένων προσώπων, μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες).

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

…ασχολείσαι με αυτά που αγαπάς και κάποια από τις αγάπες σου να σε παθιάζει. Άλλη περίοδο θα σε παθιάζει ο σύντροφός σου, άλλοτε τα παιδιά σου, άλλοτε η εργασία σου, άλλοτε ένα χόμπυ,  μια δημιουργία ή ένα ταξίδι…

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Τα υλικά αγαθά πρέπει να βρίσκονται σε επάρκεια αλλά όχι σε πληθώρα. Τα υλικά αγαθά είναι για να τα χρησιμοποιούμε και όχι να τα αγαπάμε. Η εμπειρία μου λέει ότι τα πιο συναρπαστικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με ένα σακίδιο, ένα sleeping bag και καλή παρέα.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

Καλοσύνη για μένα είναι να ξέρεις να μοιράζεις τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα της ζωής δίκαια και το να απαλύνεις την ατυχία κάποιου, εάν μπορείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *