Μέσω της σειράς έργων με τίτλο “Deep Focus”, ο Μπομπ Ντίλαν αναδιαμορφώνει κινηματογραφικές εικόνες για να παρουσιάσει την καθημερινή ζωή και την απομόνωση που τη χαρακτηρίζει.

Ο κινηματογράφος υπήρξε πάντα ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή του Μπομπ Ντίλαν. Με τη σειρά των έργων του υπό τον τίτλο “Deep Focus” φέρνει τους χαρακτήρες του Χόλιγουντ στο σήμερα και μας καλεί να ανακαλύψουμε ποιες σκηνές των ταινιών απεικονίζονται, έχοντας μεταμορφωθεί από τη δική του δημιουργική προσέγγιση.

Παράλληλα, τα έργα του αποτελούν απεικονίσεις της πραγματικής ζωής μέσα στις πόλεις της Αμερικής, αν και μέσα σε αυτά οι άνθρωποι είναι απομονωμένοι. Ή μπορούμε να διακρίνουμε τα ίχνη μιας απομόνωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο Motel Still Life (2021) όπου υπάρχει ένα μόνο σφηνοπότηρο και μία οδοντόβουρτσα, μεταξύ άλλων.

Τα έργα προέρχονται από στιγμιότυπα ταινιών. Ο Ντίλαν έχει παγώσει τις εικόνες και τις έχει φανταστεί εκ νέου, καλώντας μας να δούμε την εκάστοτε ταινία με μια διαφορετική ματιά. Ο ίδιος ο Ντίλαν δεν περιορίζεται στο να αντιγράψει με ακρίβεια κάθε στιγμιότυπο, καθώς αναδιαμορφώνει ή επανερμηνεύει τις εικόνες ανάλογα με τη δική του οπτική. Παράλληλα, εστιάζει την προσοχή και στο παρασκήνιο, όχι τόσο στη δράση. Στο τι συμβαίνει πίσω και γύρω από το κεντρικό θέμα της εικόνας. Αυτό θα λέγαμε πως είναι επαρκές για να εξάψει τουλάχιστον την περιέργεια του θεατή.

Η σειρά έργων “Deep Focus” παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης “Retrospectrum” στο Μουσείο Τέχνης Patricia & Phillip Frost (μέχρι τις 17 Απριλίου 2022), την πιο εκτεταμένη και σε βάθος έκθεση έργων τέχνης του Μπομπ Ντίλαν που έχει παρουσιαστεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτείνοντας σε έξι δεκαετίες, η έκθεση αυτή περιλαμβάνει πάνω από 180 πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, έργα με σίδερο αλλά και εφήμερα, που προβάλουν την εξέλιξη και το εύρος του Ντίλαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *