Η διαφωνία μάς κάνει καλό

της Αμαλίας Λούβαρη
Οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να αποφεύγουμε τους διαπληκτισμούς και τις προστριβές στις σχέσεις μας, για να μη δημιουργήσουμε άσχημο κλίμα, να μη στενοχωρήσουμε τους φίλους, τους συνεργάτες ή τους συγγενείς μας και γενικά να μη δημιουργήσουμε εντάσεις.
Όμως η πράξη αποδεικνύει ότι τελικά ο μόνος τρόπος για να παραμείνει μια σχέση ζωντανή και υγιής είναι μέσω μιας συνεχούς και εποικοδομητικής διαφωνίας. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να ενθαρρύνουμε τους συντρόφους, τους συνεργάτες ή τους φίλους μας να εκφράζονται ανοιχτά και να διαφωνούν μαζί μας. Ακούγεται τραβηγμένο ή υπερβολικό αυτό;

Κι όμως, πολλές φορές έχουμε δει πως όταν επιδιώκουμε τη συναναστροφή με ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικό κοινωνικό ή πολιτισμικό υπόβαθρο, έχουν διαφορετικές εμπειρίες και φιλοσοφία ζωής, χρειάζεται να επιστρατεύσουμε περισσότερη υπομονή, εντονότερο ενδιαφέρον, επικοινωνιακή διάθεση και μεγαλύτερη ενέργεια: να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή όλες τις αρετές και τις ικανότητές μας.
Μικρές ή μεγάλες, οι διαφορές μάς απελευθερώνουν
Λοιπόν, μήπως έτσι τελικά μας δίνεται η δυνατότητα να γίνουμε καλύτεροι; Άλλωστε, αναμφίβολα αποδεικνύουμε με αυτόν τον τρόπο ότι πραγματικά τρέφουμε αισθήματα αγάπης για αυτά τα πρόσωπα, αλλιώς δεν θα σπαταλούσαμε τόσο χρόνο και τόση ενέργεια για να διαφωνήσουμε και να διατηρήσουμε τη σχέση μας μαζί τους.
Ακόμη, σημαίνει ότι είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε και τον δικό μας τρόπο σκέψης και αντίληψης για κάποια πράγματα ή ακόμη να αναθεωρήσουμε τις απόψεις που ήδη έχουμε, να σκεφτούμε περισσότερο –πιο ελεύθερα και ανοιχτά και λιγότερο εγωιστικά– και, γιατί όχι, να διορθώσουμε και τα δικά μας σφάλματα ή ελαττώματα.
Φαίνεται πως αυτό που μας σταματά από το να εκφράσουμε ανοιχτά την ανησυχία ή τη διαφωνία μας σε κάποιο σημαντικό θέμα είναι ο φόβος μήπως χάσουμε τη σχέση μας, τη θέση μας, τον τρόπο ζωής μας.
Πάντως, σίγουρα η αιτία είναι ο φόβος – ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Το σκοτεινό και απατηλό αυτό συναίσθημα που μας αναγκάζει να ζούμε μόνιμα σε ένα «ασφαλές» ψέμα, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί σε σίγουρο αδιέξοδο και τελικά στο τέλος της σχέσης.
Αποτυγχάνουμε έτσι να δώσουμε και στους άλλους την ευκαιρία να πάψουν να φοβούνται, να εκφραστούν ειλικρινά, να πάρουν θέση απέναντί μας, να μη συμφωνήσουν, να εξελιχθούν, να συλλογιστούν, να γίνουν καλύτεροι.
Αντιμετωπίζοντας τους φόβους μας
Γι’ αυτό λοιπόν, παρόλο που φοβόμαστε τη διαφωνία, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον φόβο κατάματα και, πρώτα από όλα, να τη δούμε διαφορετικά: να τη βιώσουμε όχι σαν κάτι αρνητικό που οδηγεί σε καυγά, αλλά σαν μια ευκαιρία να μάθουμε να σκεπτόμαστε θετικά και να εκφραζόμαστε ειλικρινά, να αναλύουμε εποικοδομητικά και να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν, ακόμη κι αν αυτά είναι οι διαφορές μας.
Άλλωστε, μπορεί εν τω μεταξύ να διαπιστώσουμε ότι και ο άλλος έχει τους ίδιους προβληματισμούς και τα ίδια παράπονα με εμάς και έτσι όχι μόνο να συμφωνήσουμε διαφωνώντας, αλλά και να λύσουμε χρόνια προβλήματα, που εμποδίζουν τη σχέση μας να παραμείνει ζωντανή και δυναμική, να εξελιχθεί, να βελτιωθεί, να δυναμώσει.
Αν λοιπόν καταφέρουμε και τολμήσουμε να μιλήσουμε ανοιχτά και να δηλώσουμε ευθέως την άποψή μας, θα δούμε ότι πραγματικά άξιζε τον κόπο, ότι κάναμε καλύτερη όχι μόνο την επικοινωνία μας με τους άλλους, αλλά και τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τη ζωή μας ολόκληρη.
Εκείνη η μικρή στιγμή θάρρους μπορεί να σταθεί η αφορμή που θα μεταμορφώσει τη ζωή μας σε αυτό ακριβώς που είχαμε πάντα ονειρευτεί και –τι περίεργο– δεν τολμούσαμε ούτε στον εαυτό μας να το πούμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *