Δημήτρης Ντάσιος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, θέατρο και κλασικό τραγούδι. Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής με τις Μίρκα Γεμεντζάκη και Μάγια Λυμπεροπούλου και φωνής, ποίησης με τον Σπύρο Σακκά. Συνεργάστηκε με τους Σπύρο Σακκά (Αρχαίο Θέατρο Δελφών), Βασίλη Νικολαΐδη (Μουσικό Θέατρο Βόλου), Σταμάτη Φασουλή, Λάκη Λαζόπουλο (Αθήναιον) κ.ά.

O Έλληνας σχεδιαστής με τη μεγάλη διεθνή καριέρα από την Εθνική Λυρική Σκηνή στη δημιουργία κοσμήματος κι έπειτα στην ενασχόληση με το ρούχο, είναι ένας άνθρωπος που χάρη στην επιμονή και τη σκληρή δουλειά του κατάφερε να μεγαλουργήσει.Έχει συμμετάσχει στις τηλεοπτικές σειρές “Η αναγέννηση ενός έθνους” (ΕΤ2, 1990), “Οι φρουροί της Αχαΐας” (Mega 1992/93), “Τμήμα ηθών’ (ΑΝΤ1, 1992) κ.ά. Έπαιξε στην ταινία “Ακροπόλ’ (1996) του Παντελή Βούλγαρη, στην τηλεοπτική θεατρική παραγωγή “Ωραία μου κυρία” (1994) και στο μιούζικαλ “Δαίμονες” (1991). Έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές σειρές. Έχει διδάξει θεατρική έκφραση, αφήγηση και λόγο σε εκπαιδευτικούς μέσα από προγράμματα του υπουργείου Παιδείας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διακοσμητικές τέχνες και δημιουργεί κοσμήματα. Παρουσιάζει τις συλλογές του στο Αthens Fashion Week, στο Daniele Ghiselli Showroom στο Μιλάνο και στο No Season στο Παρίσι, ενώ τόσο η συλλογή κοσμημάτων του όσο και αυτή με τα jean τζάκετ διατίθενται σε σημαντικές μπουτίκ σε όλο τον κόσμο. Συνεργάστηκε με την ΕΛΣ σε παραγωγές όπερας και, κυρίως, οπερέτας, εμφανιζόμενος σε έργα, όπως: “Η όπερα της πεντάρας” [Die Dreigroschenoper] (1998/99), ‘Χριστίνα”, “Ο γενικός γραμματέας”, “Το κορίτσι της γειτονιάς”, “Το φιόρο του Λεβάντε”, “Οι απάχηδες των Αθηνών”, “Θυμήσου εκείνα τα χρόνια”. 

Σπουδάσατε πολιτικές επιστήμες, θέατρο, κλασικό τραγούδι και συνεργαστήκατε με την Εθνική Λυρική Σκηνή σε παραγωγές όπερας και, κυρίως, οπερέτας. Επίσης, εμφανιστήκατε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, διδάξατε θεατρική έκφραση, αφήγηση και λόγο σε εκπαιδευτικούς μέσα από προγράμματα του υπουργείου Παιδείας. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τον σχεδιασμό κοσμημάτων;

Ξεκίνησα τον σχεδιασμό κοσμημάτων παράλληλα με την καριέρα μου στο θέατρο περισσότερο από χόμπι και για συμπλήρωμα ειδοσήματος. Αυτό εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε σχεδιασμό ιδιαίτερων κοσμημάτων, όπου εκεί ανακάλυψα μια ευχέρεια για συνδυασμό υλικών και χρωμάτων πρωτότυπων στην αγορά. Μετά από κάποια χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ πιο συγκεκριμένα και επαγγελματικά με τον σχεδιασμό και έτσι αυτό πέρασε στο χώρο του επαγγέλματος. Τότε η αναγνώριση ήρθε γρήγορα μέσα από εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία, και σε συνδυασμό με τις παρουσιάσεις των Ελλήνων σχεδιαστών στην Εβδομάδα Μόδας η συλλογή μου αγοράστηκε στο Παρίσι από τη διάσημη buyer Maria Louisa Poumalliou για τις βιτρίνες των καταστημάτων της εκεί.

Πολύ σύντομα οι συλλογές κοσμημάτων σας όσο και αυτές με τα jean τζάκετ φιλοξενήθηκαν σε σημαντικές μπουτίκ σε όλο τον κόσμο. Πώς ξεκίνησαν όλα;

Μετά από τη διεθνή επιτυχία των κοσμημάτων, λάνσαρα την πρώτη μου συλλογή ρούχων παρουσιάζοντας μια σειρά από denim jackets διακοσμημένων με στοιχεία αυθεντικά από την Ανατολή. Η συλλογή αυτή παρουσιάστηκε στο Μιλάνο και στο Παρίσι και αγοράστηκε από τις 50 καλύτερες μπουτίκ στον κόσμο. Από τότε οι συλλογές μου παρουσιάζονται στο Μιλάνο και στο Παρίσι και είναι πάντα sold out από τα καταστήματα που τις αγοράζουν.

Η επιτυχία συνεχίστηκε και προχωρήσατε και στον σχεδιασμό ρούχων και αξεσουάρ, ενώ ανοίξατε και δικά σας καταστήματα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν σχεδιαστή να υλοποιήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια στην Ελλάδα;

Τα δικά μας καταστήματα ήρθαν σαν εξέλιξη της επιχειρηματικής μας διαδικασίας και έτσι περάσαμε στη λιανική πώληση. Πολύ σημαντικό είναι η έννοια της παραγωγικής πλατφόρμας, ώστε ένας σχεδιαστής να μπορεί να ανταποκριθεί στην εμπορική ζήτηση. Αυτό ήταν κάτι που το καταφέραμε με σκληρή δουλειά από την αρχή, γιατί η ζήτηση ήταν μεγάλη και το επίπεδο κατασκευής των ρούχων και των αξεσουάρ ιδιαίτερα υψηλό (οι σειρές μας παρουσιάζονται σε καταστήματα που φιλοξενούν τις πρώτες σειρές των μεγάλων brands). Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το οικονομικό πλαφόν που έχει μια επιχείρηση, ώστε να μπορεί να δραστηριοποιείται χωρίς να περιμένει κρατική βοήθεια η οποία ούτως ή άλλως δεν υφίσταται.

Η επιτυχία σας δημιούργησε πολλές υποχρεώσεις αλλά και τεράστιο άγχος. Πώς το αντιμετωπίσατε;

Η ευαισθησία μου στο θέμα του άγχους ήταν βιωματική. Με την έκθεση στην επιτυχία και την αλλαγή επαγγελματικού χώρου, το άγχος αυξήθηκε. Έτσι κατέφυγα στην ψυχοθεραπεία, ώστε να καταφέρω να απολαμβάνω ότι έχω καταφέρει και να μπορώ να συνεχίζω αυτό που αγαπώ απερίσπαστος.

Οι Έλληνες σχεδιαστές τολμούν ή φοβούνται να ρισκάρουν; Υπάρχει αγοραστικό κοινό στην Ελλάδα σήμερα που να αναζητά την ποιότητα και τη δημιουργικότητα;

Θεωρώ ότι οι Έλλεηνες σχεδιαστές δεν αφήνουν απόλυτα ελεύθερη τη δημιουργικότητά τους η οποία είναι μεγάλη, γιατί ενδεχομένως φοβούνται το Ελληνικό αγοραστικό κοινό, το οποίο είναι ιδιαίτερα συντηρητικό και κατευθυνόμενο από τα τα μέσα ενημέρωσης. Εγώ, έχοντας δραστηριοποιηθεί σε διεθνές περιβάλλον είμαι υποχρεωμένος να προτείνω συνεχώς καινούργια πράγματα και να εκπλήσσω τους ήδη υπάρχοντες αγοραστές μου, ώστε να συνεχίσω να διατηρώ το αγοραστικό τους ενδιαφέρον.

Έχετε εμπλακεί και στις θεατρικές παραγωγές. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας σ’ αυτόν τον χώρο;

Στις θεατρικές παραγωγές έχω εμπλακεί από συναισθηματικούς λόγους, περισσότερο προσπαθώντας να βοηθήσω φίλους και παλαιούς συνεργάτες να εκπληρώσουν τα σχέδιά τους πάνω σε δουλειές τις οποίες πιστεύω πολύ. Δεν προτίθεμαι να μπω επαγγελματικά σε αυτόν το χώρο, αλλά πάλι κανείς ποτέ δεν ξέρει – είμαι ανοιχτός στις προκλήσεις.

Τι θα δούμε στις επόμενες συλλογές σας;

Στην επόμενη καλοκαιρινή συλλογή συνεργάζομαι με δυο εξαιρετικούς εικαστικούς, τη Σοφία Δατσέρη και τον Βασίλη Γρίβα, των οποίων τα έργα τυπώνονται σε υφάσματα ώστε να γίνουν καφτάνια, πουκαμίσες και resort ρούχα για το καλοκαίρι του 2022. Έντονα χρώματα και πάντα απροσδόκητοι συνδιασμοί υλικών και αποχρώσεων. Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι που μας πέρασε λανσάραμε μια συλλογή από πουκάμισα με στοιχεία ροκ και μπαρόκ, η οποία παρουσιάστηκε στο κατάστημά μας στη Μύκονο με μεγάλη επιτυχία. Έτσι εντάχθηκαν και αυτά στη συλλογή του 2022, η οποία βρίσκεται Αυτή τη στιγμή στα showrooms του εξωτερικού, όπου έχουν ξεκινήσει παραγγελίες.

Ποιο είναι το motto σας;

Η αισθητική είναι τρόπος ζωής.

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Πολλά ζώα, υγεία σε μένα και στους αγαπημένους μου ανθρώπους και η δουλειά μου που λατρεύω και μου δημιουργεί μια υπέροχη καθημερινότητα.

Τι θαυμάζετε περισσότερο στους ανθρώπους;

Την ευγένεια.

Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο;

Η υγεία, η αγάπη και η εργασία.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Τον φόβο.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

Αγαπάς τον εαυτό σου.

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Βοηθούν στην υλοποίηση ονείρων.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

Η θετική σκέψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *