Εμμηνόπαυση και ομοφυλοφιλία

Με αφορμή το Athens Pride, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν φτάνει μόνο να θυμόμαστε τους ανθρώπους και τα δικαιώματά τους συγκεκριμένες μέρες του χρόνου, αλλά όλο τον χρόνο. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι το πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τις ομοφυλόφιλες γυναίκες. Και ίσως αν βρίσκεστε σε σχέση με μια γυναίκα, να ανακαλύψετε ότι επηρεάζεστε και οι δύο, έστω κι αν αυτό συμβαίνει με έναν διαφορετικό τρόπο για την καθεμία από εσάς.

Ξεκινάμε με το δεδομένο ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν διαφοροποιεί βιολογικά τις γυναίκες και, έτσι, οι ομοφυλόφιλες αλλά και οι άμφι και intersex γυναίκες καλούνται να διαχειριστούν τα ίδια θέματα όταν ξεκινήσουν το ταξίδι της εμμηνόπαυσης.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία στην επιστημονική βιβλιογραφία* τα οποία τονίζουν ότι οι ομοφυλόφιλες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν υψηλότερα ποσοστά ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Μια τέτοια υπόθεση επιβεβαιώνεται μέσα από τη λήψη δεδομένων από διάφορες μελέτες που συνδέουν την υψηλότερη συχνότητα παραγόντων κινδύνου όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ στις ομοφυλόφιλες γυναίκες.

Ο τρόπος ζωής έχει άμεσο αντίκτυπο κατά την εμμηνόπαυση, καθώς ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και άλλων ασθενειών και κάποιων τύπου καρκίνου αυξάνεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Καθώς τα στερεότυπα καλά κρατούν, υπάρχουν ακόμα αρκετοί μύθοι και ανακρίβειες σχετικά με τη σεξουαλική υγεία των ομοφυλόφιλων γυναικών. Τέτοιες πεποιθήσεις ευθύνονται για την ελλιπή ιατρική παρακολούθηση που παρέχεται στις ομοφυλόφιλες γυναίκες, παρ’ όλο που, για παράδειγμα, αναπτύσσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην ίδια συχνότητα με τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες.

Ο λόγος που θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή για τις επιπρόσθετες σε σχέση με τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλες γυναίκες είναι γιατί πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ακούγεται η φωνή κάθε γυναίκας που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση.

Η εκτενέστερη πληροφόρηση των υγειονομικών σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια ομοφυλόφιλη γυναίκα στην εμμηνόπαυση είναι σημαντική. Για τον σκοπό αυτό, οι μελέτες δεν μπορούν ούτε πρέπει να αντλούν στοιχεία μόνο από ετεροφυλόφιλες γυναίκες.

Η εμμηνόπαυση είναι ήδη μια ευαίσθητη περίοδος, αλλά μπορεί να είναι πολύ χειρότερη για την ομοφυλόφιλη γυναίκα αν δεν μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της. Είναι σημαντικό οι λειτουργοί της υγείας να θέτουν τα σωστά ερωτήματα. Και μια καλή αρχή θα μπορούσε να είναι το να μην υποθέτουν ότι οι γυναίκες που στέκονται μπροστά τους είναι ετεροφυλόφιλες.

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK45095/

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συγγραφέας – Επόπτρια
www.mathimatazois.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *