fbpx

“Crafting the Future” στη Στέγη

1 & 2 Φεβρουαρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Ένα διήμερο πρόγραμμα που συνδυάζει τη λαμπρότητα και την τεχνογνωσία της χειροτεχνίας με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στους χώρους της μόδας και του design, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της βιωσιμότητας.

Φτιάχνοντας το μέλλον της μόδας και του design. Το Crafting the Future παρουσιάζει ομιλητές από όλο τον κόσμο και ακούει τις γνώμες διακεκριμένων επαγγελματιών. Θέτει τις σωστές ερωτήσεις και προωθεί δυνατές λύσεις, προσφέροντας συγχρόνως την ευκαιρία σε όλους –από επαγγελματίες έως φοιτητές– να ενημερωθούν για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της μόδας.

Το Ίδρυμα Ωνάση πιστεύει στο μέλλον, στην επιστήμη και στη μόδα στον βαθμό που αυτή ενώνεται με την καινοτομία και ανοίγει νέα πεδία εξερεύνησης. Για παράδειγμα, η Alice Potts, Onassis Fellow για την περίοδο 2018-2019, δημιουργεί κρυστάλλινα αξεσουάρ-έργα τέχνης από τον ιδρώτα που συγκεντρώνει από τα ρούχα και τα αξεσουάρ αθλητών και χορευτών.

Το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει τις συνέργειες ως κινήσεις που ενδυναμώνουν την καλλιτεχνική έκφραση, που βοηθούν στην απελευθέρωση των δυνάμεων των καλλιτεχνών. Επιδιώκει τις συνεργασίες με φορείς που πυροδοτούν συζητήσεις, που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, όπως το Βritish Council.

Βασικό χαρακτηριστικό του διήμερου προγράμματος, που παρουσιάζεται 1 και 2 Φεβρουαρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, σε συνεργασία με το British Council, είναι η σύνδεση διαφορετικών πολιτισμών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η καλλιέργεια γνώσης με στόχο την απελευθέρωση δυνάμεων. Συγκεντρώνοντας τεχνογνωσία από τη Βρετανία και άλλες χώρες, το Crafting the Future επιδιώκει να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για την ανταλλαγή εμπειρίας πάνω στην πρωτοπορία των βιώσιμων διαδικασιών, συνδέοντας τη γνώση ανθρώπων που καινοτομούν στον χώρο της μόδας.

Η πρώτη ημέρα του προγράμματος είναι συνεδριακή και φέρνει κοντά διεθνώς αναγνωρισμένους ομιλητές και επαγγελματίες της εγχώριας αγοράς. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις σύγχρονες προκλήσεις, τις επιπτώσεις του fast fashion στην καθημερινότητα όλων μας και τις λύσεις που προτείνουν οι επαγγελματίες του χώρου της μόδας.

Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές συγκαταλέγονται η Orsola de Castro (Ιδρύτρια & Διευθύντρια Δημιουργικού Τμήματος της Fashion Revolution), η Brigitte Stepputtis (Υπεύθυνη Υψηλής Ραπτικής στη Vivienne Westwood), ο Σταύρος Καρέλης (Creative Consultant του Ιδρύματος Ωνάση, Ιδρυτής και Buying Director του Machine-A), η Alice Potts (Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση), η Μαρέβα Γκραμπόφσκι (Ιδρύτρια του Zeus + Dione) και η δημιουργική ομάδα του Maison Faliakos.

Η δεύτερη ημέρα του προγράμματος εστιάζει στην πρακτική κατάρτιση των συμμετεχόντων, παρουσιάζοντας μια σειρά από εργαστήρια που αφορούν θέματα ηθικής στην αλυσίδα εφοδιασμού, το upcycling και την κυκλική οικονομία στη μόδα.

Με έμφαση στη χειροτεχνία ως όχημα προς την καινοτομία, το διήμερο πρόγραμμα θα κλείσει με ένα DiscoMAKE party. Εκεί, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να φέρουν ρούχα που δεν χρησιμοποιούν πια και, με τη βοήθεια νεαρών σχεδιαστών, να τα μεταποιήσουν, επιμηκύνοντας τον χρόνο ζωής τους και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη βιωσιμότητα.

Ας εξερευνήσουμε την αειφορία στη μόδα, την καινοτομία και τα βιώσιμα υλικά μέσα από ένα πρίσμα κριτικής σκέψης, τον ρόλο της τεχνολογίας για μια διάφανη αλυσίδα εφοδιασμού, προτάσεις σχεδιαστών για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τον ρόλο της χειροτεχνίας σε αυτό το πολύπλοκο πανόραμα.

Επιμέλεια:

Μαρία Παπαϊωάννου, Arts Manager, British Council

Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση

Πρόδρομος Τσιαβός, Υπεύθυνος Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ιδρύματος Ωνάση

Orsola de Castro, Ιδρύτρια & Creative Director της πρωτοβουλίας Fashion Revolution

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.monopoli.gr/2019/01/25/stin-poli/ekdiloseis-stin-poli/304424/crafting-the-future-ftiaxnontas-to-mellon-tis-modas-kai-tou-design-sti-stegi/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one × 5 =