Ερωτόκριτος Κυμιωνής

Ο Ερωτόκριτος Κυμιωνής βρέθηκε να ασχολείται με τον μαγικό χώρο των υφασμάτων επί 18 και πλέον χρόνια, όπου βαθιές φιλίες, φιλοδοξίες και μυστικά της τέχνης του υφάσματος «παντρεύτηκαν» με την παρακαταθήκη των συναισθημάτων της γιαγιάς Ειρήνης, κάνοντας το ταξίδι του να έχει στόχο, σκοπό, άμιλλα, αποφασιστικότητα, ουσιαστική ματιά και πάρα πολλή αγάπη. Έτσι δημιούργησε το μεγαλύτερο κατάστημα υφασμάτων στην Ελλάδα και ουσιαστικά μια κιβωτό χαράς και θετικής ενέργειας.

Ο Ερωτόκριτος παντρεύτηκε στα 25 του και απέκτησε τρία παιδιά, τον Μανώλη, τον Χρήστο και την Ειρήνη. Το 2009, έζησε την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του. Ο γιος του Μανώλης, σε ηλικία μόλις 11 ετών, έφυγε από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με μια σπάνια μορφή λευχαιμίας. Η μεγάλη αυτή απώλεια τον οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου «Το Ημερολόγιο Ενός Πρίγκιπα» και του παραμυθιού «Ο Ιδανικός στην Γαία και στην Στιγμή Γαία», στα οποία περιγράφει την ιστορία του Μανώλη.

Ο Ερωτόκριτος Κυμιωνής δημιούργησε τον Οργανισμό Στήριξης Παιδιών με σπάνια αυτοάνοσα νοσήματα, με την ονομασία «Μανώλη Μαζί Μπορούμε». Παράλληλα, δημιούργησε τη Σχολή «Αγάπης Εαυτού», όπου διεξάγονται δωρεάν σεμινάρια και συνεδρίες αυτογνωσίας και διαλογισμού. Ο Ερωτόκριτος είναι επίσης ενεργειακός εκπαιδευτής και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αυτογνωσίας. Τα σεμινάρια που παραδίδει ειδικεύονται στην επίτευξη στόχων και στη διαχείριση της ανθρώπινης απώλειας. Ο λογαριασμός του στο Instagram είναι @prince_erotokritos_atelier και έχει 16.300 followers.

Μεγαλώσατε στην Κρήτη, έναν τόπο πιο συντηρητικό σε σχέση με την Αθήνα. Πώς προέκυψε η ενασχόληση με τα υφάσματα και η αγάπη σας για τη μόδα και τι εμπόδια συναντήσατε;

Σε ηλικία 6 μηνών, βρέθηκα, μαζί με τον αδερφό μου Γιώργη, σε ένα μικρό χωριουδάκι στα σύνορα Ρεθύμνης-Χανίων, τον Νοέμβριο του 1973! Τα ισχυρά ψυχοσωματικά θέματα της μητέρας μου οδήγησαν τον πατέρα μου να μας κατεβάσει στην Κρήτη και να εγκαταλείψει, στην ουσία, τη μητέρα μου, που γνώρισα ουσιαστικά στα 11 μου χρόνια και είχα ελάχιστες συναντήσεις μέχρι να φύγει από τη ζωή, το 2016.

Μας μεγάλωσε η γιαγιά μας με τη βοήθεια των 6 αδερφών του πατέρα μου και πραγματικά νιώθω πολύ τυχερός που γαλουχήθηκα με τις περήφανες αρχές, αξίες και ιδανικά που έλαβα από τον άνθρωπο που ήταν και μητέρα και πατέρας για εμένα.

Ο πατέρας μου ήταν άνθρωπος που τον είχε συνεπάρει ο κόσμος της νύχτας και τον πρωτοσυνάντησα ουσιαστικά στα 6 μου χρόνια, όταν ασυνείδητα άρχισα να έχω ατυχήματα (ευτυχήματα) για να τον δω, αφού τον ενημέρωνε η γιαγιά μου και κατέβαινε από Αθήνα για να με δει.

Έτσι, η σοφή γιαγιά μου τον πίεζε, τα επόμενα χρόνια, να μας πάρει μαζί του στην Αθήνα, διότι ήταν μεγάλη σε ηλικία και ένιωθε ότι χρειαζόμαστε τον πατέρα μας πια… Έτσι, στα έντεκά μου χρόνια, βρέθηκα στην Αθήνα σε ένα διαμέρισμα και έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής από το χωριό μου.

Στα 17 μου, ξεκίνησα να εργάζομαι στον αδερφό της συντρόφου του πατέρα μου, που είχε κατάστημα υφασμάτων χονδρικής, και το μαγικό ταξίδι στον χώρο των υφασμάτων, των χρωμάτων και της δημιουργίας ξεκίνησε έτσι ξαφνικά!

Η μαγική αυτή διαδρομή κλείνει τώρα 33 χρόνια. Και μαζί της έφερε και το δημιουργικό κομμάτι, καθώς όταν άνοιξα το δικό μου κατάστημα, το 2010, άρχισα παράλληλα να φοράω τα δικά μου ρούχα, που σχεδίαζα μόνος μου, εμπνεόμενος από την πολυποίκιλη συλλογή των δικών μου υφασμάτων.

Το 2014, δημιούργησα το δικό μου brand, καθώς η Σίσσυ Χρηστίδου μού πρότεινε να δημιουργήσω για εκείνη μια σειρά «μπαμπάς-γιος» για το site της, που δημιουργούσε ρούχα για «μαμά-κόρη». Έτσι, όλα πήρανε τον δρόμο τους και η καταξίωση στον χώρο της μόδας ήρθε σαν φωτοβολίδες που δεν σβήνουν!

Εμπόδια δεν υπάρχουν στο πεδίο μου, έτσι έχω εκπαιδευτεί και όλα τα βλέπω ως ευκαιρίες για εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα. Πολλές φορές, μάλιστα, με βοήθησαν καταλυτικά άνθρωποι που αμφισβήτησαν, στη διαδρομή μου, δράσεις και στόχους μου.

«Μανώλη Μαζί Μπορούμε»: Ένας μεγάλος πόνος γίνεται… δράση. Μιλήστε μας γι’ αυτό…

Το 2008, βγαίνω από έναν εννιαετή γάμο με τη μητέρα των τριών παιδιών μου, Μαρία, και, μετά από λίγους μήνες, ο μεγάλος μας γιος, Μανώλης, εκδηλώνει μια σπάνια μορφή λευχαιμίας, που τον οδηγεί, σε λιγότερο από δύο χρόνια, να αφήσει αυτή τη μορφή ζωής και να πάει πιο κοντά στο Θεό.

Με το που έφυγε, έλαβα πολλά εσωτερικά μηνύματα και μια ασύλληπτη δύναμη να επιστρέψω όλη αυτήν την αγάπη που λάβαμε ως οικογένεια σ’ αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι ζωής. Ξεκίνησα πολλές σημαντικές δράσεις με στόχο το όφελος του παιδιού και παράλληλα δημιούργησα τον οργανισμό «Μανώλη Μαζί Μπορούμε», όπου συμμετέχουμε σε δράσεις για παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα και διενεργούνται σεμινάρια διαχείρισης ανθρώπινης απώλειας.

Από το 2018, δημιουργήθηκε η σχολή «Αγάπης Εαυτού», όπου λαμβάνουν χώρα σεμινάρια αυτογνωσίας και, εδώ και μία διετία, στον νέο χώρο της σχολής, Κολοκοτρώνη 52, στον πρώτο όροφο, στο Σύνταγμα, περισσότεροι από 60 εισηγητές παραδίδουμε σεμινάρια χωρίς καμιά αμοιβή. Ένα πρότυπο έργο, πραγματικά, ένα όνειρο ζωής που λαμβάνει σάρκα και οστά ήδη.

Τι συμβουλεύετε γονείς και ανθρώπους που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις;

Η απώλεια είναι μέρος της ζωής μας και είναι μια φυσική κατάσταση. Καθημερινά, βιώνουμε απώλειες είτε φυσικές, ανθρώπων, είτε πνευματικές, συναισθηματικές, υλικές. Απώλεια είναι και μια απώλεια οργάνου ή μέλους του σώματός μας ή μιας φιλικής ή ερωτικής σχέσης.

Άρα το σημαντικότερο είναι να αποδεχτούμε ότι η απώλεια είναι μέρος της ζωής μας και θα λάβουμε και θα δώσουμε με την απουσία μας κάποια στιγμή την εγκατάλειψη.

Η Οιδιπόδειος διαφορά βρίσκεται στην οπτική μας και στην ενεργειακή και συναισθηματική μας κατάσταση. Όταν είσαι αυτάρκης, με ισχυρό δυναμικό, υγιείς πεποιθήσεις και ισχυρό ανοσοποιητικό, αυτό σε κάνει πιο δυνατό σε κάθε είδους απώλεια. Όταν αυτή η απώλεια είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, εκείνο που οδήγησε εμένα στην ευγνωμοσύνη και στην επαναστατική οπτική ότι δεν υπάρχει θάνατος ήταν μια εσωτερική φωνή που όλοι έχουμε, αλλά δεν την ακούμε οι περισσότεροι.

Η βαθιά πεποίθησή μου ότι πέρα από αυτόν τον εφήμερο κόσμο των θυμάτων και των ανθρώπων υπάρχει ένας αόρατος κόσμος των θαυμάτων και της αληθινής ζωής μού έδωσε βαθύτατες δυνάμεις επίγνωσης και ψυχικής ανθεκτικότητας σε αυτό το ιδιαίτερο δρώμενο της ζωής μου.

Πώς οργανώνετε τη ζωή σας έτσι ώστε να μπορείτε να ασχολείστε παράλληλα με τον χώρο τον υφασμάτων και της μόδας, να παραδίδετε σεμινάρια και να είστε παρών στον Οργανισμό «Μανώλη Μαζί Μπορούμε»;

Είμαι όντως ένα πολυπράγμον ον και τα περισσότερα τελούνται αβίαστα από εμένα. Αυτό επιβεβαιώνει και τα παραπάνω που σας ανέφερα, ότι δυνάμεις που δεν πιστεύουμε ότι ενυπάρχουν μέσα μας, όταν επιδεικνύουμε τόλμη, θάρρος και αυτοθυσιαστική αγάπη, τότε, και μόνο τότε, αναδύονται σαν σιντριβάνι φωτός και φωτίζουν τα πάντα γύρω μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν με γνωρίζουν έχουν την αίσθηση ότι εργάζομαι 24 ώρες το 24ωρο! Όταν κάποιοι από αυτούς με ζήσουν στον εργασιακό μου χώρο για κάποιες ώρες, τότε νομίζουν ότι δεν κάνω τίποτα! Ούτε οι μεν ούτε οι δε έχουν δίκιο, απλώς έχω εκπαιδευτεί και έχω αγγίξει ενεργειακά πεδία όπου υλοποιούνται τα πράγματα από τη μη δράση! Εδώ να αποσαφηνίσουμε: άλλο αδράνεια, άλλο μη δράση…

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Με μαγεύουν οι άνθρωποι με αρχές, με αξίες, με ιδανικά. Οι άνθρωποι που έχουν γενναιότητα, τόλμη και θάρρος. Οι άνθρωποι που θυσιάζονται για το κοινό καλό μέσα από την πληρότητά τους και όχι ελλειπτικά.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Ο φόβος είναι σαν την απώλεια, στη ζωή μου. Καθημερινός σύντροφός μου, που εργάζεται για εμένα, ώστε να εκδηλώνω κάθε στιγμή τον γενναίο εαυτό που ενυπάρχει μέσα μου. Κάθε φορά που φοβάμαι, λέω στον εαυτό μου: «Για να σε δω, τώρα, Ερωτόκριτε, τι θα κάνεις»; Και πάντοτε ο Ερωτόκριτος κάνει αυτό που χρειάζεται για να αποχωρήσει ο φόβος.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

Καλοσύνη είναι να αγαπάς τον εαυτό σου όπως τον πλησίον σου. Και τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου. Δείχνοντας και στους δύο, κάθε μέρα, το γλυκύτερο χαμόγελό σου!

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

Έχεις μια πλήρη, γεμάτη ζωή όταν καλωσορίζεις τα γεγονότα και όταν στην προσευχή σου δεν ζητάς το θέλημα του «εγώ» σου, αλλά παραδίδεις τα πάντα στον Θεό λέγοντάς του: «Ας γίνει το θέλημά σου»! Διότι έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη πως ό,τι έρθει είναι το ιδανικό για εσένα τη δεδομένη στιγμή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *