Σκύλος και ταξίδι με αυτοκίνητο

Οι διακοπές είναι μια καταπληκτική ευκαιρία σύνδεσης με τον σκύλο σας, ειδικά αν το ταξίδι σάς μεταφέρει σε μερικούς από τους φανταστικούς προορισμούς που έχει να προσφέρει η Ελλάδα. Ωστόσο, πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι το επιτυχημένο ταξίδι με το κατοικίδιο χρειάζεται σχεδιασμό, υπομονή και κάποια ευελιξία.

Έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές, από την προσωπική μας εμπειρία, για να κάνουμε το ταξίδι με το αυτοκίνητο μια αξέχαστη εμπειρία για όλους:

Αρχικά:

Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο είναι έτοιμο για το ταξίδι. Κάθε ζώο είναι διαφορετικό, όμως το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι ο σκύλος σας να ζαλίζεται σε κάθε απότομη στροφή. Μια καλή συμβουλή είναι να αρχίσετε να κάνετε σύντομες βόλτες με το αυτοκίνητο, ξεκινώντας τουλάχιστον μερικές εβδομάδες πριν από το μεγάλο ταξίδι.

Προσπαθήστε να πηγαίνετε κάπου για βόλτα ή για παιχνίδι. Αυτό θα βοηθήσει επιπλέον τον σκύλο σας να απενοχοποιήσει το αυτοκίνητο σε περίπτωση που τις περισσότερες φορές που μπαίνει σε αυτό είναι για να πάει στον κτηνίατρο.

Δεύτερον:

Το microchip και η ταυτότητα στο κολάρο. Κανείς δεν περιμένει ο σκύλος του να χαθεί, πρέπει όμως να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο (και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού). Φροντίζουμε να έχει στο κολάρο του την ταυτότητα με το όνομά του και τα στοιχεία επικοινωνίας μας, αλλά και να φέρει microchip με επικαιροποιημένες πληροφορίες.

Εφόσον, λοιπόν, έχουμε σιγουρευτεί για τα παραπάνω, έρχεται η ώρα της βαλίτσας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μπει μέσα είναι το βιβλιάριο του σκύλου, κι αυτό όχι μόνο για την περίπτωση που χρειαστεί να επισκεφτούμε κάποιον κτηνίατρο στο ταξίδι, αλλά επειδή όλα τα pet-friendly ξενοδοχεία απαιτούν ο σκύλος μας να έχει μαζί του ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας.

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και την τροφή του. Πολλοί μπαίνουμε στον πειρασμό να αγοράσουμε σκυλοτροφή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Είναι καλύτερα να την έχετε μαζί σας από πριν, έτσι ώστε να είστε εφοδιασμένοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά και γιατί, σε περίπτωση που δεν βρείτε τη συνηθισμένη του σκυλοτροφή στον προορισμό, αυτό ίσως επηρεάσει δυσάρεστα το ευαίσθητο στομάχι του. Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς με το φαγητό και νερό του σκύλου και να μην αλλάζεται τις διατροφικές του συνήθειες. Φροντίστε να τρώει τις ίδιες ώρες που θα έτρωγε αν ήταν σπίτι. Επίσης, προμηθευτείτε με άφθονο νερό!

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τοποθετήστε μέσα στο αυτοκίνητο την κουβέρτα του και τα αγαπημένα του παιχνίδια. Αυτό θα τον κάνει να νιώσει άνετα και οικεία. Βεβαιωθείτε τόσο για τη δική του όσο για τη δική σας ασφάλεια. Κρατήστε τον δεμένο με μια ζώνη ασφαλείας κατοικιδίων ή μέσα σε ένα ειδικό κλουβί μεταφοράς.

Τα παράθυρα πρέπει να είναι ανοιχτά τόσο ώστε να μην είναι δυνατόν να βγάλει το κεφάλι εκτός του αυτοκινήτου και παράλληλα να αερίζεται ο χώρος της καμπίνας, ώστε να αποφύγουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα στα αυτιά του ή στα μάτια του, αλλά και να μην τραυματιστεί από κάποιο αντικείμενο.

Καλό θα ήταν να μην τον αφήνουμε να κοιτάει από τα πλαϊνά παράθυρα, καθώς η ταχύτητα των εικόνων που περνάνε από το οπτικό του πεδίο μπορεί να του προκαλέσει ναυτία. Αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε τοποθετώντας κάτι το οποίο να του περιορίζει τη δυνατότητα να κοιτάει εκτός του παράθυρου, όπως τα σκίαστρα με τις βεντούζες που είναι σχεδιασμένα για τα πλαϊνά παράθυρα.

Και φυσικά, κανείς δεν θέλει να ταξιδεύει με γεμάτο στομάχι. Προσπαθήστε να ταΐσετε το σκύλο σας ένα ελαφρύ γεύμα περίπου 3-4 ώρες πριν την αναχώρηση. Μην τον αφήσετε ποτέ εντελώς νηστικό, γιατί το άδειο στομάχι θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Τέλος, είναι σημαντικό να κάνετε αρκετές στάσεις. Οι στάσεις για ξεμούδιασμα και για τις φυσικές ανάγκες του σκύλου θα πρέπει να γίνονται περίπου κάθε 2 με 3 ώρες.

Το ταξίδι με τον σκύλο σας είναι μια μοναδική εμπειρία και για τους δυο. Απλά, θυμηθείτε ότι πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι όπου κι αν πάτε. Με καλό σχεδιασμό, θα υπάρξουν λιγότερες εκπλήξεις.

Καλό ταξίδι!

https://woofclub.gr/el/Blog/2744/skyloskaitaxidimeaytokinito

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *