fbpx

Έρευνα για τα αποτσίγαρα ως απορρίμματα

Την πολύτιμη αρωγή της ΑΜΚΕ Cigaret Cycle, που εφαρμόζει το καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων #gopafree,

είχε στο ερευνητικό της έργο η εταιρεία ερευνών IERAX ANALYTIX, που διενήργησε μια έρευνα σε 1.996 άτομα, 17 ετών και άνω για να μελετήσει το πρόβλημα που προκαλούν τα αποτσίγαρα ως απορρίμματα σε δρόμους και ακτές. Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών (19 Σεπτεμβρίου 2020).

H Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) συντονίζει κάθε χρόνο στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, που πραγματοποιείται το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.

Η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται πλέον στο μυαλό όλων καθώς το 97% των ερωτηθέντων δηλώνει πως ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Οι γυναίκες παρουσιάζουν εντονότερο ενδιαφέρον από τους άνδρες διαχρονικά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ανακύκλωση είναι πιο συνηθισμένη ενέργεια προστασίας του περιβάλλοντος για τους πολίτες (ποσοστό 94%), ενώ υψηλά βρίσκεται η μείωση χρήσης νερού (ποσοστό 57%) και ενέργειας (55%). Ακολουθεί ο εθελοντικός καθαρισμός δημόσιων χώρων (27%) και τέλος η κομποστοποίηση (13%).

Δυστυχώς, τα αποτσίγαρα συγκεντρώνουν το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης στις ελληνικές παραλίες ως απορρίμματα (ποσοστό 88%), ενώ ανησυχητικά υψηλά είναι και τα ποσοστά για τα πλαστικά μπουκάλια / κουτιά από αλουμίνιο (57%), πλαστικά ποτήρια (54%), τα πλαστικά καπάκια (47%) και τα κουτιά / μπουκάλια μπύρας (37%).

Αντίστοιχα, άσχημη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το 96% όσων συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο της έρευνας έχουν δει άτομο να πετάει μπροστά τους αποτσίγαρα σε δρόμο, παραλία και δημόσιο χώρο γενικότερα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Σημαντικό είναι ότι οι πολίτες γνωρίζουν την επικινδυνότητα των αποτσίγαρων για το περιβάλλον λόγω των χημικών ουσιών που περιέχουν (72%) αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι μπορούν να ανακυκλωθούν (11%). Από το ποσοστό αυτό πολύ λίγοι είναι αυτοί που έχουν ενημερωθεί (μόνο 1 στους 3) για κάποια δράση ανακύκλωσης αποτσίγαρων, όπως είναι η δράση gopafree που υλοποιεί η ΑΜΚΕ Cigaret Cycle.

Σχετικά με την ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι θετικό πως το 78% θεωρούν πως εναπόκειται στους πολίτες, ενώ πιο χαμηλά βρίσκονται η Κυβέρνηση (9%), οι Δήμοι (8%), οι επιχειρήσεις (4%) και η Ε.Ε. (1%).

Τέλος, οι πολίτες σε ποσοστό άνω του 80% θα υποστήριζαν δράσεις ανακύκλωσης αποτσίγαρων στην περιοχή τους από την τοπική αυτοδιοίκηση και θα συμμετείχαν και οι ίδιοι. 

Credits έρευνας
Το ερωτηματολόγιο, τη συλλογή, την ανάλυση και την παρουσίαση δεδομένων ανέλαβε η ierax analytix με την υποστήριξη της ΑΜΚΕ Cigaret Cycle. Τα 1.996 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν διαδικτυακά από τις 10 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2020 πανελλήνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *