fbpx

Επηρεαζόμαστε από τα συναισθήματα των άλλων;

Είναι γεγονός ότι μπορούμε να επηρεαστούμε από τα συναισθήματα ή την ψυχική κατάσταση των άλλων ανθρώπων.

Όμως, εμείς ορίζουμε το πώς θέλουμε να νιώθουμε και επιτρέπουμε ή εμποδίζουμε τα συναισθήματα των άλλων να μας επηρεάσουν. Έρευνες έδειξαν πως όταν αντιληφθούμε ότι κάποιος άλλος άνθρωπος αισθάνεται παρόμοια με εμάς, γινόμαστε πιο συναισθηματικοί. Επιτρέπουμε δηλαδή στο όμοιο συναίσθημα με το δικό μας να μας επηρεάσει.

Ο Amit Goldenberg, επίκουρος καθηγητής του με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Stanford, δήλωσε ότι: «Ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι είχαν κίνητρο να αισθανθούν ή να μην αισθανθούν ορισμένα συναισθήματα προέβλεπε πόσο θα επηρεάζονταν όταν εκτίθεντο σε συναισθήματα από άλλα μέλη της ομάδας».

Τι είναι τα συναισθήματα και από πού προκύπτουν

Τα συναισθήματα ορίζονται από τις αρχές και τις αξίες μας, από τις πεποιθήσεις και τον τρόπο σκέψης μας, από τις εμπειρίες και την κοσμοθεωρία μας. Προκαλούνται από ένα γεγονός ή ένα ερέθισμα και εκφράζουν τον ψυχισμό μας. Είναι συνειδητά και επηρεάζουν το σώμα, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά μας. Επίσης καθορίζουν τον τρόπο που επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους, αλλά και την αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας. Αποτελούν προσωπική μας υπόθεση, απόδειξη ότι στο ίδιο ερέθισμα οι άνθρωποι αισθάνονται και αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο.

Από πού δεχόμαστε συναισθηματική «επίθεση»

Οι άνθρωποι του οικογενειακού μας περιβάλλοντος, όπως ο σύζυγος, τα παιδιά, οι γονείς, οι συγγενείς, και του ευρύτερου κοινωνικού μας κύκλου, όπως για παράδειγμα οι φίλοι ή οι συνάδελφοι, αλληλοεπιδρούν συναισθηματικά μαζί μας σε καθημερινή βάση.

Εκπαιδευόμαστε από την πατρική μας οικογένεια στο πώς να χειριζόμαστε τα συναισθήματά μας. Στην πορεία της ζωής μας, μέσα στην οικογένειά μας, δημιουργούνται συγκεκριμένα συναισθηματικά μοτίβα επικοινωνίας. Μεγαλώνοντας και έχοντας μεγαλύτερη επίγνωση του ποιοι είμαστε και τι νιώθουμε, αυτά τα μοτίβα σταδιακά αλλοιώνονται και παύει να υπάρχει ο αρχικός συναισθηματικός επηρεασμός.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη χρήση μιας συναισθηματικής γλώσσας, όλο και περισσότερο μας εκθέτουν καθημερινά στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Ο στόχος τους είναι η συναισθηματική μας ταύτιση και κυρίως ο επηρεασμός μας. Όμως, αυτή η προσπάθεια για επίκληση στα συναισθήματά μας δεν οδηγεί πάντα στον επηρεασμό μας, καθώς χρειάζεται να βρισκόμαστε εκ των προτέρων σε παρόμοια συναισθηματική κατάσταση με το εκάστοτε πρόσωπο.

Εργαλειοποίηση των συναισθημάτων

Ο Amit Goldenberg αποκάλεσε τα συναισθήματα «εργαλεία», καθώς μας δίνουν τη δυνατότητα να τα αξιοποιούμε, για να πείσουμε τους άλλους ανθρώπους ή για να πετύχουμε τους στόχους μας. Για παράδειγμα, εκδηλώνουμε τη λύπη μας προκειμένου να καταλάβει ο φίλος μας ότι τον συμπονάμε ή φανερώνουμε την αγάπη μας στον/στη σύντροφό μας για να μη τον/τη χάσουμε ή δείχνουμε τον θυμό μας προκειμένου να βάλουμε τα όριά μας.

Οι διαφημιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν τα συναισθήματα ώστε να μας οδηγήσουν να ταυτιστούμε συναισθηματικά με τον πρωταγωνιστή της διαφήμισης, με στόχο να πειστούμε και να αγοράσουμε το διαφημιζόμενο προϊόν. Εκφράζουμε τα συναισθήματά μας για να πείσουμε τους ανθρώπους να συντονιστούν μαζί μας.

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι έχουμε τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούμε από ανθρώπους που έχουν το ίδιο συναίσθημα με εμάς. Αν είμαστε θυμωμένοι και συναναστραφούμε θυμωμένους ανθρώπους, τότε υπάρχει η τριπλάσια πιθανότητα να θυμώσουμε ακόμα περισσότερο.

Ας δούμε επτά τρόπους που θα μας βοηθήσουν να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και να μείνουμε ανεπηρέαστοι από την ψυχική κατάσταση των άλλων ανθρώπων:

  • Αναγνώρισε το συναίσθημά σου κάνοντας σχετικές ερωτήσεις στον εαυτό σου.
  • Ανακάλυψε τι θέλει να σου πει το συναίσθημά σου.
  • Βρες το θετικό πίσω από το συναίσθημά σου. Ακόμα και τα «αρνητικά» συναισθήματα έχουν κάτι θετικό να σου πουν.
  • Δημιούργησε τη δική σου στρατηγική ώστε να αντιμετωπίζεις τις συναισθηματικές «επιθέσεις».
  • Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σου ώστε να μπορείς να μείνεις ανεπηρέαστος/η.
  • Συζήτησε ένα θέμα που σε απασχολεί με ανθρώπους που έχουν θετικό τρόπο σκέψης.
  • Επίλεξε να συναναστραφείς με χαρούμενους ανθρώπους.

Στο πέρασμα των χρόνων, όλο και περισσότερο, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, εκτιθέμεθα σε συναισθήματα άλλων ανθρώπων. Το κατά πόσο θα μας επηρεάσουν εξαρτάται από εμάς.

Θέλετε να νιώσε ακόμα πιο χαρούμενοι; Επιλέξτε να συναναστραφείτε χαρούμενους ανθρώπους.

Jenny Zorgiou
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης-Life & Relationship Coach
https://www.facebook.com/LifeCoach.Jenny.Zorgiou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *