Η παγκόσμια μελέτη Psycorona: A World of Reactions to COVID-19 χρησιμοποίησε
ένα διαδικτυακό εργαλείο οπτικοποίησης δεδομένων για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μιας διεθνούς ψυχολογικής έρευνας, με στόχο τον εντοπισμό στόχων παρέμβασης.
Περίπου 60.000 ερωτηθέντες συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία ήταν διαθέσιμη σε 30 γλώσσες. Η έρευνα αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, αλλά και τους ψυχολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εξάπλωσή της.
Οι Αναπληρωτές Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Αμπακούμκιν και Ελευθερία Τσέλιου, συμμετείχαν σε αυτή την παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη από μια ομάδα με περισσότερους από 100 ερευνητές από όλον τον κόσμο. Επικεφαλής ερευνητές ήταν ο Pontus Leander από το Πανεπιστήμιο του Groningen και ο Jocelyn Belanger από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Abu Dhabi.
«Εκτός από τις όποιες ψυχολογικές επιπτώσεις ή αποτελέσματα που μπορεί να έχει αυτή πανδημία, μια πτυχή για την εξάπλωση του ιού είναι και η συμπεριφορά. Για παράδειγμα, η Πολιτεία, εκτός από ιατρικές πληροφορίες δίνει πληροφορίες και κάνει προτάσεις και συστάσεις για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε, δηλαδή πώς να συμπεριφερόμαστε. Επίσης, κάποιες συμπεριφορές των πολιτών τις επιβάλει (π.χ., κανονισμοί για μετακινήσεις). Άλλοι ακούν τις προτροπές της Πολιτείας, άλλοι όχι. Με τι έχει να κάνει αυτό; Η Ψυχολογία ως επιστήμη της συμπεριφοράς, προσπαθεί να απαντήσει ένα τέτοιο ερώτημα. Αυτό είναι το πλαίσιο που εξηγεί γιατί θεώρησα σημαντική αυτήν την έρευνα», τονίζει ο κ. Αμπακούμκιν.
Η πανδημία COVID-19 και τα lockdowns προκάλεσαν μία από τις μεγαλύτερες μαζικές διαταραχές στη ζωή των ανθρώπων στη σύγχρονη ιστορία. Οι πιθανές ψυχολογικές συνέπειες της αντιμετώπισης ενός ιού χωρίς εμβόλιο είναι τεράστιες. Μερικές μπορεί να είναι άμεσα εμφανείς, ενώ άλλες μπορεί να εκδηλωθούν με την πάροδο του χρόνου.
Ο ψυχολογικός αντίκτυπος της πανδημίας μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με τον πολιτισμό, το φύλο και την ηλικία. Αν και η ψυχολογική έρευνα και οι θεωρίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση των επιπτώσεων του COVID-19 (Bélanger, 2020; Van Bavel et al., 2020), το τελευταίο παγκόσμιο συμβάν ιών αυτού του μεγέθους (η πανδημία της γρίπης του 1918) συνέβη όταν η ψυχολογία της συμπεριφοράς ήταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Καθώς ο COVID-19 ξεκίνησε την εξάπλωσή του, κατέστη σαφές ότι η ψυχολογική επιστήμη μπορεί να επωφεληθεί από μια παγκόσμια προσανατολισμένη μελέτη, που θα μπορούσε να προσφέρει κάποια εικόνα για το ποιες αντιδράσεις ήταν καθολικές και ποιες ήταν μοναδικές σε ορισμένες περιοχές και πολιτισμούς.
Τον Μάρτιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 100 ερευνητών συγκέντρωσε τους διαθέσιμους πόρους για να ξεκινήσει μια ταχεία διεθνή έρευνα με στόχο τη δημιουργία ιστορικού αρχείου ορισμένων ψυχολογικών και συμπεριφορικών απαντήσεων στην πανδημία.
Η τρέχουσα μελέτη ενσωματώνει διαπολιτισμικές, διαχρονικές και ολοκληρωμένες μεθόδους επιστημονικών δεδομένων για τη μεγιστοποίηση της επιστημονικής αξίας και τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων. Εκτός από την αξιολόγηση των δημογραφικών περιοχών και των ψυχολογικών δεδομένων, η έρευνα αξιολογεί βασικές συμπεριφορές όπως η συχνότητα αποχώρησης από το σπίτι και οι τάσεις φυσικής απόστασης.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την έρευνα παρέχονται στον ιστότοπο του έργου και σε ένα άρθρο του Observer. Για περισσότερα πατήστε εδώ