Τα προβλήματά μας μπορεί να είναι ενοχλητικά, επίμονα, βραχύβια, επιλήψιμα, επώδυνα ή απλά… ανύπαρκτα.
Μας φέρνουν αντιμέτωπους με τρεις καταστάσεις: «Την αμφισημία, την αμφιθυμία και το άγχος». Η ασάφεια προκύπτει όταν ένα πρόβλημα είναι περίπλοκο και απαιτεί δράση. Η αμφιθυμία μάς φέρνει αντιμέτωπους με συγκρουόμενα και έντονα συναισθήματα ενώ το άγχος μάς εκθέτει στην αμφιβολία του «αν μπορούμε να ανταποκριθούμε» στις περιστάσεις.
Τα προβλήματα μας φέρνουν μπροστά σε διλήμματα: «Θα τα αποδεχθώ ή θα τα μάχομαι και θα τα αρνούμαι;», «Θα βάλω δράση ή θα τα αποφύγω;», «Θα τα λύσω ή θα αφήσω να υπάρχουν;».
Ο Carl Jung τονίζει ότι δεν μπορούμε να «λύσουμε» ένα πρόβλημα «αν δεν γίνουμε μεγαλύτεροι απ’ αυτό». Τι σημαίνει να γίνουμε μεγαλύτεροι από τα προβλήματά μας;
Σημαίνει να βρούμε το κουράγιο να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, να ζητήσουμε βοήθεια, να αναλάβουμε την ευθύνη μας, να πάρουμε πρωτοβουλίες, να μπούμε με περιέργεια στην κατάσταση και να είμαστε ανοιχτοί για το αποτέλεσμα. Μα πάνω απ’ όλα σημαίνει βρούμε το θάρρος να παραδεχτούμε στον εαυτό μας αν θέλουμε ή όχι «να λύσουμε αυτό που λύνεται».
Τέλος, μεγάλη προσοχή χρειάζεται αν ανακαλύψουμε ότι δεν θέλουμε να αποχωριστούμε το «αγαπημένο μας πρόβλημα», καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αρχίσουμε να ζούμε…
Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Συγγραφέας
www.mathimatazois.com