Δανάη Μπεζαντάκου

Η Δανάη Μπεζαντάκου ηγείται της Navigator Shipping Consultants (www.navigatorltd.gr) στον χώρο της ναυτιλίας και ασχολείται παράλληλα με τις οικογενειακές επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού (Kefi SA, www.kefitours.gr, τουριστική εταιρεία στο κέντρο της Κηφισιάς, και ξενοδοχείο Matilda, www.matildahotel.gr, στη Ζάκυνθο).

Είναι η concept founder του Young Executives & Students (YES) Forum (www.yes-forum.com), της πλατφόρμας ανοιχτού διαλόγου μεταξύ μαθητών, στελεχών, φοιτητών και νέων που ενδιαφέρονται για τους κλάδους της ναυτιλίας και του θαλάσσιου τουρισμού. Επίσης, είναι συγγραφέας του βιβλίου για τη ναυτιλία για παιδιά άνω των 8 ετών, με τίτλο «Προς Θάλασσα Μεριά», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Επιπλέον είναι Α’ αντιπρόεδρος του International Propeller Club Port of Piraeus (www.propellerclub.gr) και πρόεδρος του iforU – Greek Mentoring Network (www.iforu.gr), που στοχεύει στην ενδυνάμωση των γυναικών επιχειρηματιών μέσω του Mentoring και του Networking και του Hellenic US Alumni Association, επικεφαλής της Ομάδας Παιδείας στο ICC Women Hellas και της ομάδας HR της Wista International.

Επιλέχτηκε ως Ευρωπαία Νέα Ηγέτης, το 2013, και Παγκόσμια Νέα Ηγέτης, το 2015, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum.

Το 2020, στο πλαίσιο της επετείου των 80 ετών του IVLP, συμπεριλήφθηκε στα #80facesofexchange ανάμεσα σε 225.000 αποφοίτους προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής από όλο τον κόσμο.

Ενεργή είναι η συμμετοχή της και ως ομιλήτρια σε ναυτιλιακά συνέδρια, εκδηλώσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα, ημέρες καριέρας σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Σπούδασε International Hospitality and Tourism Management στο πανεπιστήμιο του Surrey και έχει μία κόρη 15 ετών.

Αρχικά, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για το βιβλίο σας «Προς Θάλασσα Μεριά», που μόλις κυκλοφόρησε. Πώς προέκυψε αυτό το εγχείρημα;

Η ελληνική ναυτιλία κατέχει πρωτεύουσα θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η χώρα μας φημίζεται για τη μακρά ναυτιλιακή της παράδοση. Ο κλάδος της ναυτιλίας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Στο πλαίσιο πολλών εκδηλώσεων και συζητήσεων με μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες του τομέα, αναγνωρίσαμε την ανάγκη να ενημερώσουμε τα παιδιά για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που προσφέρει η ναυτιλία. Η απόφαση να δημιουργήσουμε ένα παιδικό βιβλίο γνώσεων για τη ναυτιλία πηγάζει από τη βαθιά επιθυμία και την ανάγκη να μεταδώσουμε τη ναυτική μας παράδοση στις νεότερες γενιές, αλλά και τη δημιουργία παρακαταθήκης του YES Forum, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια δράσεων μέσω της δυνατότητας που μας προσφέρει, εκτός από το να μπαίνουμε στα σχολεία και να παρουσιάζουμε τις προοπτικές που προσφέρει η ναυτιλία, να μπούμε στα σπίτια και στις καρδιές των παιδιών ανά την Ελλάδα.

Τι πραγματεύεται το βιβλίο σας και σε ποιο ηλικιακό κοινό απευθύνεται;

Το βιβλίο «Προς Θάλασσα Μεριά», το οποίο απευθύνεται σε νέους από 8 ετών, είναι ένα πόνημα που δημιουργήθηκε μετά από αμέτρητες ώρες παρουσιάσεων και συζητήσεων με μαθητές, φοιτητές και ανθρώπους κάθε ηλικίας, όπως αναφέρατε κι εσείς. Είναι η απόδειξη ότι η θάλασσα ενώνει κάθε γραμμή της Γης. Στόχο έχει να φτάσει και το ίδιο, με τη σειρά του, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ώστε οι αναγνώστες του να εξερευνήσουν τον κόσμο της ναυτιλίας και να μάθουν τις βασικές έννοιες γι’ αυτή. Η συγγραφική αυτή πρωτοβουλία προσδοκά να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον πολυδιάστατο ναυτιλιακό χώρο και να τα βοηθήσει να αντιληφθούν τους τρόπους με τους οποίους οι ναυτιλιακές δραστηριότητες διαμορφώνουν την καθημερινότητά τους.

Ο ήρωάς μας, κάπτεν Τζιμ, εμπνέει τους νεαρούς αναγνώστες να περιπλανηθούν με τη φαντασία τους σε άγνωστα μέρη, αναλύει τους διάφορους τύπους πλοίων, τους ρόλους τους στη μεταφορά αγαθών μέσω των ωκεανών και τα επαγγέλματα που υπάρχουν σε στεριά και θάλασσα, τους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να γίνει ναυτικός, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον χώρο.

Στόχος είναι οι νέοι να αντιληφθούν τη σημασία και την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας του, αλλά και να τον προσθέσουν στις επιλογές επαγγελματικής τους αποκατάστασης. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε τόσο στη μείωση του brain drain, καθώς οι νέοι μας θα έχουν λόγο να μείνουν εδώ, χτίζοντας ένα καλό βιοτικό επίπεδο, και κατ’ επέκταση στο δημογραφικό.

Δραστηριοποιείστε στον χώρο της ναυτιλίας, έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Έχετε παρατηρήσει κάποια πρόοδο τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τη συμμετοχή και τον ρόλο του γυναικείου φύλου στον χώρο αυτό;

Ναι, έχουμε παρατηρήσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τη συμμετοχή και τον ρόλο των γυναικών στη ναυτιλία. Η εργασιακή κουλτούρα αλλάζει και οι γυναίκες, πλέον, τολμούν και πετυχαίνουν σε διάφορους τομείς της ναυτιλίας. H Ελλάδα είναι ένα από τα καλά παραδείγματα, αφού στα γραφεία 30% του προσωπικού είναι γυναίκες και στη θάλασσα περίπου 7%, έναντι του 1% που επικρατεί παγκοσμίως.

Θεωρείτε ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός παρέχει στις νεαρές γυναίκες επαρκή καθοδήγηση και ενημέρωση έτσι ώστε να μπορέσουν να εισχωρήσουν και να εξελιχθούν επαγγελματικά σε πιο ανδροκρατούμενα επαγγέλματα;

Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης στον επαγγελματικό προσανατολισμό για τις νεαρές γυναίκες. Είναι σημαντικό να παρέχεται ολοκληρωμένη παιδεία, μισθολογική σύγκλιση, συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια και να καταρριφθούν τα στερεότυπα. Η ενημέρωση και η καθοδήγηση πρέπει να ενισχυθούν, είναι απαραίτητο να υπάρχουν role models που θα κινητοποιήσουν τις γυναίκες παγκοσμίως, αλλά και συνέργειες που θα προωθούν τέτοιες δράσεις.

Το μη κερδοσκοπικό σωματείο iforU, που έχετε ιδρύσει, με ποιους τρόπους στηρίζει τη γυναίκα στο επιχειρείν;

Το iforU υποστηρίζει τη μικρομεσαία γυναικεία επιχειρηματικότητα παρέχοντας δικτύωση και mentoring. Στοχεύει να βοηθήσει τις γυναίκες να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, προσφέροντας συμβουλευτική και ενίσχυση μέσω συνεργασιών και δικτύων. Επίσης, προωθεί την ανάδειξη γυναικείων προτύπων και τη συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις.

Τι σας δίνει χαρά και δύναμη να συνεχίζετε το κοινωνικό έργο που επιτελείτε;

Η χαρά και η δύναμη προέρχονται από την ανταπόκριση και την επιτυχία των δράσεών μας. Βλέποντας τις θετικές αλλαγές που επιφέρουν οι πρωτοβουλίες μας και τη χαρά των νέων που επωφελούνται από αυτές, παίρνουμε δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας. Η υποστήριξη και η εμπιστοσύνη της κοινότητάς μας ενισχύουν επίσης την αποφασιστικότητά μας. Τίποτα δεν συγκρίνεται με έναν νέο που χαίρεται επειδή βρήκε δουλειά έχοντας κάποιον στο πλευρό του, ή από ένα παιδί που ανακαλύπτει τον κόσμο της ναυτιλίας και μαγεύεται από αυτόν.

Η λέξη προσφορά τι σημαίνει για εσάς;

Είναι η βαθιά αίσθηση του καθήκοντος και της ευθύνης να στηρίζεις και να βοηθάς τους άλλους, συμμετέχοντας ενεργά ως μέλος της κοινωνίας. Αποτελεί την ουσία τού να είσαι ενεργός πολίτης και μέλος του συνόλου, συμβάλλοντας με τις πράξεις σου στη βελτίωση της κοινότητας. Η πραγματική ικανοποίηση προκύπτει από το να βλέπεις τη θετική επίδραση που μπορείς να έχεις στις ζωές των ανθρώπων, γνωρίζοντας ότι οι πράξεις σου μπορούν να φέρουν χαρά, ελπίδα και αλλαγή. Είναι η ζεστασιά που νιώθεις όταν μοιράζεσαι τον χρόνο, τα ταλέντα και τους πόρους σου για το κοινό καλό, δημιουργώντας μια αλυσίδα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, που ενδυναμώνει την κοινωνία στο σύνολό της.

Τι φοβάστε περισσότερο;

Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι η αδράνεια και η αδιαφορία. Φοβάμαι να βλέπω ανθρώπους να μην προσπαθούν να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την κοινωνία. Επίσης, με ανησυχεί η έλλειψη κατανόησης και συμπόνιας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Καλοσύνη είναι…

Καλοσύνη είναι η πράξη τού να είσαι γενναιόδωρος, στοργικός και συμπονετικός. Είναι η ειλικρινής προσπάθεια να βοηθάς τους άλλους, να δείχνεις κατανόηση και να ενεργείς με ευγένεια και σεβασμό προς όλους.

Ποιος είναι ο ορισμός της ευτυχίας για εσάς;

«Ευτυχία είναι να ακούς το κύμα να σκάει δίπλα σου και να βλέπεις πάντα προς θάλασσα μεριά…».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *