fbpx

Δεκέμβριος: Ο μήνας του απολογισμού

Ήρθε ο Δεκέμβριος και τα Χριστούγεννα –η αγαπημένη εποχή όλων μας– και μαζί με αυτά είμαστε πλέον στο κατώφλι μιας νέας χρονιάς. Οι περισσότεροι από εμάς, μέσα σε αυτόν τον χρόνο που φεύγει, ήρθαμε αντιμέτωποι με αρκετές δυσκολίες και πολλές αλλαγές…

Ο Δεκέμβριος είναι αναμφισβήτητα ένας μήνας που όλοι μας θέλουμε να προσφέρουμε αγάπη, στοργή, συμπόνια, βοήθεια, να γελάσουμε, να διασκεδάσουμε, να αγκαλιαστούμε, να δούμε φίλους και συγγενείς.

Είναι όμως και ο μήνας του απολογισμού –ήρθε η ώρα του «ταμείου». Η ώρα της ενδοσκόπησης, να δούμε πραγματικά το «μέσα» μας, να δούμε εμάς, να σκεφτούμε ποια είναι τα λάθη που κάναμε, ποιους αδικήσαμε, ποιοι μας αδίκησαν, με ποιους απομακρυνθήκαμε και ποιοι τελικά από όλους αυτούς έμειναν δίπλα μας. Να αφουγκραστούμε τα συναισθήματά μας. Αγαπήσαμε, απογοητευτήκαμε, κλάψαμε, γελάσαμε, ερωτευτήκαμε, φοβηθήκαμε, ανησυχήσαμε, ευτυχήσαμε, λυπηθήκαμε, αλλά και ονειρευτήκαμε. «Πέσαμε κάτω» και «ξανασηκωθήκαμε».

Μέσα στον χρόνο, ζήσαμε εμπειρίες και πήραμε μαθήματα. Τι φιλοδοξίες είχαμε, τι ζήσαμε και τι καταφέραμε; Με κάποιους ανθρώπους γνωριστήκαμε, με άλλους ήρθαμε πιο κοντά, με άλλους απομακρυνθήκαμε και με κάποιους άλλους χώρισαν οι δρόμοι μας… Κάποιοι μας στόχοι υλοποιήθηκαν, ενώ άλλοι όχι. Άλλες φορές ζήσαμε την επιτυχία ενώ κάποιες άλλες την αποτυχία. Με την επιτυχία ικανοποιήθηκαμε και χαρήκαμε και με την αποτυχία γίναμε πιο δυνατοί και ξεπεράσαμε τα όριά μας, γιατί η αποτυχία είναι το βασικό «συστατικό» στη «συνταγή» της επιτυχίας.

Το σίγουρο είναι ένα: ό,τι έγινε έγινε με μεγάλη προσπάθεια, με κόπο, άλλες φορές με κλάματα κι άλλες φορές με γέλια. Γιατί; Γιατί έτσι είναι η ζωή. Είπαμε, μαθήματα και εμπειρίες είναι αυτά, που όμως μας κάνουν πιο δυνατούς.

Ο Δεκέμβριος όμως είναι και ο μήνας της νοσταλγίας, της ευγνωμοσύνης, της καλοσύνης, της προσφοράς αλλά και της συγχώρεσης. Αν υπάρχουν άνθρωποι από τους οποίους –για κάποιους λόγους ή λόγω κάποιων συνθηκών– η ζωή σάς απομάκρυνε και νιώθετε αυτήν τη γλυκιά νοσταλγία, σας λείπουν και τους σκέφτεστε, κάντε ένα βήμα και γεφυρώστε το κενό. Εκφράστε τα συναισθήματά σας και πού ξέρετε; Μπορεί κι αυτοί να το θέλουν, αλλά κάτι να τους κρατά πίσω. Κι αν το κάνετε, θα το κάνετε πρωτίστως για εσάς και μετά για εκείνους.

 • Αν υπάρχουν άνθρωποι που σας πλήγωσαν, σας στενοχώρησαν, και ακόμη βαστάτε τον πόνο, την πικρία, την προδοσία, τον θυμό, την οργή μέσα σας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε τη συγχώρεση και να απελευθερωθείτε. Με τη συγχώρεση δεν θα αλλάξετε το γεγονός, ούτε και θα διαγράψετε την κατάσταση, θα το κάνετε για εσάς, για να «πετάξετε» από πάνω σας όλο εκείνο το φορτίο που σας βαραίνει, που σας πληγώνει, που σας αγκυλώνει και δεν μπορείτε να πάτε παρακάτω, δεν μπορείτε να εξελιχθείτε. Ήρθε η ώρα να το κάνετε. Πώς αλλιώς θα πάτε παρακάτω;
 • Αν υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους, για κάποιους λόγους, παρεξηγηθήκατε, μαλώσατε, απομακρυνθήκατε και εξακολουθείτε να τους θέλετε στη ζωή σας, τώρα είναι η ώρα να κάνετε ανακωχή. Κάντε εσείς την κίνηση. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα είστε κερδισμένοι. Ανοίξτε την καρδιά σας και εκφράστε τα συναισθήματά σας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό από το να εκφράζει κανείς αυτά που αισθάνεται.
 • Κοιτάξτε γύρω σας, για να έχετε επίγνωση της ζωής, της καθημερινότητας και της κάθε στιγμής. Να είστε ευγνώμονες για αυτά που έχετε. Να είστε ευγνώμονες που ζείτε, που έχετε στέγη, τροφή, εργασία και ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν.
 • Προσφέρετε τη βοήθειά σας εκεί που σας χρειάζονται. Οι μέρες αυτές είναι μέρες προσφοράς, αγάπης, αλληλεγγύης.

Ο Δεκέμβριος είναι και ο μήνας των νέων στόχων. Ο μήνας που μας βάζει στη διαδικασία να πετάξουμε αυτά που δεν θέλουμε, να κρατήσουμε μόνο εκείνα που επιθυμούμε και να βελτιώσουμε τη ζωή μας ποιοτικά αλλά και συλλογικά.

 • Σκεφτείτε τι θέλετε να αλλάξετε, τι είναι αυτό που πλέον δεν σας δίνει χαρά, ικανοποίηση και ευτυχία. Βάλτε φραγμό στην γκρίνια, τη μιζέρια και την τοξικότητα.
 • Μην παραμένετε αιχμάλωτοι σε καταστάσεις για να ικανοποιήσετε τα «θέλω» των άλλων. Δείτε τις δικές σας ανάγκες, τις δικές σας επιθυμίες και τα δικά σας «θέλω».
 • Ξανασυστηθείτε με τον εαυτό σας και συζητήστε παρέα πώς θέλετε να είναι το «αύριο» για εσάς και πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας τα επόμενα 5 χρόνια. Πολλές φορές, χρειάζεται να αφήσουμε κάτι πίσω μας για να έρθει το νέο. Δεν είναι πάντα εύκολη η αλλαγή, αλλά μπορεί να είναι απαραίτητη για την εξέλιξή μας.
 • Μη μένετε στάσιμοι. Μην εγκλωβίζεστε σε καταστάσεις που το μόνο που σας προσφέρουν είναι λύπη. Ξεβολευτείτε και μην είστε στο “comfort zone” σας μόνο και μόνο επειδή φοβάστε την αλλαγή. Ο φόβος το μόνο που κάνει είναι να μας κρατά δέσμιους. Η ζωή είναι μικρή και θέλει μόνο χαρές.

Ο απολογισμός του μήνα αυτού, του πολύ σημαντικού για όλους μας, φέρνει και στην επιφάνεια ανάγκες, επιθυμίες και νέες αποφάσεις. Τολμήστε να είστε ο εαυτός σας! Οι στόχοι για τον καθένα από εμάς σίγουρα είναι διαφορετικοί. Όμως κάποιοι από αυτούς τους στόχους για τους περισσότερους από εμάς είναι κοινοί.

 • Να αγαπάμε τον εαυτό μας, να μας έχουμε προτεραιότητα και να μας φροντίζουμε περισσότερο.
 • Να αποβάλουμε το άγχος και οτιδήποτε δεν μας ωφελεί.
 • Να προσφέρουμε βοήθεια στους αγαπημένους μας, διατηρώντας πάντα τα όριά μας.
 • Να διαβάζουμε περισσότερο βιβλία αυτοβελτίωσης για την προσωπική μας εξέλιξη.
 • Να βάλουμε την άθληση στο πρόγραμμά μας.
 • Να περιορίσουμε τον χρόνο που ξοδεύουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 • Να επανεξετάσουμε την επαγγελματική μας πορεία και να βελτιωθούμε στους τομείς που χρειάζεται για να πετύχουμε την εξέλιξή μας.
 • Να αφιερώσουμε χρόνο σε εμάς και να περάσουμε χρόνο στη φύση.
 • Να οργανώσουμε ένα ταξίδι και να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας.
 • Να τρώμε υγιεινά και να επενδύσουμε περισσότερο στο well-being μας.
 • Να είμαστε ευγενικοί, να είμαστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, γιατί έτσι θα ζήσουμε νέες στιγμές και μέσα από αυτές έρχεται η ευτυχία.

Ας αφήσουμε πίσω μας ό,τι ήταν δυσάρεστο και να ευχαριστήσουμε τον χρόνο που πέρασε για τις εμπειρίες και τα μαθήματα που πήραμε. Να έχουμε ευγνωμοσύνη, αισιοδοξία, θετική ενέργεια, φως στις καρδιές μας και, παρέα με το πιο ζεστό μας χαμόγελο, να υποδεχθούμε τον νέο χρόνο που θα έρθει, με τις νέες ευκαιρίες και προκλήσεις που θα έχουμε μπροστά μας.

Σας εύχομαι από καρδιάς να έχετε μια ευφάνταστη χρονιά και να πραγματοποιήσετε όλες σας τις επιθυμίες!

Καλλιόπη Ευσταθίου

My Mindful Journey

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *