Τα μυστικά μιας ευτυχισμένης σχέσης

Οι προσωπικές σχέσεις γίνονται στις μέρες μας όλο και πιο πολύπλοκες.

Οι άνθρωποι δεν έχουν διάθεση να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τα αρνητικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σχέσεις να τελειώνουν χωρίς καμία προσπάθεια για το αντίθετο. Ποια είναι όμως τα μυστικά για να συνεχίσουν τα μέλη μιας σχέσης να είναι ευτυχισμένα;
1. Επικοινωνία και κατανόηση
Λόγω φόρτου εργασίας τα ζευγάρια δεν συζητάνε ουσιαστικά και περιορίζουν την επικοινωνία και το ενδιαφέρον τους στα νέα της καθημερινότητας και της δουλειάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγνοούν τα συναισθήματα και τις ανάγκες του συντρόφου τους και μέρα με τη μέρα να αποξενώνονται. Είναι σημαντικό να ακούμε τα «θέλω» του συντρόφου μας αλλά και να μοιραζόμαστε μαζί του τα δικά μας «θέλω» για να υπάρχει μια αρμονική επικοινωνία.
 
2. Ξοδέψτε ουσιαστικό χρόνο μαζί
Πολλά ζευγάρια ξεχνούν ότι οι σχέσεις θέλουν καθημερινή προσπάθεια. Οι κοινές ασχολίες και τα ενδιαφέροντα δένουν το ζευγάρι και του δίνουν την ευκαιρία να περάσει δημιουργικό και ευχάριστο χρόνο μαζί. Μια βόλτα με τα πόδια, μια δραστηριότητα ή ένα δείπνο είναι κάποιες καλές ιδέες που θα κάνουν τη σχέση σας πιο ξεχωριστή.
 
3. Αφήστε χώρο για τον εαυτό σας
Παράλληλα όμως πρέπει να αφήνουμε χρόνο και για τον εαυτό μας. Αν δεν είμαστε καλά με τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να είμαστε καλά ούτε στη σχέση μας. Ο χρόνος με τον εαυτό μας είναι πολύτιμος και μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε κάποιες καταστάσεις τις οποίες αγνοούσαμε. Πολλές φορές δίνει τη δυνατότητα να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να είμαστε πιο δοτικοί στη σχέση μας.
 
4. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τον σύντροφό σας
Όλοι οι άνθρωποι έχουν αρνητικά σημεία. Όμως δεν είναι υγιές να περιμένουμε ή να απαιτούμε από κάποιον να αλλάξει ένα του χαρακτηριστικό επειδή δεν αρέσει σε εμάς. Εξάλλου, όλη η γοητεία είναι ότι γνωρίζουμε και ερωτευόμαστε ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς.
 
5. Σεβασμός
Ο σεβασμός είναι από τα πιο σημαντικά «μυστικά» μιας ευτυχισμένης σχέσης. Είναι σημαντικό να δείχνουμε ενδιαφέρον όχι μόνο για τη δουλειά αλλά και για τις ασχολίες του συντρόφου μας και να σεβόμαστε τις απόψεις και τις ανάγκες του ακόμη κι αν δεν συμφωνούμε.
 
Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες, αλλά τίποτα που αξίζει στη ζωή δεν επιτυγχάνεται χωρίς προσπάθεια. Επενδύστε λοιπόν σε αυτές, γιατί τελικά είναι οι μόνες που αξίζουν!
 
Τιμόκλεια Παναγοπούλου
Ψυχολόγος/MSC Addiction Studies
Kings College London

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *