fbpx

Δήμητρα Ξύδη

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος  Δημοσίου Δικαίου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε Σχεδιασμό/Κατασκευή Κοσμήματος στη Γερμανία.

Έχει μυηθεί στον 2ο βαθμό Reiki. Είναι πιστοποιημένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Σιάτσου και European Shiatsu Federation. Κατέχει Δίπλωμα τριετών σπουδών Σιάτσου, Δίπλωμα Βελονισμού, Δίπλωμα Διατροφής και Βοτάνων από την Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Iατρικής. Έχει παρακολουθήσει μέχρι τώρα, 20 διεθνή σεμινάρια και  2 πανευρωπαϊκά συνέδρια Σιάτσου με  καταξιωμένους δασκάλους. Aσκεί το  Σιάτσου από το 2010, παρέχοντας εξατομικευμένες συνεδρίες και συμβουλές. Εκτός από συνεδρίες Σιάτσου δια ζώσης, καθοδηγεί Self Shiatsu εξ’ αποστάσεως (διαδικτυακά). Για μια τριετία, προσέφερε εθελοντικά, συνεδρίες Σιάτσου στο Ιατρείο Πόνου του Γ.Ν. Ιπποκρατείου Αθηνών. Δέχεται Σιάτσου τακτικά, και ασκείται στη Yoga και τη πεζοπορία μια ζωή.

Τι είναι το Shiatsu και τι προσφέρει στο σώμα και την ψυχή;

Η καρδιά του Shiatsu είναι σαν την αγάπη της Μητέρας (Τ. Namikoshi). Shia-tsu σημαίνει στα Ιαπωνικά πίεση με τα δάχτυλα. Ρυθμική πίεση μαζί με άλλες τεχνικές ασκείται κατά μήκος των ενεργειακών καναλιών του σώματος. Πρόκειται για μια Ιαπωνική  τέχνη αγγίγματος στο σώμα –με αρχαίες καταβολές– που επιδρά στο Όλον του ανθρώπου, δηλαδή στην ενότητα Σώματος + Νου + Ψυχής. Το Shiatsu εναρμονίζει τη ροή της ζωτικής ενέργειας, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αφυπνίζει την αυτο-θεραπευτική μας ικανότητα. Το Shiatsu είναι ένα πολυ-εργαλείο για το ευ ζην. Μετά από μια συνεδρία Shiatsu, νοιώθουμε ευεξία, ηρεμία και ψυχική ανάταση.

Υπάρχουν διαφορετικά στυλ και προσεγγίσεις στην τέχνη του Shiatsu;

 Ναι: Zen Shiatsu, Namikoshi Shiatsu, Quantum Shiatsu, Movement Shiatsu, Seiki, Barefoot Shiatsu, Ohashiatsu, κ.ά. Όλες οι προσεγγίσεις του Shiatsu έχουν μια κοινή βάση: Τον συντονισμό μεταξύ του ειδικού του Shiatsu και του δεχόμενου μέσα από το άγγιγμα.

Γιατί να κάνει κάποιος Self Shiatsu; Σε τι θα τον βοηθήσει;

Το Self Shiatsu ως συχνή δράση αυτο-φροντίδας μάς δίνει δύναμη και ενισχύει την αυτοεκτίμηση. Προσφέρει ξεκούραση, μείωση του άγχους, καλύτερη ποιότητα ύπνου, ενίσχυση της ζωτικότητας, βελτίωση της υγείας (λεμφικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό). Ανακουφίζει από μικρής έντασηςπόνους και δυσκαμψία, κεφαλαλγία, ημικρανία, μυοσκελετικούς πόνους, από ενοχλήσεις γυναικολογικών, πεπτικού και εντέρων. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Φρεσκάρει το δέρμα. Το Self Shiatsu λειτουργεί επίσης προληπτικά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε περίπτωση χρονιότητας η και μεγαλύτερης έντασης των συμπτωμάτων, όπως π.χ. σε burn out, χρειάζεται μια σειρά συνεδριών Shiatsu.

Η συγκεκριμένη μέθοδος απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες; Προϋποθέτει κάποιο επίπεδο καλής φυσικής κατάστασης ή όχι;

Το Self Shiatsu μπορεί να προσαρμοστεί για κάθε ηλικία η φυσική κατάσταση, με την προϋπόθεση, ότι είναι κανείς σε θέση να αυτο-εξυπηρετείται.

Βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη συναισθηματική φόρτιση;

Ναι, όπως είπαμε και πιο πάνω, κάνοντας Self Shiatsu σε τακτική βάση, δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να αποφορτίζεται συναισθηματικά, πριν μας καταβάλλουν ο φόβος, η θλίψη, ο θυμός, η εμμονή, η ανασφάλεια και τόσα άλλα συναισθήματα που μας βασανίζουν. Όταν η αρνητικότητα έχει παγιωθεί, τότε οι συνεδρίες Shiatsu είναι η λύση για την εξισορρόπηση.

Τι είναι χαρούμενη ζωή για εσάς;

Να ξυπνάω το πρωί γεμάτη ευγνωμοσύνη για την ύπαρξή μου. Να δίνω Shiatsu. Να μοιράζομαι στιγμές με  αγαπημένους ανθρώπους. Να ζω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ κοντά στη Φύση. Να συμμετέχω σε εθελοντικές δράσεις.

Τι θεωρείτε ότι φέρνει ισορροπία στον άνθρωπο;

H ισορροπία εξαρτάται από τον τρόπο ζωής. Η καλή ψυχολογία, ο σωστός ύπνος, η θρεπτική διατροφή, η επαρκής άσκηση σώματος και πνεύματος, καθώς και η επαφή με τη Φύση, είναι για μένα οι βασικοί παράγοντες ισορροπίας αλλά και υγείας.

Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο;

Η βασική προϋπόθεση της ευτυχίας είναι η Ευγνωμοσύνη για όλες τις πτυχές της ζωής. Η συνείδηση ότι πέρα από την υλική του υπόσταση, ο άνθρωπος ως «εικόνα του Θεού» φέρει απεριόριστη εσωτερική δύναμη. Σε αυτή τη βάση, η αγάπη του εαυτού προάγει τις αρμονικές σχέσεις με τους άλλους και το βίωμα της ευτυχίας.

Πώς μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα με τον εαυτό μας;

Πρώτα από όλα χρειάζεται να βρίσκουμε τακτικά χρόνο και χώρο για ενδοσκόπηση. Αποδεχόμενοι πλήρως τον εαυτό μας, μπορούμε να καταλάβουμε, να συγχωρήσουμε τα λάθη μας και να προχωρήσουμε μπροστά. Το κανάκεμα και η επιβράβευση του «μικρού παιδιού» μέσα μας είναι απαραίτητα. Η σύνδεση με το πνευματικό μας κομμάτι  (με προσευχή, διαλογισμό, πεζοπορία  η με όποιον άλλο τρόπο ερχόμαστε σε επαφή με στο σύμπαν), ενισχύει την επικοινωνία.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Την αλόγιστη καταστροφή της Φύσης από την ανθρώπινη αλαζονεία. Λειτουργούμε ως  οι επικυρίαρχοι του πλανήτη, ενώ στη πραγματικότητα αποτελούμε ένα απειροελάχιστο μέρος του σύμπαντος.

Έχεις μια γεμάτη ζωή όταν…

…είσαι ο εαυτός σου, όταν εκφράζεις το δημιουργικό δυναμικό σου, όταν μοιράζεσαι τη ζωή σου με τους άλλους μέσα από σχέσεις αγάπης και αρμονίας.

Πόση σημασία έχουν τα υλικά αγαθά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Οι στοιχειώδεις ανέσεις δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας στον άνθρωπο. Από κει και πέρα, η περίσσεια πλούτου χωρίς την καλλιέργεια της πνευματικότητας, μπορεί κάλλιστα να φέρει δυστυχία.

Καλοσύνη για εσάς είναι…

Μια από τις εκφράσεις της Αγάπης, που αποτελεί την πραγματική φύση του ανθρώπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *