Όταν ο σκύλος μας φοβάται κεραυνούς και καταιγίδες

Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις τον σκύλο σου να τρέμει ολόκληρος κάθε φορά που ακούγονται αστραπές, βροντές και κεραυνοί. 

Δεν είναι ότι απλά κρύβεται κάπου μέσα στο σπίτι και δεν βγαίνει μέχρι να σταματήσει ο θόρυβος, αλλά ότι τρέμει σαν κομπρεσέρ όλο του το κορμί και φοβάσαι μήπως πάθει κάτι.

Οι επιστήμονες, και δη οι συμπεριφοριστές ζώων, ονομάζουν αυτήν την αντίδραση «άγχος καταιγίδας» και «φοβία θορύβου». Ωστόσο, αν και δεν είναι άγνωστη στους ιδιοκτήτες σκύλων αυτή η συμπεριφορά, συνήθως μένουν άπραγοι και απαθείς, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση.

Υπάρχει όμως και η πιθανότητα ο σκύλος για πολλά χρόνια να μην έχει δώσει σημάδια φόβου και άγχους. Ξαφνικά να αρχίσει το κλαψούρισμα, το γνωστό σε όλους «κομπρεσέρ» και τα γρυλίσματα πριν καν συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται να βρέξει!

Οι ειδικοί πιστεύουν πως ο μικρός σας φίλος (όσο και να μεγαλώσει θα είναι ο μικρός σας φίλος) μπορεί να ανταποκρίνεται σε έναν συνδυασμό της αλλαγής της βαρομετρικής πίεσης που εσείς σαφώς δεν αισθάνεστε και της χαμηλής συχνότητας από βοές και ήχους που πάλι δεν μπορείτε να ακούσετε. Μην τρομάζετε, είναι αυτό που συχνά λένε οι επιστήμονες ότι οι σκύλοι καταλαβαίνουν τα καιρικά φαινόμενα και τον εγκέλαδο πριν από εμάς για εμάς.

Αν η αιτία που προκαλεί το αίσθημα του φόβου και του άγχους στον σκύλο σας είναι οι κεραυνοί και οι αστραπές, τότε δοκιμάστε τα εξής:

-Ενστικτωδώς, οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα, όταν φοβούνται… κρύβονται! Πότε ολόκληρο το σώμα τους, πότε το πρόσωπό τους… Είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Δημιουργήστε μια «γωνιά ασφάλειας» για τον σκύλο σας, όπου θα νιώθει ήρεμος και ασφαλής. Εκεί θα έχει τα αγαπημένα του παιχνίδια και αντικείμενα ώστε να νιώσει οικεία. Το πλεονέκτημα σε αυτό είναι η γωνιά να βρίσκεται κάπου που να μην υπάρχει καλή ακουστική. Όσο πιο μακριά από τον θόρυβο τόσο καλύτερα.

-Η αστραπή είναι ένας τεράστιος ηλεκτρικός σπινθήρας, που η λάμψη του ενδέχεται να προκαλέσει τρόμο στον σκύλο σας. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε είτε να καλύψετε τη γωνιά του με ένα πανί είτε να κλείσετε στην αγκαλιά σας τον σκύλο σας, χωρίς να βλέπει τις λάμψεις. Στο εξωτερικό υπάρχει η λεγόμενη «κάπα-εξολοθρευτής των καταιγίδων»! Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά υποτίθεται ότι μέσω του βελονισμού και των πιέσεων δημιουργεί στον σκύλο το αίσθημα της ασφάλειας και της ηρεμίας.

-Μια άλλη τακτική είναι να τον αποσπάσετε από αυτό που βλέπει ή που ακούει. Για παράδειγμα, οι βροντές και οι κεραυνοί μπορεί να καλυφθούν από μια μουσική μελωδία. Η ένταση καλό θα είναι να έχει διαβαθμίσεις: όταν καταλαβαίνετε ότι έρχεται το «κακό», δυναμώστε, έπειτα χαμηλώστε την ένταση στα κανονικά επίπεδα. Αν αυτό που τον φοβίζει ξεκινά από την όραση, αποσπάστε τον με κάτι που τον ξετρελαίνει: Μια λιχουδιά, ένα παιχνίδι, μια λεκτική εντολή σας.

-Ορισμένοι χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια και ποτίζουν το κολάρο του σκύλου τους με αυτά, για να χαλαρώσουν. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν ειδικά υπνωτικά που τα συστήνουν οι κτηνίατροι σε δύσκολες και αγχώδεις καταστάσεις.

-Αν δεν μπορείτε να ηρεμήσετε τον σκύλο σας με χάδια, αγάπη, κατανόηση και τρικ που διαβάσετε παραπάνω, απευθυνθείτε σε κάποιον συμπεριφοριστή-εκπαιδευτή, ώστε να σας βοηθήσει. Επίσης, συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας.

https://www.doggrin.gr/Article/164/oskylossoyfobataikeraynoyskaikataigidesxereispwsnatonbohthhseis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *