fbpx

Συναισθηματική… πτώχευση

Όσο αυξάνεται ο υλικός μας πλούτος τόσο, συνήθως, μειώνεται ο συναισθηματικός. Χάνουμε έτσι όλα εκείνα τα πολύτιμα αγαθά που είναι πολύ πιο σημαντικά για μια καλύτερη ζωή.

 Στις επιχειρήσεις, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της πτώχευσης, αλλά το ίδιο συμβαίνει και σε εμάς, στα ανθρώπινα όντα. Για να είσαι κερδοφόρος στη δουλειά, πρέπει τα έσοδα να είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα.

Το ίδιο ισχύει και για τη ζωή μας. Οι θετικές μας εμπειρίες είναι τα «έσοδα» και οι αρνητικές τα «έξοδα». Μια συνεχής αρνητική διάθεση, που οδηγεί στην κατάθλιψη, καταλήγει σε συναισθηματική πτώχευση. Δυστυχώς, οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες κινδυνεύουν υπερβολικά σε αυτόν τον τομέα.

Όπως έχει γράψει ο Daniel Goleman στο βιβλίο του «Η συναισθηματική νοημοσύνη», όλες οι νεότερες γενιές πάσχουν από υπερβολικό άγχος και έχουν ένα αίσθημα εσωτερικού κενού.

 Δεν είναι τυχαίο που έχουν αυξηθεί υπερβολικά τα ποσοστά αλκοολισμού και χρήσης ηρεμιστικών ουσιών. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό από πολύ νεαρή ηλικία να αποκτήσουμε μια φιλοσοφία ζωής «με νόημα». Αυτό σημαίνει καθοδήγηση –καταρχάς από την οικογένεια– με τον στόχο αυτό. Μεγαλώνοντας με συνεχή δουλειά με τον εαυτό μας, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε τον προσωπικό μας «χάρτη ευτυχίας».

Τι θα έχει αυτός ο «χάρτης»; Αυτά που μας ευχαριστούν πραγματικά να κάνουμε, αυτά που μας χαλάνε τη διάθεση, τρόπους χαλάρωσης, ευγνωμοσύνη, αλληλεγγύη, οριοθέτηση, καλοσύνη. Ο «χάρτης» αυτός, που πιθανόν να χρειάζεται αναπροσαρμογή σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα μας οδηγήσει μακριά από τη συναισθηματική πτώχευση.


Αριστέα Δερβένη

Σύμβουλος επικοινωνίας

Πηγή: Happier by Tal BenShahar

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

18 − eleven =