Έχετε ακουστά το restart;

Της Καλλιόπης Ευσταθίου

Είναι η στιγμή εκείνη που έχετε αποφασίσει συνειδητά να κάνετε διαγραφή και επανεκκίνηση.

Οι περισσότεροι από εμάς ερχόμαστε σε αυτό το σημείο μετά από αρκετές δυσκολίες, απανωτά “χτυπήματα”, στεναχώριες, απογοητεύσεις, αναμονές, προσμονές , προδοσίες και άγχος.

Τραβήξτε μια κόκκινη γραμμή σε όσα και σε όσους σας έχουν μέχρι τώρα ταλαιπωρήσει είτε γιατί δεν είχατε βάλει εσείς τα όριά σας είτε γιατί τα βλέπατε και τα βάζατε “κάτω από το χαλί” ή γιατί ήσασταν ανεκτικοί σε καταστάσεις η πράγματα που θεωρούσατε ότι σας κάλυπταν εν μέρει για κάποιους δικούς σας λόγους ή γιατί δεν ήσασταν έτοιμοι να τα δείτε και να αποδεχτείτε την πραγματικότητα.

Ήρθε όμως αυτή η στιγμή που δεν θέλετε να ζείτε πια έτσι, που έχετε πλέον καταλάβει ότι εσείς μπορείτε να επιλέξετε και να καθορίσετε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να ζήσετε, ότι εσείς και μόνο εσείς είστε υπεύθυνοι για την ευτυχία σας και έχετε πλέον κουραστεί από αυτή την κατάσταση και κάνετε το δικό σας Restart και πάμε από την αρχή – πώς;

Το πρώτο και σημαντικό βήμα είναι ότι έχετε καταλάβει και αποδεχτεί ότι είστε δυσαρεστημένοι με τη ζωή σας και θέλετε να την αλλάξετε. Για να γίνει όμως αυτή η αλλαγή πρέπει να αλλάξετε συνήθειες και μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρά βήματα τη φορά.

Κρατήστε μακριά σας τους τοξικούς ανθρώπους. Είναι ανάμεσά μας και στον περίγυρό μας (φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι). Μας ρουφάνε όλη μας την ενέργεια, μας χαλούν τη διάθεση, είναι αρνητικοί και συχνά μας κάνουν δυστυχείς. Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι «τοξικοί» μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία μας αλλά και την ψυχική μας ισορροπία.

Βάλτε όρια σε όλες σας τις σχέσεις, στους συντρόφους σας, στα παιδιά σας, στους φίλους, στους συνεργάτες, κ.ά. Το να βάλετε όρια, δεν σημαίνει ότι παύετε να είστε “καλοί και σωστοί άνθρωποι”, αντιθέτως βάζοντας όρια οι άλλοι σας σέβονται, σας εκτιμούν και εσείς θα αποκτήσετε εσωτερική γαλήνη και θα αποφύγετε αρνητικά συναισθήματα (εσωτερική πίεση, καταπίεση, άγχος, κ.λπ.) και προπάντων θα προστατέψετε την ψυχική σας υγεία.

Μάθετε να λέτε το “όχι” όταν δεν θέλετε κάτι ή όταν δεν σας αρέσει κάτι ή όταν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε κάτι ή και όταν δεν το επιθυμείτε στ’ αλήθεια. Να λέτε “όχι” χωρίς να αισθάνεστε ένοχοι. Μην ξεχνάτε τις πραγματικές σας ανάγκες και τις βαθύτερές σας επιθυμίες. Το να πείτε “όχι” δεν σημαίνει ότι οι άλλοι θα σας αγαπούν λιγότερο ή θα πάψουν να σας αποδέχονται. Σταματήστε να σκέφτεστε με φόβο και με ανασφάλεια. Συνήθως οι άνθρωποι φοβόμαστε τις αλλαγές γιατί μας τρομάζει το άγνωστο, με αποτέλεσμα να παραμένουμε σε καταστάσεις λόγω συνήθειας ή και αδυναμίας.

Προτιμούμε να είμαστε σε comfort zone (ζώνη άνεσης) γιατί δεν θέλουμε να χάσουμε τη συνήθεια, τη ρουτίνα, την ασφάλεια και την σταθερότητά μας. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας θα πρέπει να εστιάσουμε στη θέλησή μας, στη δύναμή μας και ζώντας στο παρόν, ο φόβος περισσεύει.

Εφαρμόστε την τεχνική να είστε mindful (να έχετε επίγνωση στο “τώρα” και στη στιγμή) έτσι ώστε να αναγνωρίζετε τα απλά και καθημερινά πράγματα της ζωής που θα σας δώσουν χαρά.

Να είστε ανοιχτοί στις νέες προκλήσεις και αφεθείτε στο καινούργιο και στο άγνωστο.

Ξανά-συστηθείτε και γνωρίστε από την αρχή τον εαυτό σας, την ταυτότητά σας. Αποδεχτείτε τον εαυτό σας για αυτό που είστε και επιδιώξτε τη βελτίωση, την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ζωής σας.

Οραματιστείτε πως θέλετε να είναι η ζωή σας, χρησιμοποιώντας την τεχνική “Vision Board” η αλλιώς “Dream Board”.

Φτιάξτε ένα κολάζ με αγαπημένες σας φωτογραφίες, εικόνες / ζωγραφιές που σας εμπνέουν, σας παρακινούν. Είναι τα θέλω σας, όλα αυτά που ονειρεύεστε, επιθυμείτε και αποσκοπείτε. Είναι οι στόχοι σας, είναι το πλάνο σας, είναι η εικόνα και το πλαίσιο της δικής σας ζωής.

Μην ξεχνάτε τον «Νόμο της Έλξης» – έλκουμε στη ζωή μας αυτά που σκεφτόμαστε και επικεντρωνόμαστε. Κρατήστε κοντά σας αυτούς που αγαπάτε και σας αγαπούν και έχετέ τους συνοδοιπόρους στο νέο σας ταξίδι.

Σχεδιάστε μια καθημερινότητα με ποιότητα και μακρυά από μιζέρια, τοξικότητα και αρνητικότητα.

Μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε ο οδηγός της ζωής σας και εσείς έχετε το τιμόνι. Κάντε καθημερινά πράγματα που αγαπάτε και που σας προσδίδουν χαρά. Μην αφήνετε τίποτα για το “αύριο”.

Καταγράψτε μια λίστα επιθυμιών και νέων στόχων και εργαστείτε για την υλοποίησή τους.

Δώστε χρόνο και χώρο στις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες και επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώθετε άνετα με αυτά που έχετε πραγματικά ανάγκη. Μην ξεχνάτε να επιβραβεύεται τον εαυτό σας κάθε φορά που θα πετυχαίνετε κάποιους από τους στόχους σας. Συνεχίστε με προσήλωση, πειθαρχία και αφοσίωση την προσπάθειά σας για την αλλαγή που αναζητάτε με θετικές σκέψεις, αισιοδοξία και ευγνωμοσύνη.

«Εσύ πρέπει να αλλάξεις, αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο», Μαχάτμα Γκάντι

My Mindful Journey

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *