fbpx

Παιδί και διατροφή!

Οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ομαλή σωματική και διανοητική ανάπτυξη των παιδιών όσο και για την πρόληψη ασθενειών στην ενήλικη ζωή τους. Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται για να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά τους.

Στην Ελλάδα έχουμε αρκετά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας παιδιών και εφήβων (1 στα 3 παιδιά, 3-12 ετών, είναι υπέρβαρο). Το 80% παχύσαρκων παιδιών έχουν πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, γι’ αυτό και είναι υποχρέωση των γονιών να ενθαρρύνουν την κατανάλωση υγιεινών τροφών στα παιδιά τους.

Το περιβάλλον και διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες, όπως διαφημίσεις στο δρόμο, στην τηλεόραση, τα προϊόντα που πωλούνται στα σχολεία, τα φαστ φουντ, η καθιστική ζωή, ο υπολογιστής, οι ελκυστικές συσκευασίες φαγητών κ.ά., δυσκολεύουν τους γονείς. Καλό είναι να παρατηρούμε, να συζητάμε με τα παιδιά και να αντιστεκόμαστε σε αυτές τις επιρροές.

Διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές

  • Το πρωινό είναι σημαντικό. Τα κύρια γεύματα (όσο γίνεται) πρέπει να γίνονται μαζί με τους γονείς (πρότυπα) και όχι μπροστά στην τηλεόραση, αλλά στο τραπέζι του φαγητού, σε ήρεμο κλίμα και ευχάριστο περιβάλλον, χωρίς να κάνουμε κάτι άλλο ταυτόχρονα.
  • Τα παιδιά να καταναλώνουν μικρά ενδιάμεσα σνακ. Οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν στην εξοικείωση των παιδιών με νέα τρόφιμα και σωστά πρότυπα(μίμηση).
  • Να συμμετέχουν τα παιδιά στην προετοιμασία του φαγητού. Η παρουσίαση ενός φαγητού πρέπει να είναι δελεαστική για τα παιδιά (τρυφερό, ζουμερό, τραγανό, χρωματιστό) και όχι ανακατεμένο. Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο αριθμό γευστικών καλύκων και είναι πιο ευαίσθητα στη γεύση. Το φαγητό να μην είναι έντονα αλμυρό και να μην υπάρχουν έντονες γεύσεις και καρυκεύματα στα φαγητά τους.
  • Να τρώει όσο χρειάζεται το παιδί. Η υπερβολή δημιουργεί παχυσαρκία, η έλλειψη υποσιτισμό. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τρώνε μόνο όταν πεινούν. 4-6 γεύματα ημερησίως (περίπου ανά 3 ώρες) και ποικιλία, τρόφιμα από όλες τις ομάδες, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο κάθε μέρα.

Μην επιτρέψετε το φαγητό να γίνει πεδίο μάχης, πιέσεων, αντιπαραθέσεων, αλλά και εργαλείο διαπραγμάτευσης!


Αναστασία Καρακώστα
Παιδαγωγός, σύμβουλος ψυχικής υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *