fbpx

Ελεάνα Παπαχαραλάμπους

Υπεύθυνη υγειονομικής περίθαλψης με πτυχίο και μεταπτυχιακό στη διαχείριση υπηρεσιών υγείας, με 15ετή εμπειρία στον τομέα της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας, ειδική στην Προληπτική και Αναγεννητική ιατρική και στις καινοτόμες επιχειρήσεις υγείας και πρωτόκολλα.

Ειδικευμένη στους Ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς στον τομέα της Υγείας, των Φαρμακευτικών προϊόντων και της Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας Υγείας. Εκτελεστικό μέλος από το 2005 της Ευρωπαϊκής Αναγεννητικής και Αντιγηραντικής Κοινότητας E.S.S.A.M – Μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Γεροντολογίας.

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με την προληπτική και αναγεννητική ιατρική;

Το αρχικό μου πτυχίο αφορούσε το Management Φορέων Υγειονομικής Φροντίδας. Αγαπώ τον άνθρωπο στην ολότητά του και ήθελα να ασχοληθώ με την ανάπτυξη πρότυπων κέντρων προληπτικής και αναγεννητικής ιατρικής. Στην πορεία, τα τελευταία 15 χρόνια, αναπτύσσω με επιστημονικές ομάδες κέντρα που ασχολούνται εντατικά με την αναγεννητική ιατρική και το Age Management.

Η μοντέρνα ιατρική ασχολείται περισσότερο με την προσωποποιημένη ιατρική. Το lifestyle και η μόδα είναι ίσως ο αισθητικός χαρακτήρας όλου αυτού. Προσπαθούμε, πέρα από την εξωτερική εμφάνιση, που είναι ένα κομμάτι που μας ενδιαφέρει, να δρούμε στο εσωτερικό.

Το DNA διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο μόνο στο 1%, το 99% είναι το ίδιο, στα εξειδικευμένα κέντρα που αναπτύσσουμε βρίσκουμε τι εμπεριέχει το 1% σε κάθε ενδιαφερόμενο και σύμφωνα με αυτό ορίζονται οι αλλαγές που πρέπει να κάνει μέσα στον χρόνο, για να αλλάξει.

 Οι 365 ημέρες του καθενός μας αλλάζουν, φυσικά, σύμφωνα με το περιβάλλον στο οποίο ζει, με την εργασία που κάνει, ακόμη και τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Όλα αυτά θέλουν κάθε χρόνο έναν συντονισμό, που σίγουρα ο καθένας από εμάς οφείλει να οργανώνει.

Εμείς όμως, χρησιμοποιώντας την Ιατρική τού «σήμερα», και επομένως την εξατομικευμένη προσέγγιση μέσω της κλασικής ιατρικής (μικροβιολογικές-διαγνωστικές εξετάσεις), αλλά και με την πραγματική προληπτική θεραπεία μπορούμε να προσφέρουμε την «αποκωδικοποίηση» στις καθημερινές συνήθειες κάθε ανθρώπου και έτσι να τον βοηθήσουμε να απαλλαγεί από το στρες, την αϋπνία, την αυξημένη διάθεση για γλυκά, τη δυσκαμψία, να αυξήσουμε τη λίμπιντό του κ.ά.

Ποιο πιστεύετε είναι το «μυστικό» της μακροβιότητας;

Η πρόληψη. Αν κατέχουμε ένα πολύτιμο για εμάς γυάλινο βάζο, θα το προσέξουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν θα το τοποθετήσουμε κάπου όπου είναι επικίνδυνο να πέσει και να σπάσει. Καθώς, αν σπάσει, ακόμη και να το κολλήσουμε, η ρωγμή θα εξακολουθεί να υπάρχει για πάντα. Αυτό ίσως είναι ένα πολύ απλοϊκό παράδειγμα, αλλά κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να προσέξουμε και την υγεία μας. Μέσω της πρόληψης. Και υγεία δεν είναι μόνο η σωματική, αλλά και η ψυχική, η οποία είναι πλέον ξεκάθαρο πως επηρεάζει τη σωματική. Φροντίζοντας το σώμα και το πνεύμα, ενισχύουμε τη συνολική υγεία και ευεξία. Αυτό δεν είναι μυστικό, αλλά είναι σίγουρα ο δρόμος προς τη μακροβιότητα.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρονται στο Athens Beverly Hills Medical Group;

Στην ΑΒΗ Age Management δημιουργήθηκαν από το επιστημονικό μας προσωπικό και wellness experts για πρώτη φορά εξατομικευμένα πρωτόκολλα υγείας με δύο κατηγορίες, τη Διατροφή και την Υγεία κάθε ατόμου ξεχωριστά:

1. Όσον αφορά στη διατροφή, καλό θα είναι να γνωρίζουμε πώς ακριβώς οι ίδιοι κανόνες που διέπουν τη φύση διέπουν και το βιολογικό περιβάλλον του κάθε οργανισμού ξεχωριστά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η υγεία και η ισορροπία της στηρίζεται στη σωστή ενυδάτωση. Συνεπώς, με τη σωστή ενυδάτωση μεταβολίζονται και αφομοιώνονται και απορροφούνται τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Η πρόσληψη της τροφής είναι μια «ιεροτελεστία» και έτσι πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε.

2. Το ζητούμενο μπορεί να είναι πάντα η ωραία εμφάνιση, αλλά σπάνια ένας μη υγιής οργανισμός δείχνει όμορφος και έχει να επιδείξει σφρίγος, λάμψη και υπέροχη επιδερμίδα χωρίς ρυτίδες.

Τι προσφέρει το πρόγραμμα Cenegenics;

Το πρόγραμμα είναι βασισμένο σε 5 πυλώνες: Τόνωση Ενέργειας, Απώλεια Βάρους, Ενίσχυση Σεξουαλικής Ζωτικότητας, Βελτίωση Πνευματικής Οξύτητας και Βελτίωση Ποιότητας Ύπνου. Η Cenegenics δεν ακολουθεί την πεπατημένη της κλασικής ιατρικής που επιτάσσει να αντιμετωπίζουμε συμπτώματα (βλάβες) και τεχνικές διάγνωσης-θεραπείας. Αντιθέτως, προσφέρει προληπτική ιατρική φροντίδα, ενισχύοντας την υγεία, αντί να περιμένει να εμφανιστούν νοσήματα άμεσα συσχετισμένα με την ηλικία, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, και τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Με το πρόγραμμα Cenegenics το άτομο παίρνει την κατάσταση της υγείας του στα χέρια του, αψηφώντας το «γήρας», ελέγχοντας το πώς δείχνει και νιώθει. Η Cenegenics είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην ιατρική της πρόληψης και της αντιγήρανσης, με τη μεγαλύτερη ιατρική ομάδα και την πλέον αναγνωρισμένη.

Η βελτίωση της εικόνας μας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής μας ισορροπίας;

Το σώμα μας ακούει τα συναισθήματά μας συνεχώς, καθώς σώμα και νους συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Ένα θετικό ή αρνητικό συναίσθημα έχει επακόλουθες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας, ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο. Όταν περνάς μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση, το σώμα όχι μόνο αντιδρά ανάλογα με αυτό που νιώθεις, αλλά εμφανίζει και προς τα έξω αντίστοιχα σημάδια για να περάσει αυτό το μήνυμα στον περίγυρό σου.

Η απάντηση στο ερώτημά σας, λοιπόν, είναι ότι είχαμε πολλούς ανθρώπους που ασχολήθηκαν με την ευεξία και την ολιστική υγεία τους.

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Μια γεμάτη ζωή. Γεμάτη από εμπειρίες, εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές. Μα πάνω απ’ όλα γεμάτη ανθρώπους, τους δικούς μου ανθρώπους. Αυτούς που αγαπώ και με αγαπούν.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Δεν θα μπορούσα να κατονομάσω ένα πράγμα μόνο, θαυμάζω πολλά. Τη δυναμικότητα, το πείσμα, την ευγένεια, τη γενναιοδωρία, την αφοσίωση, την εργατικότητα, το χιούμορ, την καλοσύνη.

Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο;

Τα μικρά πράγματα. Αυτές οι λεπτομέρειες στην καθημερινότητά μας που ίσως στιγμιαία μοιάζουν ασήμαντες, αλλά τελικά δεν είναι. Είναι πολύ εύκολο να εντοπίσουμε τις στιγμές αυτές: σκέψου, για παράδειγμα, μια όμορφη στιγμή μέσα σε μια γεμάτη εβδομάδα, που ένιωσες χαρούμενος/η, πιθανότατα να μην είναι κάτι “grande”. Μπορεί να είναι μια βόλτα με το κατοικίδιό σου, η μυρωδιά της θάλασσας, το γέλιο του συντρόφου σου. Και φυσικά η υγεία μας. Ένας υγιής άνθρωπος ίσως να μην το αντιλαμβάνεται αυτό πλήρως, καθώς για εκείνον η υγεία του είναι δεδομένη.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Τον χαμό των αγαπημένων μου. Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, αλλά συνάμα τόσο συγκλονιστικός. Το να χάνεις ένα μέλος της οικογένειάς σου, για παράδειγμα, είναι σαν να χάνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου. Είναι μια κατάσταση μη αναστρέψιμη, στην οποία είσαι και νιώθεις ανήμπορος. Εύχομαι να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Πέραν του θανάτου, όλα τα υπόλοιπα φτιάχνονται.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

…έχεις την υγεία σου εσύ και η οικογένειά σου, αγαπάς αυτό που κάνεις, ζεις την κάθε σου ημέρα όπως ακριβώς τη θέλεις, εκπληρώνεις τους στόχους σου (μικρούς ή μεγάλους) ή προσπαθείς γι’ αυτούς. Όταν νιώθεις πλήρης από τα πράγματα και τους ανθρώπους της καθημερινότητάς σου.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

… όλες εκείνες οι πράξεις ή συμπεριφορές οι οποίες γίνονται ανιδιοτελώς. Το να σκέφτεσαι τον διπλανό σου, είτε τον γνωρίζεις είτε σου είναι κάποιος παντελώς άγνωστος. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι φρενήρεις, αν όμως για μία μέρα επιβραδύνουμε και ασχοληθούμε με τους ανθρώπους γύρω μας, θα εκπλαγούμε από τη θετική επίδραση της ενασχόλησης αυτής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *