«Ελευθερία»

Ο κορυφαίος, σοφιστικέ οίκος Hermès γιορτάζει τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με ένα μαντίλι αφιερωμένο -που αλλού;- στην ελευθερία.

Το κομψοτέχνημα υπογράφει ο εικαστικός Ηλίας Καφούρος και μέρος των εσόδων θα δοθούν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ο σχεδιασμός του μαντιλιού παραπέμπει σε σημαία -μια ολότελα ξεχωριστή σημαία, ωστόσο. Στο κέντρο βρίσκεται το γράμμα «θήτα» πάνω από μια λίμνη που παίρνει τη μορφή ενός γαλάζιου ματιού, το οποίο κατά την ελληνική παράδοση αποτρέπει την κακή τύχη, το γνωστό «ματάκι». Εδώ, συμβολίζει τον τρόπο που οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε ασπαστεί την πολιτιστική, την κοινωνική και την ανθρωπιστική κληρονομιά μας, µε το βλέμμα μας σταθερά στραμμένο προς το μέλλον. Αυτό το ιδιαίτερο μαντίλι ξεχωρίζει για τα μοναδικά του στοιχεία, αφού συνδυάζει ένα εκλεπτυσμένο σχέδιο µε δυναμικούς στοχασμούς.

Ο καλλιτέχνης Ηλίας Καφούρος εξηγεί ότι ο σχεδιασμός λειτουργεί ως σκέψη γύρω από την έννοια της ελευθερίας, την οποία συχνά θεωρούμε δεδομένη, καθώς και την πραγματική ουσία της ανεξαρτησίας στον σημερινό κόσμο. Ακόμα, ο Pierre-Αlexis Dumas, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Hermès (και ελληνικής καταγωγής κατά το ήμισυ), αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσμια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωμένο µας συνδέεται µε το πεπρωμένο της Ελλάδας. Βλέπω το μαντίλι σαν βιβλίο, σαν ντοκιμαντέρ, σαν µια ιστορία τυπωμένη σε μετάξι».

Ας μην ξεχνάμε πως το μετάξι είναι ένα υλικό απόλυτα ταυτισμένο με τις δημιουργίες του οίκου. Θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο μακρινό 1937 οπότε και δημιουργήθηκε για πρώτη φορά µεταξωτό μαντίλι της Hermès. Έκτοτε, η εξαιρετική τεχνογνωσία βρίσκεται στο επίκεντρο των συλλογών της από µετάξι. Πολλοί οίκοι προσπάθησαν να αντιγράψουν τα μαντίλια της, χωρίς την ίδια ποιότητα.

Η Hermès συνεργάζεται διαχρονικά µε καλλιτέχνες που επινοούν εικονογραφήσεις µε τη γλώσσα του µεταξιού, εμπλουτίζοντας συνεχώς το αφηγηματικό σύμπαν του Οίκου. Και με τον Ηλία Καφούρο, όπως και με άλλους Έλληνες καλλιτέχνες, έχει συνεργαστεί στο παρελθόν. Το µαντίλι θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση και θα είναι διαθέσιμο στο κατάστηµα της Hermès στην Αθήνα από τις 26 Μαρτίου 2021, μια μέρα μετά την επέτειο της εθνεγερσίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Οίκος Hermès θα διαθέσει μέρος των εσόδων από κάθε πώληση στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος της Αθήνας, «Η Σωτηρία».

www.andro.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *