«Fashioning Masculinities»

Το Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου εγκαινίασε το «Fashioning Masculinities: The Art of Menswear», μια νέα έκθεση η οποία θα διαρκέσει έως τις 6 Νοεμβρίου και συνοδεύεται από ένα ομότιτλο βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει στις 31 Μαΐου από την V&A Publishing.

Η έκθεση είναι η πρώτη αναδρομική που ερευνά, μέσα από περισσότερα από 100 ενδύματα και έργα τέχνης, το πώς εξελίχθηκε και άλλαξε η ανδρική ένδυση στο διάβα των αιώνων και το πώς οι σχεδιαστές ξετύλιξαν τις επινοήσεις περί αρρενωπότητας.

«Είναι μια συναρπαστική στιγμή, γιατί παντού παρατηρείται μια αλλαγή των αντιλήψεων για τα ανδρικά ρούχα και την αρρενωπότητα, από τους οίκους μόδας μέχρι το streetstyle και το κόκκινο χαλί στο Instagram», λέει η Ρόζαλιντ ΜακΚέβερ, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση και το βιβλίο μαζί με την Κλερ Γουίλκοξ. Εκτός από την επικαιρότητα του θέματος, η ΜακΚέβερ πιστεύει ότι πραγματικά μοναδική είναι και η συμβολή της τεράστιας και ποικίλης συλλογής του Μουσείου Victoria & Albert.

«Το V&A έχει συλλέξει ανδρικά ρούχα από την ίδρυσή του, και σε όλο το μουσείο –σε πίνακες ζωγραφικής, γλυπτική, παντού– βλέπουμε εικόνες της ανδρικής μόδας», λέει και προσθέτει: «Παρατηρήσαμε τις συνδέσεις μεταξύ της δημιουργικότητας της σύγχρονης σκηνής ανδρικών ενδυμάτων και αυτών των ιστορικών συλλογών, έτσι θελήσαμε να τις μοιραστούμε και να τιμήσουμε αυτή τη στιγμή ζωντάνιας».

Με την έκθεση, οι επιμελήτριες στοχεύουν να επιχειρηματολογήσουν κατά της ιδέας ότι η ανδρική ένδυση είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα από τη γυναικεία. «’Όχι μόνον η ανδρική ένδυση είναι το ίδιο όμορφη, το ίδιο συναρπαστική με τη γυναικεία ένδυση, είναι γοητευτική επειδή υπάρχουν εκεί αυτές οι δυναμικές εξουσίας που κατά τη γνώμη μου μας επιτρέπουν να σκεφτούμε για σύγχρονα ερωτήματα μέσω της μόδας, να πάρουμε κάτι που είναι μείζον ερώτημα για τη σύγχρονη ζωή και να χρησιμοποιήσουμε κάτι τόσο ευπρόσιτο όπως είναι η μόδα ως έναν τρόπο να σκεφτούμε μέσα από αυτήν» επεσήμανε η ΜακΚέβερ.

Η έκθεση και το βιβλίο χωρίζονται σε τρεις ενότητες: Η ενότητα με τίτλο  «Undressed» εστιάζει σε απεικονίσεις του γυμνού ανδρικού σώματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και στα εσώρουχα. Η «Overdressed» εξετάζει τη δύναμη και τις συμπεριφορές που μεταδίδονται από την ενδυμασία και τη μόδα στις αυλές σε όλη την Ιστορία, ενώ η ενότητα «Redressed» εξετάζει πώς άλλαξε η φύση των ανδρικών ενδυμάτων τον περασμένο αιώνα και συνεχίζει να εξελίσσεται.

Η έκθεση κλείνει με ένα τέταρτο θέμα, το «Dressed», στο οποίο παρουσιάζονται τρία πρόσφατα κομμάτια που ανταποκρίνονται στο πνεύμα της εποχής, μεταξύ των οποίων το φόρεμα-σμόκιν του Μπίλι Πόρτερ στα Όσκαρ 2019 και το δαντελένιο φόρεμα Gucci με το οποίο φωτογραφήθηκε ο Χάρι Στάιλς για το εξώφυλλο του Δεκεμβρίου 2020 της αμερικανικής Vogue.

Το θέμα κάθε ενότητας τονίζεται με πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, κεραμικά, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου, ενώ στο βιβλίο υπάρχουν επιπλέον δεκάδες σύντομα δοκίμια γραμμένα από επιμελητές μουσείων, ακαδημαϊκούς και κριτικούς μόδας, που εξερευνούν τις σχέσεις, για παράδειγμα, ανάμεσα σε κλασικά αγάλματα και υπερήρωες της Marvel ή αναγεννησιακά πορτρέτα και χιπ-χοπ. Ακόμη, σε σχέση με την έκθεση, το βιβλίο αφιερώνει μεγαλύτερο μέρος στα αξεσουάρ και στους ρόλους που παίζουν η ταυτότητα, η Ιστορία και η γεωγραφία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *