Έχετε το σύνδρομο του καλού κοριτσιού;

Αναγνωρίστε τα σημάδια, το πώς επηρεάζει το σώμα και την ψυχολογία σας και δείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε για το ξεπεράσετε.

Προσπαθείτε να είστε μονίμως η τέλεια κόρη, η ιδανική σύντροφος, η καλύτερη φίλη, άψογη υπάλληλος; Νιώθετε σα να ακολουθείτε ένα σενάριο που σας υπαγορεύει να χαμογελάτε πάντα ευγενικά, να ακολουθείτε τους κανόνες, να δίνετε προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων; Πιστεύετε πως η ψυχολογία σας «απαγορεύεται» να πέσει και φοβάστε να χαρακτηριστείτε ακόμη και σε μία περίσταση δύσκολη ή διαφορετική;

Αν ναι, τότε ίσως αντιμετωπίζετε το «σύνδρομο του καλού κοριτσιού».

Ποιες οι πιθανές αιτίες και επιπτώσεις του; Πώς αντιμετωπίζεται;

Το «σύνδρομο του καλού κοριτσιού» συνοδεύεται από κόπωση αφού αφορά μια μόνιμη αίσθηση υποχρέωσης για συμμόρφωση με τους παραδοσιακούς κοινωνικούς ρόλους του γυναικείου φύλου και συνεπάγεται μια συνεχή προσπάθεια κατάκτησης ανέφικτων προτύπων τελειότητας.

Η κόπωση αυτή δεν είναι κάτι απλό. Κανένας άνθρωπος άλλωστε, ανεξαρτήτως φύλου, δεν μπορεί να είναι μονίμως ευχάριστος, υπάκουος και εξυπηρετικός. Πρόκειται λοιπόν για μια συναισθηματική και ψυχική εξάντληση με πιθανές επιζήμιες επιπτώσεις για τη συνολική υγεία.

Κοινοί δείκτες του εν λόγω συνδρόμου περιλαμβάνουν:

 • Τελειομανία- Ανάγκη υπεροχής σε κάθε πτυχή της ζωής έτσι ώστε να ανταποκρίνεστε στα κοινωνικά πρότυπα.
 • Έντονη θέληση να είναι είστε αποδεκτοί και αρεστοί- Δίνετε προτεραιότητα στις ανάγκες και τις απόψεις των άλλων έναντι των δικών σας και καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους βοηθήσετε και να τους ευχαριστήσετε, ακόμα και όταν αυτό είναι άβολο, δαπανηρό ή επιβλαβές για τον εαυτό σας.
 • Παθητικότητα- Φοβάστε να μιλήσετε ή να διεκδικήσετε τα όριά σας για να μην στενοχωρήσετε ή προσβάλλετε τους γύρω σας. Έτσι, κάνετε ό,τι θέλουν ανεξάρτητα από το αν το επιθυμείτε.
 • Αμφιβολία για τον εαυτό σας- Αμφισβητείτε την αξία και τις ικανότητές σας επειδή φοβάστε ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των άλλων.
 • Συναισθηματική εξάντληση- Φοράτε συνεχώς ένα προσωπείο χαράς για χάρη των γύρω σας, καταπιέζοντας τα αληθινά σας συναισθήματα.
 • Σωματική εξάντληση- Αισθάνεστε κουρασμένη και παραμελείτε την αυτοφροντίδα.
Η ρίζα του προβλήματος

Το πρόβλημα όπως είπαμε ξεκινά από κοινωνικές προσδοκίες και βαθιά ριζωμένους πολιτισμικούς κανόνες που υπαγορεύουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γυναίκες.

Από νεαρή ηλικία, τα κορίτσια μαθαίνουν να είναι εξυπηρετικά, υπάκουα και… τέλεια σε όλα τους. Αυτά τα εξωτερικά μηνύματα μπορούν να δημιουργήσουν μια υποσυνείδητη πίεση για συμμόρφωση.

Οι πιθανές επιπτώσεις
 • Μειωμένη αυτοεκτίμηση.
 • Περιορισμός στην έκφραση, τη δημιουργικότητα, την ανάπτυξη.
 • Δυσαρέσκεια και τεταμένες σχέσεις καθώς οι γνήσιες συνδέσεις αντικαθίστανται από επιφανειακές αλληλεπιδράσεις.
 • Αυξημένο άγχος ή και κατάθλιψη.
Σπάζοντας τον κύκλο

Πώς θα επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας και θα αμφισβητήσετε τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες;

 • Αναζητήστε τις δικές σας πεποιθήσεις και αξίες.
 • Ζητήστε αυτό που χρειάζεστε ή θέλετε.
 • Δώστε προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες και θέστε σαφή όρια στις σχέσεις σας.
 • Επαναπροσδιορίστε την επιτυχία με βάση τα προσωπικά σας πιστεύω και αγκαλιάστε ατέλειες και λάθη.
 • Τι σημαίνει για εσάς καλοσύνη; Μήπως είναι κάτι διαφορετικό από «το τέλειο, το υπάκουο, το ευχάριστο»;
 • Κυνηγήστε τους στόχους και τα ενδιαφέροντά σας και περιποιηθείτε τον εαυτό σας όπως ακριβώς σας αρέσει.
 • Μιλήστε! Είναι σημαντικό να μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας εκμεταλλεύεται με τον οποιοδήποτε τρόπο.
Αντίο καλό κορίτσι…

Συνοπτικά, το «σύνδρομο του καλού κοριτσιού» προκύπτει όταν οι γυναίκες εσωτερικεύουν πολιτιστικά μηνύματα σχετικά με το πώς «πρέπει» να συμπεριφέρονται και ενέχει συμπεριφορές που μπορούν να βλάψουν το σώμα, την ψυχή και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Αν και δεν αποτελεί επισήμως μια ιατρική κατάσταση, το σύνδρομο αυτό μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές και συχνά απαιτεί τη βοήθεια ενός θεραπευτή για να ξεπεραστεί.

Δεν μπορείτε να ευχαριστείτε τους πάντες ούτε να αρέσετε σε όλους. Το να αποχωριστείτε αυτές τις «καλές» συμπεριφορές δεν είναι εύκολο, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο για να ζήσετε μια χαρούμενη ζωή, ακριβώς όπως εσείς την ονειρεύεστε.

www.vita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *