Δύο άνθρωποι

Ένας που ελέγχει και ένας που επιτρέπει ή ακόμα και καλωσορίζει να τον ελέγχουν (εκτός ίσως από κάποιες παροδικές αντιστάσεις).

Μια σχέση

Βασισμένη στο φόβο, το άγχος και το θυμό πασπαλισμένη άλλοτε με γκλαμουριά (ο άλλος/η είναι όμορφος ή έχει χρήματα ή με έχει στα ώπα – ώπα) και άλλοτε κρατιόμαστε γερά από την αίσθηση της υποχρέωσης και του καθήκοντος (για τα παιδιά, γιατί κάποτε αγαπηθήκαμε, γιατί που να τρέχουμε τώρα).

Ο χρόνος

Και κάπως έτσι περνάνε οι εβδομάδες, οι μήνες και τα χρόνια, η ζωή ολάκερη και χάνονται οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους δύο άνθρωποι δημιουργούν μία σχέση -για να περνούν καλά και να απολαμβάνουν μαζί τη ζωή, να εξελίσσονται και να μοιράζονται.

Η κληρονομιά

Οι προηγούμενοι από εμάς με το παράδειγμά τους μάς έδωσαν τη σκυτάλη και εμείς άσκεφτα με το δικό μας παράδειγμα την παραδίδουμε στους επόμενους. Και έχουμε την ίδια απαίτηση από αυτούς: “Κάτσε και μη μιλάς”, “μην αλλάζεις” , “βολέψου”.

Η αλλαγή

Μπορούμε να αλλάξουμε. Και να προχωρήσουμε με σύνεση και σοφία. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να ξεβολευτούμε. Να γευτούμε το φόβο, τη θλίψη και το άγχος. Να πάμε πέρα από τις δικαιολογίες μας. Πέρα από αυτά που διδαχθήκαμε. Και να ανακαλύψουμε τη δική μας ζωή.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Συγγραφέας
www.mathimatazois.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *